Chufa: dit wil je weten over deze supergezonde tijgernoot

Chufameel, chufaschaafsel en arrowroot in drie zakken

Dat noten heel gezond zijn, weten we allemaal. Cashew, amandel, walnoot, noem maar op. Maar ken jij chufa al? Dit knolletje, ook bekend onder de naam tijgernoot, zit bomvol gezonde eigenschappen. Ben je benieuwd naar chufa en wat je ermee kunt? Mooi! In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Wat is chufa?

Chufa is een knolletje en groeit aan de wortels van de knolcyperus, familie van de cypergrassenfamilie. Dit is de chufaplant. Chufa betekent in het Spaans ‘tijgernoot’. Daarom kun je de knolletjes vinden onder de naam tijgernoot, maar ook aardamandel. De laatste 2 namen zijn wat misleidend, want het is dus geen noot.

Wist je dat de knolcyperus eigenlijk als hardnekkig onkruid wordt gezien? De plant groeit makkelijk door bijvoorbeeld aardappelgewas.

Waar komt chufa vandaan?

Chufa’s bestaan al miljoenen jaren. 2 miljoen jaar om precies te zijn. In die tijd aten onze voorouders in Afrika fruit, insecten en tijgernoten. Dus oorspronkelijk komen ze uit Afrika.

Naar Spanje

Het waren de Arabische handelaren die de aardamandel in de 8e eeuw naar Spanje vervoerden. Daar worden ze nog steeds rond Valencia geteeld. Het klimaat en de grond is daar namelijk ideaal voor het gewas.

Hoe wordt chufa gemaakt?

Tussen april en september groeien de knolcyperussen. Vervolgens halen de telers de planten uit de grond, en worden ze in september en oktober gedroogd. En de oogst? Die start in december tot februari in het volgende jaar. 

Wachten wordt beloond

Maar we zijn er nog niet. De chufa’s worden gewassen om steentjes en zand te verwijderen. Daarna duurt het nog 3 maanden om ze te drogen. In deze droogperiode wordt een deel van het zetmeel in de knol omgezet in suiker. Het duurt even om chufa te maken, maar wachten wordt beloond.

Hoe smaken chufa’s?

Chufa’s smaken zoet en hebben een nootachtige smaak. Dit komt dus doordat het zetmeel deels verandert in suiker. Er wordt geen suiker toegevoegd!

Is chufa gezond?

Jazeker, chufa’s zijn hartstikke gezond! Ze bevatten voornamelijk vezels die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, goede stoelgang en dat je langer vol zit! Maar er zijn nog veel meer voordelen. Chufa’s:

  • bevatten bijna geen antinutriënten (verstoren de opname van voedingsstoffen);
  • laten je bloedsuikerspiegel niet stijgen;
  • zijn glutenvrij;
  • zijn rijk aan eiwitten;
  • zijn ‘raw’ (niet verhit);
  • veroorzaken geen allergische reacties;
  • bevatten veel calcium, vitamine C en E;
  • kunnen een positieve invloed hebben op hart- en vaatziektes;
  • bevatten veel magnesium en kalium.

Chufa producten

Chufa’s mogen dan eenvoudige tijgernoten zijn, ze worden op allerlei manieren verwerkt. Denk aan chufameel (of tijgernotenmeel). Maar ook aan chufaschaafsel, chufa-olie, chufa ‘noten’ en zelfs chufamelk

Wat kun je met chufa?

Met chufa kun je ontzettend veel kanten op. Gebruik het chufameel voor bijvoorbeeld pannenkoeken, koekjes of taart. Of maak heerlijke chufarotsjes met chufaschaafsel. Ook kun je bakken in chufa-olie of deze over een salade besprenkelen. Maar de olie is ook heel goed voor je huid! Uiteraard kun je de chufa ‘noten’ ook uit het vuistje eten. Ik vind ze zelf hiervoor iets te hard, dus dat sla ik liever over. Het is ook mogelijk om de noten te gebruiken voor horchata de chufa.

Chufa de horchata

Chufa’s worden voornamelijk gebruikt voor horchata (zeg: ortjataa), chufamelk. Dit is een specialiteit in Valencia en kun je vergelijken met amandelmelk. Het wordt ook op dezelfde manier gemaakt. Je kunt het makkelijk zelf maken via onderstaande recept en een blender. Maar je kunt ook een ChufaMix kopen, een speciaal apparaatje waarmee je heel eenvoudig horchata de chufa maakt.

Chufa de horchata recept

Chufamelk (chufa de horchata)

Chufamelk (chufa de horchata) is een heerlijke vegan drank uit Valencia, Spanje. Het is een goede vervanger voor koemelk en smaakt heerlijk zoet.
Voorbereiding1 dag
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 dag 15 minuten
GangDrankjes
KeukenSpaans
Trefwoordnoten,vegan,vezelrijk
Aantal1 fles

Benodigdheden

  • kom
  • blender
  • fijne zeef of kaasdoek
  • fles

Ingrediënten

  • 175 gram chufa ‘noten’
  • 700 milliliter water
  • optioneel: snuf zout

Bereidingswijze

  • Week de chufa ‘noten’ 24 uur in ruim water op een koele plek, bijvoorbeeld de koelkast.
  • Stop na de 24 uur de chufa ‘noten’ in een blender met 700 mililiter water en eventueel een snuf zout.
  • Blend de ingrediënten tot een glad geheel.
  • Zeef boven een kom de horchata met een fijne zeef of kaasdoek.
  • Bewaar de horchata in de koelkast.

Notities

Zero waste-tip: De chufapulp kun je gebruiken voor bijvoorbeeld koekjes.

Chufa kopen

Ben je enthousiast geworden over chufa? Wil je ze zelf proeven? Of ga je met chufa bakken? Je kunt diverse producten, waaronder meel, granola en olie, kopen in de webwinkel van ChufaFactory. Er is zelfs chocolade met chufa te koop! Daar zeg ik geen nee tegen. ;)

Chufa recepten

Heb je wat inspiratie nodig en wil je weten wat je met chufa kunt bakken? Zelf maak ik graag mijn recept voor chufabrood. Dit is een heerlijke en zoete vervanger voor gewoon brood. Of kijk eens tussen de recepten van ChufaFactory.

Heb jij al eens chufa geprobeerd? Laat het me weten!

*Dit artikel bevat affiliate links.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!