Vintage kleding is en blijft een trend. De kleding ziet er niet alleen leuk en uniek uit, tweedehands winkelen draagt ook bij aan een schoner milieu. Ook ik koop bijna al mijn kleding tweedehands en ik vind het leuk om op jacht te gaan naar vintage kleding. Maar hoe weet je nu dat je echt een oud pareltje hebt gescoord? Ik ga je erbij helpen. In dit artikel vind je namelijk 3 handige tips om vintage kleding te herkennen.
Wat is vintage kleding?
Vintage kleding verwijst naar kledingstukken die uit een vroegere periode komen. Deze periode verwijst naar de tijd tussen 1910 en 1980. Toch is dit niet helemaal waar. De term ‘vingt ans d’âge’ zegt namelijk dat alles ouder dan 20 jaar vintage is. Je kunt tegenwoordig dus zeggen dat vintage kleding tot ongeveer het jaar 2000 gaat.
Vintage kleding is afkomstig uit verschillende decennia en kan variëren in stijl, ontwerp en materialen. Het dragen van vintage kleding is populair, omdat je er een unieke, eigen stijl mee kunt maken.
Het verschil tussen vintage en tweedehands kleding
Je vraagt je wellicht af wat het verschil is tussen vintage en tweedehands kleding. Hoewel beiden erg op elkaar lijken, zit er een verschil in. Vintage kleding is minstens 20 jaar oud en kan gedragen én ongedragen zijn. Tweedehands kleding is minstens één keer gedragen en kan minder dan 20 jaar oud zijn, bijvoorbeeld van het vorige seizoen. Kortom, tweedehands kleding hoeft niet per se vintage te zijn.
Waar kun je vintage kleding kopen?
Er zijn verschillende adressen waar je vintage kleding kunt kopen. Ik deel graag mijn favoriete plekken met je:
- Tweedehandswinkels
In veel steden kun je tweedehandswinkels vinden waar je vintage kleding kunt kopen. Deze winkels kunnen variëren in prijs en selectie, dus het is de moeite waard om verschillende winkels te verkennen. Voorbeelden hiervan zijn de Noppes, Dorcas of de kringloopwinkel bij jou in de buurt. - Vintage kledingwinkels
Ook vind je gespecialiseerde vintage kledingwinkels die een zorgvuldig samengestelde selectie van vintage kleding aanbieden. Deze winkels hebben vaak een specifieke stijl of periode waarop ze zich richten. Denk aan de Episode en Kilo Kilo Vintage. - Markten en vlooienmarkten
Lokale markten en vlooienmarkten kunnen geweldige plekken zijn om vintage schatten te vinden. Hier kun je soms onderhandelen over de prijs en direct van verkopers kopen. De IJhallen is hier een goed voorbeeld van. - Online platforms
Er zijn diverse online platforms waar je vintage kleding kunt kopen, zoals Etsy, Vinted, en Vestiaire Collective. Mijn favoriete app is Vinted waar ik veel kleding koop en zelf verkoop.
Hoe herken je vintage kleding? 3 handige tips
Vintage kleding herkennen, kan een opgave zijn. Zeker als je (nog) niet weet waar je op moet letten. Ik ga je erbij helpen. Ik heb een aantal jaar in een kringloopwinkel gewerkt, dus ik weet wat de basics zijn van vintage kleding. Ik heb deze verdeeld in 3 tips die je hieronder vindt.
1. Kijk naar de stijl van het vintage kledingstuk
Natuurlijk kun je vintage kleding herkennen aan de kenmerkende uitstraling. Elke tijd heeft zijn eigen unieke stijl. Zo hebben jurken uit de jaren 1920 bijvoorbeeld een opvallend lage taille, zoals de flapper dress. In de jaren ’50 werden jurken juist ontworpen om de taille te benadrukken. Ook hebben ze een wijde onderkant dankzij de petticoat, een soort van wijde onderrok met laagjes. Een ander voorbeeld zijn jurken uit de jaren ’70, die vaak lange mouwen hebben en versierd zijn met bloemmotieven.
Leer eerst over de verschillende stijlen voordat je op pad gaat
Vóór je besluit vintage kleding aan te schaffen, raad ik je aan om online te zoeken naar verschillende stijlperioden. Dit geeft je een idee van hoe kleding eruitzag, zodat je gerichter kunt zoeken.
In de jaren ’20 hadden vrouwen bijvoorbeeld een meer rechthoekige stijl, als reactie op de strakke en oncomfortabele korsetten van 1910 en eerder. Maar in de jaren ’30 werd de uitstraling van vrouwen weer zachter, met de nadruk op de taille. Het is opvallend dat kledingstijlen door de jaren heen met elkaar vermengd zijn en soms terugkeren. Er zijn dus geen strikte periodes waarin bepaalde trends domineerden.
2. Bekijk het label in het vintage kledingstuk
Naast de stijl vormen labels een waardevolle bron. Hierdoor kun je snel achterhalen uit welk jaar het kledingstuk afkomstig is. Kleding die aan het begin van de vorige eeuw is vervaardigd, heeft vaak geen merk. In die tijd bestond er nog geen massaproductie, ook wel bekend als confectie.
Een onbekend merk betekent vaak vintage
Als er een label in het kledingstuk staat, is de kans groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Zo bezit ik bijvoorbeeld een kledingstuk van het merk ‘Lotos Modell’. Na een zoektocht op Google leverde het geen resultaten op, wat doet vermoeden dat dit merk vintage is.
Een ander voorbeeld: op een T-shirt staat ‘West-Germany’. Aangezien de naam van deze regio na de val van de muur niet meer bestaat, kun je ervan uitgaan dat het een vintage item is. Daarnaast wordt kleding tegenwoordig nauwelijks nog in de westerse wereld geproduceerd vanwege de hoge kosten. Hierdoor kun je meestal zeggen dat je een vintage stuk hebt bemachtigd.
Onbekende maten is ook vaak vintage
Laten we teruggaan naar de confectie. Soms kom je nog wel maatlabels tegen in vintage kleding, maar deze komen niet overeen met de hedendaagse maten. Zo heb ik veel kleding in maat 42, maar deze valt eerder als een maat 36/38. Dus, het lijkt misschien alsof je dikker bent geworden, maar het ligt eigenlijk aan de kleding. Let ook op halve kledingmaten, die werden gebruikt tussen 1940 en 1970.
Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over vintage kledinglabels? Sammy D Vintage heeft een artikel geschreven waarin wordt uitgelegd hoe vintage kledinglabels je kunnen helpen bij het herkennen van vintage kleding.
3. Onderzoek van welk materiaal het vintage kledingstuk is gemaakt
Tenslotte is het ook belangrijk om naar het materiaal van de kleding te kijken, omdat dit meer informatie biedt dan je zou denken. Termen als ‘rayon’ en ‘dralon’ klinken misschien niet direct bekend, maar het zijn wel vintage materialen die vroeger veel voor kleding werden gebruikt.
Rayon is bijvoorbeeld een oude benaming voor viscose. Dralon is daarentegen een merknaam voor gesponnen kunstvezel van het bedrijf Bayer. Ik bezit bijvoorbeeld een rood vest gemaakt van dralon. Een ander voorbeeld is ‘Orlon’, dat tegenwoordig acrylvezel wordt genoemd. Dupont was het eerste bedrijf dat in 1941 acrylvezels onder de naam Orlon introduceerde.
Herken vandaag nog vintage kleding met deze 3 tips
Met vintage kleding creëer je jouw unieke stijl en uitstraling. Het is echter lastig om specifiek vintage kleding te herkennen als je nog niet weet waar je naar moet kijken. Daarom heb ik je in dit artikel 3 handige tips gegeven om jouw zoektocht een stuk eenvoudiger te maken. Kijk onder andere naar de stijl van het kledingstuk, bekijk het label in het stuk en onderzoek de materialen. Met deze tips ga jij jouw unieke vintage parels vinden. Veel succes!
Heb jij nog handige tips om vintage kleding te herkennen? Laat het weten in de comments!
Geef een reactie