Vegan taaitaai kan niet ontbreken bij het sinterklaasfeest. Ik weet nog goed dat ik vroeger vaak 2 of 3 taaitaai-poppetjes als pauzehapje mee naar school kreeg. Wat vond ik die lekker! Nu stond ik in de winkel met een zak taaitaai in mijn hand: wel of niet meenemen? Ach, ik maak ze gewoon zelf. En zo geschiedde. Dit vegan taaitaai recept is superlekker én gezond. Kom, we gan ze bakken!
Wat is taaitaai?
Taaitaai is een koekje dat vaak in de winter wordt gegeten en lijkt op speculaas. Het verschil tussen deze 2 koekjes is dat taaitaai, wat de naam al zegt, taai is en speculaas knapperig. De smaak van taaitaai lijkt ook wel op ontbijtkoek. Er zit in ieder geval een typische anijssmaak aan, dat taaitaai zo lekker maakt.
De taaitaai-geschiedenis
Bij taaitaai denk je gelijk aan het sinterklaasfeest. Maar de geschiedenis van taaitaai heeft een heidense oorsprong. Volgens het Nederlands BakkerijMuseum werd het deeg namelijk biesjesdeeg genoemd, dat verwees naar de beestjes die in de koek werden afgebeeld.
Middeleeuwse wortels
Charlotte Kleyn beweert in Het Parool dat taaitaai middeleeuwse wortels heeft. De koek lijkt namelijk op de Duitse lebkuchen en Franse pain d’épices, een soort van peperkoek. Het maken van peperkoek bestaat al sinds de 11e eeuw in Europa. In de 17e eeuw waren er zelfs in Neurenberg 111 peperkoekbedrijven actief, aldus het Nederlands BakkerijMuseum. En dat zijn er veel voor die tijd.
Hoe wordt taaitaai gemaakt?
Elke bakker of elk bedrijf heeft zijn eigen recept voor taaitaai. Maar meestal wordt taaitaai gemaakt van tarwe- en roggebloem, stroop, anijs, speculaaskruiden, bakpoeder, zout en ei. Ben je benieuwd hoe taaitaai precies wordt gemaakt. Bekijk dan deze video van het AD over de Van Delft-fabriek. En geloof me: daar krijg je trek van! :)
Is taaitaai gezond?
Stroop of suiker is een van de hoofdingrediënten van taaitaai, waardoor de poppetjes niet zo gezond zijn. En als je net zoals ik niet goed tegen tarwe kunt, is taaitaai uit de winkel niet zo’n goed idee. Tenzij je buikpijn wilt, hoe lekker taaitaai ik ook vind. Daarom heb ik de vegan taaitaai uit onderstaande recept gemaakt van speltbloem. Ook heb ik de suiker vervangen door een banaan en een klein beetje dadelstroop. Ga ze eens maken, want met deze taaitaai kun je toch genieten van iets lekkers tijdens sinterklaasavond.
Taaitaai recept
Gezonde vegan taaitaai
Benodigdheden
- bakplaat
- bakpapier
- Mengkom
- vork
- deegroller
Ingrediënten
- 175 gram speltbloem
- 25 gram tapiocameel
- 4 gram anijspoeder
- 5 gram speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 banaan
- 1 eetlepel dadelstroop
- optioneel: 3 steviadruppels
- plantaardige melk
Bereidingswijze
- Leg alvast bakpapier op een bakplaat.
- Meng de speltbloem, tapiocameel, anijspoeder, speculaaspoeder, bakpoeder en zout in de mengkom.
- Prak vervolgens de banaan met een vork in de kom.
- Voeg daarna de dadelstroop en eventueel de steviadruppels toe.
- Schenk dan beetje bij beetje plantaardige melk bij de droge ingrediënten en meng met je handen tot een ietwat plakkerig deeg. Het deeg mag niet te nat zijn.
- Laat het deeg minstens 1 uur afgedekt in de koelkast opstijven.
- Verwarm ondertussen de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Haal het deeg uit de koelkast en rol er een vierkante plak van die ongeveer 1 á 1,5 cm dik is.
- Bak de vegan taaitaai 18 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op een rooster en snijd de plak vervolgens in stukken.
Notities
Meer recepten voor sinterklaas
Zoek je meer inspiratie om sinterklaasavond een beetje gezonder te maken? Goed nieuws voor jou. Ik heb een paar heerlijke recepten op mijn blog staan:
- vegan gevulde speculaas met zelfgemaakte spijs;
- glutenvrije kruidnoten;
- speculaas koekjes;
- vegan kruidnoten van spelt.
Wat maak jij graag voor sinterklaasavond?
Geef een reactie