Edelgistvlokken: ze zien eruit als vissenvoer en niet iedereen is er bekend mee. Zonde. Edelgist is namelijk een heerlijke vervanger voor kaas. Wil je alles weten over edelgistvlokken? Dan is deze uitgebreide uitleg voor jou.
Wat zijn edelgistvlokken?
Edelgistvlokken zijn inactieve gistvlokken die worden gemaakt van de eencellige schimmel saccharomyces cerevisiae en melasse, een bijproduct van suiker(biet). Edelgistvlokken heten ook wel ‘gistvlokken’, ‘edelgist’ of in het Engels ‘nutritional yeast (flakes)’.
Inactieve vlokken
Saccharomyces cerevisiae wordt gebruikt voor het brouwen van bier en het bakken van brood. Het verschil met edelgist zit ‘m in de activiteit van de schimmel. Waar hij voor bier en brood actief is, is hij voor edelgist inactief. Dit betekent dat hij niet meer ‘leeft’ en dus ook niet kan rijzen. Hierdoor kunnen mensen die gevoelig zijn voor gist edelgistvlokken wel eten.
Hoe worden edelgistvlokken gemaakt?
Edelgistvlokken worden gemaakt door de schimmel saccharomyces cerevisiae een aantal dagen in een voedingsrijke omgeving met melasse te cultiveren (kweken). Nadat dit proces klaar is, wordt de schimmel door verhitting inactief gemaakt om vervolgens na het wassen en drogen als edelgist te verkopen.
De voedingswaarde van edelgistvlokken
Edelgistvlokken hebben een goede voedingswaarde. Relatief gezien bevatten ze veel vezels en eiwitten, en weinig vet, suiker en zout. Het woord ‘relatief’ is belangrijk, want deze voedingswaarden zijn gebaseerd op 100 gram. Aangezien edelgist zo licht als een veertje is, kom je niet snel aan het hoge vezel- en eiwitgehalte.
De B-vitamines
Edelgist is ook rijk aan B-vitamines, een reeks vitamines die de energiestofwisseling bevorderen en het energieniveau ondersteunen. Edelgistvlokken bevatten van nature geen vitamine B12, maar sommige merken voegen dit toe, omdat edelgist vaak door vegetariërs en veganisten wordt gebruikt. Vitamine B12 kun je alleen uit dierlijke producten halen en als plantaardige eter kom je dus al gauw tekort.
Let op: Elk merk heeft zijn eigen voedingswaarden. Kijk dus op de verpakking voor de exacte gegevens.
Zijn edelgistvlokken gezond?
Ja, over het algemeen kun je zeggen dat edelgistvlokken gezond zijn. Ze bevatten veel eiwitten en vezels, weinig vet en suiker, en B-vitamines. Plus, de vlokken zijn glutenvrij. Je moet echter veel edelgistvlokken eten, wil je optimaal van de voedingswaarden kunnen profiteren.
Waar smaken edelgistvlokken naar?
De smaak van edelgistvlokken komt het meest in de buurt van kaas, Parmezaanse kaas om precies te zijn.
Ik begrijp dat dit appels met peren vergelijken is, omdat kaas anders wordt gemaakt. Toch zijn de meeste mensen het erover eens dat de smaak van edelgistvlokken ‘kazig’ is. De antwoorden ‘hartig’ en ‘umami’ worden ook gegeven.
Waar gebruik je edelgistvlokken voor?
Edelgistvlokken gebruik je ter vervanging van kaas. Of je nu strooikaas of een kaassausje nodig hebt.
Hoe gebruik je edelgistvlokken?
De makkelijkste manier om edelgistvlokken te gebruiken, is om de vlokken direct uit de verpakking op een gerecht te strooien. Je kunt er echter meer mee. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van strooikaas op je pasta. Of als ingrediënt voor vegan pesto. Het is zelfs mogelijk om van edelgistvlokken een kaassausje te maken.
Hoeveel edelgistvlokken per dag?
Aanbevolen wordt om per dag 1 á 2 eetlepels edelgistvlokken te eten. Daar hoef je je echter niet strikt aan te houden. Je kunt ook een dag geen edelgist eten en de andere dag meer dan de aanbevolen hoeveelheid.
Hoe lang kun je edelgistvlokken bewaren?
Hoe lang je edelgistvlokken kunt bewaren, hangt af van de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Dit is echter een indicatie. Is de datum verstreken en zijn er geen vreemde geurtjes of beestjes aanwezig? Dan kun je het nog 1 jaar na de houdbaarheidsdatum gebruiken.
Bewaartip: Bewaar edelgistvlokken op een koele en droge plek in een afgesloten verpakking.
Edelgistvlokken vervangen
Heb je een recept met edelgist gevonden en is het niets voor jou? Dan kun je edelgistvlokken vervangen voor vegan geraspte kaas. Die kun je zelf maken of kopen in de supermarkt. Houd er rekening mee dat het recept anders uitpakt dan wanneer je edelgist toevoegt.
Edelgistvlokken kopen
Ben je benieuwd naar edelgistvlokken en wil je zelf ervaren hoe ze smaken? Edelgistvlokken kun je kopen in de supermarkt, bijvoorbeeld bij de AH of Jumbo, of een natuurwinkel als de Ekoplaza.
Check altijd de verpakking
Ik wil je een belangrijke tip geven: kijk op de verpakking bij de ingrediënten. Niet elk merk verkoopt edelgistvlokken als 100% edelgist. Het kan namelijk voorkomen dat er tarwemeel wordt toegevoegd. Waarom dit is, is voor mij een raadsel. De edelgistvlokken van de Holland & Barrett zijn in ieder geval 100% gemaakt van edelgist.
Een conclusie
Je bent aan het eind gekomen van dit artikel. Je hebt informatie opgedaan over edelgistvlokken. Je weet onder andere wat edelgist is en welke voedingswaarde het product heeft. Ook weet je welke smaak edelgist heeft en waarvoor je het allemaal kunt gebruikt.
Extra: edelgistvlokken recept
Tot slot heb ik nog een extraatje voor je: een gratis recept om van edelgistvlokken je eigen vegan strooikaas te maken. Ja, die strooikaas uit een bus die je over pasta strooit. Het onderstaande recept kost je slechts 5 minuten.
Ingrediënten
- 1 cup cashewnoten
- 4 á 5 eetlepels edelgistvlokken
- snufje zout
Bereidingswijze
- Hak de cashewnoten fijn of maal ze in een foodprocessor.
- Meng de gemalen cashewnoten met de edelgistvlokken en zout.
- Bewaar in een afgesloten verpakking.
Was jij al bekend met edelgistvlokken? Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn!
Liefs,
Lysanne
Reacties
2 reacties op “Wat zijn edelgistvlokken? [Een uitgebreide uitleg]”
Ik zou zo graag de verhouding willen weten om de kaascrumble te maken. Ik ben daar namelijk niet zo goed in.
Vriendelijke groetjes,
Marianne
Hoi Marianne,
Wat goed dat je dit aangeeft! Ik moet dit artikel nog updaten, dus ik neem je vraag zeker mee. Ik zou zelf 4 eetlepels edelgistvlokken op 100 gram cashewnoten doen. Dus als je 50 gram cashewnoten hebt, 2 eetlepels edelgistvlokken. En bij allebei een snufje zout, zodat het niet te zout wordt. Als je van de kaasachtige smaak houdt, kun je meer edelgistvlokken toevoegen.
Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord!
Groetjes,
Lysanne