Vegan shoarma is onwijs lekker. Zeg nu zelf: het is de ultieme junkfood. Het pitabroodje, de knoflooksaus en natuurlijk de shoarma. Helaas is een broodje shoarma niet zo gezond. Maar daar breng ik graag verandering in. Je kunt het namelijk wél gezond maken als je zelf aan de slag gaat met dit recept!
Shoarma, waar komt het vandaan?
Waar shoarma vandaan komt, is niet een-twee-drie te bepalen. Toch gaan er verschillende verhalen rond. Waarvan 1 uit de negentiende eeuw: Sabit Efendi ging samen met zijn kleinzoon vlees verkopen. Hij roosterde het vlees niet horizontaal, maar verticaal. Dit zou minder rook vormen. Dit trok de aandacht van mensen, want vlees werd altijd horizontaal geroosterd. Succesvol was het zeker, want mensen vonden de smaak van het vlees erg lekker. Shoarma werd geboren.
Hoe maak je vegan shoarma?
Vegan shoarma maak je met sojabrokken en kruiden. Sojabrokken hebben een taaie structuur, waardoor ze veel weghebben van vlees. En wanneer je dezelfde kruiden gebruikt, creëer je gewoon je eigen vegan shoarma! Zo makkelijk is het.
Pita’s kunnen niet ontbreken
Bij een avondje vegan shoarma kunnen pita’s natuurlijk niet ontbreken! Ik koop vrijwel altijd de volkoren speltpita’s van de Ekoplaza. Ik weet het, ze zijn veel duurder dan de pita’s in de supermarkt. Maar ik zie zo’n broodje dan ook als een traktatie, wat ik niet elke dag eet.
Zelfgemaakte pita
Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen speltpita’s maken. Mijn moeder bakt ze wel eens.
Maak je eigen soja knoflooksaus
Nu we toch alles zelf gaan maken, kan het recept voor soja knoflooksaus niet ontbreken. Het is echt niet moeilijk om zelf vegan knoflooksaus te maken. Je hebt als basis sojayoghurt nodig en voegt wat kruiden toe. Ik heb de ingrediënten en instructies hieronder gezet. Laten we beginnen!
Vegan shoarma recept
Vegan shoarma met soja knoflooksaus
Benodigdheden
- bakje
- Mengkom
- pan
- koekenpan
Ingrediënten
Pita
- 4 spelt pita’s
Saus
- 100 milliliter ongezoete sojayoghurt
- snuf knoflookpoeder
- snuf zout
- snuf peper
- optioneel: fijngehakte bieslook
Vegan shoarma
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 2 theelepels zoete paprikapoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel zout
- snuf chilipoeder
- snuf peper
- optioneel: ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
- 100 gram sojagranulaat
- water
- olie om in te bakken
Vulling
- sla
- komkommer
- tomaat
- optioneel: andere groenten
Bereidingswijze
- Bereid de spelt pita’s volgens de verpakking in de oven of maak ze zelf volgens het recept van Xandra Bakt Brood.
- Meng voor de saus de ongezoete sojayoghurt met het knoflookpoeder, zout, peper en eventueel fijngehakt bieslook. Zet afgedekt opzij.
- Meng voor de vegan shoarma alle kruiden door elkaar. Je kunt spelen met verschillende kruiden als je niet alles in huis hebt. Dat heb ik ook gedaan ;).
- Kook het sojagranulaat in een pan met water volgens de bereidingswijze op de verpakking. Het moet redelijk zacht worden met een bite.
- Giet het sojagranulaat af en bak de stukjes met olie in een koekenpan.
- Voeg de shoarmakruiden toe na ongeveer vijf minuten of totdat de sojastukjes goudbruin gaan kleuren.
- Bak de stukjes totdat ze knapperig worden en zet het vuur laag om de stukjes warm te houden.
- Snijd de sla, komkommer, tomaat en eventueel andere groenten in kleine stukjes.
- Snijd de spelt pita’s voor de helft open en vul ze eerst met sla, dan de vegan shoarma, komkommer en tomaat. Maak het broodje af met een flinke klodder soja knoflooksaus.
- Serveer direct.
Wat maak jij met pita’s?
Geef een reactie