Toen ik klein was, aten we thuis regelmatig tikka masala. Hoewel we dit met een pakje en zakje maakten (ik weet het), was ik dol op dit gerecht. En laatst miste ik een beetje tikka masala. Dus ik dook de keuken in en maakte een heerlijke vegan tikka masala met aubergine en vegan ‘kipstukjes’. Uiteraard deel ik mijn recept graag, zodat je thuis zelf aan de slag kunt met dit gerecht. Het is binnen no-time klaar, dus koken maar.
Vegan tikka masala met aubergine en kipstukjes
Benodigdheden
- 1 kookpan
- 1 snijmesje
- 1 koekenpan
Ingrediënten
- 280 gram rijst bijv. zilvervlies
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- olie om in te bakken
- 2 aubergines
- 2 pakken vegan kipstukjes
- 1 blik gepelde tomaten
- 200 milliliter kokosmelk
- 1 ½ eetlepel tikka masala-pasta bijv. Patak’s
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel paprikapoeder
- 1 snuf chilipoeder
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Verwijder ondertussen de schil van de ui en snijd de ui in halve ringen. Hak de knoflooktenen in kleine stukjes. Fruit de ui en knoflook met olie in een koekenpan totdat ze glazig worden.
- Snijd de aubergines in de lengte in vieren en snijd in plakken van 1 centimeter dikte. Bak de aubergine mee in de pan en laat zacht worden, maar niet te zacht.
- Voeg na 5 minuten de vegan kipstukjes toe en bak deze mee.
- Schenk de blik gepelde tomaten en de kokosmelk in de pan en zet het vuur lager. Laat het geheel sudderen.
- Voeg de tikka masala-pasta en de kerrie-, komijn-, paprika- en chilipoeder toe. Meng dit door de ingrediënten heen.
- Schep de rijst op de borden en schenk de tikka masala over de rijst. Serveer direct.
Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan hoofdgerechten gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.
Veelgestelde vragen over vegan tikka masala
Vegan tikka masala heeft door de kruiden een rijke en (licht)pittige smaak. Het is een hartig gerecht met veel aroma. De specifieke smaak van tikka masala hangt echter af van de ingrediënten die de kok gebruikt.
Ja, vegan tikka masala kun je een aantal weken invriezen. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van het gerecht minder kan zijn. Zeker als je rijst meevriest. Daarom is het aan te raden om het eten maximaal 2 dagen in de koelkast te bewaren en op te eten.
Voor een vegan tikka masala kun je naast aubergine groente als bloemkool, spinazie of champignons gebruiken. Deze groentesoorten absorberen de smaken van de saus en zorgen voor een goede structuur.
In plaats van vegan kipstukjes kun je ook een andere vleesvervanger gebruiken als tofu, tempeh of sojabrokken. Wil je liever peulvruchten gebruiken? Kies dan voor kikkererwten.
Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.
Geef een reactie