Wil jij graag brood bakken, maar ben je een startende bakker? Of kom je erachter dat je geen gist in huis hebt? Dan is dit Iers sodabrood de oplossing. Het is een vegan brood gemaakt van (volkoren) spelt die je niet hoeft te kneden. Ben je benieuwd? Het recept vind je in dit artikel om sodabrood uit eigen oven te bakken.
Wat is sodabrood?
Sodabrood is brood dat je maakt met baking soda als rijsmiddel in plaats van gist. Je maakt het brood traditioneel gezien met karnemelk. Het zuur uit de karnemelk reageert met de baking soda, zodat het brood gaat rijzen.
Je maakt sodabrood eenvoudig en snel, omdat het geen lang rijzingsproces met gist vereist. Het resultaat is een compact, dicht brood met een kenmerkende smaak. Je kunt het gemakkelijk thuis maken en het is een goed alternatief voor als je geen tijd hebt om brood te laten rijzen met gist.
Sodabrood van Amerikaans bloem
Sodabrood wordt vaak geassocieerd met Ierse en Schotse keukens. Of dat echt waar is, blijft de vraag. Volgens Society for the Preservation of Irish Soda Bread maakten de Ieren in de twintigste eeuw lichte broden, waaronder sodabrood, van Amerikaans bloem. Echter staat er in verschillende boeken uit 1866 en 1868 een basisrecept voor sodabrood dat vooral in de Verenigde Staten wordt gegeten.
Is sodabrood gezond?
Over het algemeen kun je zeggen dat Iers sodabrood een gezonde optie is. Het hangt echter af van de ingrediënten die je gebruikt. Een brood met basisingrediënten als meel, water, zout en een rijsmiddel is gezond. Voeg je extra’s toe als gedroogd fruit, chocolade, suiker, boter of iets soortgelijks? Dan wordt het brood minder gezond.
Ik denk echter: geniet met mate. De hele dag door alleen maar appels eten, is ook niet gezond. Dus eet lekker dat sneetje brood met chocolade als je daar van houdt.
Geen gist, maar baking soda-brood
Zoals je eerder hebt gelezen, maak je Iers sodabrood met baking soda en niet met gist. Zowel baking soda als gist zijn een rijsmiddel, maar geven allebei een ander resultaat. Wanneer je baking soda gebruikt, hoef je het deeg niet te laten rijzen en ontstaat er een cakeachtige structuur. Dit is kenmerkend voor sodabrood.
Baking soda vs. bakpoeder
Voor dit vegan sodabrood recept heb je dus baking soda nodig. Kan ik dan ook bakpoeder gebruiken? Nee, baking soda en bakpoeder zijn niet hetzelfde. Ik leg het hieronder aan je uit:
- Bakpoeder: Bakpoeder is een mengsel van baking soda en een zuur, bijvoorbeeld wijnsteen- of citroenzuur.
- Baking soda: Baking soda bestaat alleen uit baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout.
Om baking soda te activeren heb je een zuur nodig. Voor sodabrood wordt karnemelk gebruikt. Aangezien dit recept vegan is, maak je gebruik van citroensap. Wanneer je bakpoeder in plaats van baking soda voor dit recept gebruikt, kan het zijn dat het brood te zuur wordt. Je kunt dus beter baking soda gebruiken.
Baking soda kopen
Voor recepten met baking soda gebruik ik de baking soda van Arm & Hammer. Deze kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Plus, de baking soda is ook heel handig om op een natuurlijke manier schoon te maken. Zo gebruik ik de baking soda samen met azijn om kalk te verwijderen of de wc schoon te maken.
Iers sodabrood zonder zuivel bakken
Hieronder vind je het recept voor Iers sodabrood zonder karnemelk. Dit betekent dat het is een vegan sodabrood zonder zuivel is. Wat je dan wel gebruikt? Amandelmelk in combinatie met appelazijn om karnemelk na te maken. Als je geen appelazijn in huis hebt, kun je een ander soort eetbare azijn kiezen.
Voor de bloem en het meel gebruik je spelt. Deze soort is makkelijker verteerbaar dan bijvoorbeeld tarwe. Heb je alleen tarwebloem en -meel in je keukenkastje staan? Gebruik dat dan. Let op: het kan zijn dat het recept anders uitpakt als je een andere bloem- en meelsoort gebruikt.
Hoe maak je het Iers sodabrood-recept?
Vegan Iers sodabrood van spelt
Benodigdheden
- 1 vel bakpapier
- 1 bakplaat
- 1 kom
- 1 Mengkom
- 1 pollepel
Ingrediënten
- 525 milliliter plantaardige melk (ongezoet)
- 2 ½ theelepels appelazijn
- 150 gram speltmeel
- 445 gram speltbloem + meer
- 1 eetlepel baking soda
- 2 eetlepels suiker
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels olie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180ºC (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
- Meng de plantaardige melk met de appelazijn. Laat het mengsel minstens 5 minuten staan.
- Meng in een kom het speltmeel, speltbloem, baking soda, suiker en zout.
- Roer de olie door de melk.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng ze met een pollepel tot een natte, klevige bal.
- Strooi wat speltbloem over de deegbal en op je handen, en stort de bal voorzichtig op de bakplaat.
- Bak het Iers sodabrood ongeveer 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
- Wordt het brood te snel bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen.
- Laat ten slotte het brood afkoelen op een rooster.
Meer broodrecepten
Dit vegan Iers sodabrood is heel eenvoudig te maken. Heb je de smaak te pakken en wil je meer (vegan) brood maken? Op mijn website vind je meer vegan recepten voor brood, bijvoorbeeld:
- glutenvrij wit brood van rijst
- vegan pestobrood van spelt
- speltbrood zonder gist
- bruine bollen van spelt
Ik ben benieuwd wat je van dit vegan Iers sodabrood vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?
Geef een reactie