Hittegolven, droogte en stortbuien komen steeds vaker voor in Nederland. Om van je tuin te blijven genieten, is het belangrijk dat je deze aanpast aan het veranderende klimaat. Ook ik was van plan om mijn (lege) balkon hitteproof te maken. Alleen, waar moet ik beginnen? Gelukkig staan er in het Zakboek voor de klimaattuin van Marc Verachtert en Bart Verelst handige tips en tricks om aan de slag te gaan. En daar ga ik je alles over vertellen!
Klimaatverandering is meer hitte, regen en droogte
Klimaatverandering sucks. Ik vraag me serieus af of de ontkenners onder ons zitten te wachten op zomers van heter dan 40 graden. De hele dag met kletsnatte kleren op werk lopen. Of geen water meer voor de tuin, omdat er door droogte waterschaarste is. Ik bedoel maar.
Daarom is het ontzettend belangrijk dat we ons aanpassen, zodat we zo min mogelijk last hebben van klimaatverandering. En natuurlijk erger voorkomen.
Je eigen groene koninkrijkje als oase
Een van die aanpassingen is de tuin. Zo maak je van jouw eigen groene koninkrijkje een verkoelende oase tijdens hittegolven. En zorg je ervoor dat water na een stortbui makkelijk weg kan vloeien.
Van betonnen bakplaat naar groene oase
Momenteel is mijn balkon meer een betonnen bakplaat dan een groene oase. Tijdens de verhuizing in het najaar hadden de verhuisdozen binnen meer prioriteit. Maar nu het voorjaar is, heb ik zin om aan de slag te gaan! Door al dat beton wordt het nu al best warm binnen.
Er was alleen 1 klein probleempje: ik had geen idee waar ik allemaal aan moest denken. Op internet is er vrijwel weinig te vinden. Gelukkig kreeg ik een exemplaar van het Zakboek voor de klimaattuin opgestuurd waar ik veel uit heb gehaald. Ik ga je hieronder uiteraard meer vertellen!
Tips en tricks voor een klimaattuin
Zakboek voor de klimaattuin is verdeeld over 11 hoofdstukken met tips en tricks om je tuin klimaatproof te maken. Hoofdstuk 3 gaat bijvoorbeeld over ‘een dak tegen de zon (en regen)’, parasols et cetera. En in hoofdstuk 7 lees je over het maken van een moes- en kruidentuin. Superleuk! Ik wil namelijk een mini moestuin op het balkon maken en nieuwe citroenplantjes kweken. Zo las ik dat je de grond losjes moet houden, zodat (regen)water beter bij de wortels kan komen. Weer wat geleerd! Weliswaar is het boek niet geschreven voor balkons, maar je kunt de informatie zeker toepassen op je balkon.
Overzichtelijke hoofdstukken
Daarnaast zijn de hoofdstukken overzichtelijk. Er staan geen lappen tekst in, zoals bij een leesboek, maar is er een goede afwisseling tussen tekst en plaatjes. Ook krijg je veel tips van de tuinaannemer en zie je welke bomen perfect zijn om bijvoorbeeld schaduw te creëren. Of welke planten jouw tuin mediterraans laten aanvoelen.
Prachtige tuinfoto’s
Tot slot vind ik dat de foto’s het zakboek helemaal afmaken. Het zijn prachtige tuinfoto’s waar je veel inspiratie uit kunt halen. Zo krijg ik zeker zin om binnenkort maar eens aan het balkon te gaan werken!
Conclusie
Zakboek voor de klimaattuin geeft je op een leuke, informerende manier handige tips en tricks om je tuin of balkon aan te passen aan het veranderende klimaat. Het is een laagdrempelig boek, zodat je de tips ook kunt toepassen als je geen knalgroene vingers hebt. Bovendien is het boek ook geschikt als je net zoals ik het klimaat belangrijk vindt of binnenkort de tuin gaat aanpakken.
Zakboek voor de klimaattuin kopen
Kriebelen je groene vingers al? Dat is leuk! Je kunt Zakboek voor de klimaattuin kopen op bol.com voor € 19,99.
Over Marc Verachtert en Bart Verelst
Zakboek voor de klimaattuin is geschreven door 2 tuinexperts. Hierdoor weet je zeker dat de tips ook echt werken! Zo is Marc Verachtert tuinjournalist en bezieler van de Japanse Tuin Hasselt. Ook heeft hij meegewerkt aan verschillende tv-programma’s over tuinen. Bart Verelst is landbouwhistoricus, tuinbouwconsulent en groenredacteur van verschillende tuintijdschriften.
Heb jij nog een tip om de tuin klimaatproof te maken?
*Dit boek heb ik gekregen voor een review. Maar dit beïnvloedt mijn mening niet.
Geef een reactie