Vegan hoofdgerechten


Ontdek een smaakexplosie met vegan hoofdgerechten

Het avondeten vormt voor veel mensen een moment om samen met het hele huishouden aan tafel te zitten. Of het nu vrienden, het gezin of familieleden zijn. Maar na een lange werkdag wil je niet al te lang in de keuken staan. Hoewel je ook graag een voedzaam en gevarieerd hoofdgerecht op tafel wilt zetten. Kun je wat culinaire inspiratie gebruiken om de volgende keer wat anders te eten? Ontdek een explosie van smaken met de vegan hoofdgerechten van This is Joan.

Waarom vegan hoofdgerechten?

Het is begrijpelijk als je wellicht vragen hebt over of veganistisch koken wel iets voor jou is. Waarom zou je ervoor kiezen om jouw avondeten vegan te maken? Op deze vraag zijn 2 antwoorden. Allereerst is plantaardig eten beter voor het milieu. Het zorgt voor minder broeikasgasuitstoot en landgebruik dan gerechten met vlees. Door te kiezen voor vegan eten lever je dus een positieve bijdrage aan het milieu. 

Daarnaast kan een goed samengestelde plantaardige levensstijl ervoor zorgen dat je gezondheid erop vooruit gaat. En wie wil er nu niet lekker in zijn vel zitten? Afgezien van beide voordelen is vegan eten verrassend lekker; plantaardige gerechten zitten boordevol smaak en voedingsstoffen, waardoor ze een heerlijke en voedzame keuze zijn. Kortom, er zijn genoeg redenen om voor vegan hoofdgerechten te kiezen en te ontdekken hoe lekker ze zijn.

Maak kennis met de vegan keuken

Stap in de fascinerende wereld van de vegan keuken. Dé plek waar genot en voedzaamheid hand in hand gaan, zonder in te leveren op smaak en beleving. Laat je verrassen door een overvloed aan heerlijke opties. Kies bijvoorbeeld voor een vegan tikka masala voor doordeweeks en sluit de werkweek af met ultiem comfort food als vegan Turkse pizza

Wat het beste is van alle plantaardige hoofdgerechten? Je hebt geen dierlijke producten nodig om een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. De vegan keuken opent een culinaire deur waar je smaakpapillen worden gestreeld. Dus waar wacht je nog op? Laat je reis van start gaan.

Vegan hoofdgerechten met bonen, noten en vleesvervangers

Het is een misverstand dat een maaltijd zonder vlees of andere dierlijke producten saai en eentonig is. Integendeel. Laat bonen, noten of een vleesvervanger de ster van je maaltijd zijn en tover je gerecht om in een explosie van smaken. 

Bonen voegen een heerlijke textuur toe. Ga bijvoorbeeld voor kikkererwten, zwarte bonen of linzen. Noten brengen een knapperige dimensie met zich mee. Kies voor onder andere cashewnoten, amandelen of walnoten. En een vleesvervanger is een goed alternatief als je een vleesgerecht wilt veganizen. Je hebt keuze uit onder meer tofu, en vegan gehakt, kipstukjes en burgers. Ontdek zelf hoe elk ingrediënt smaakt en creëer je favoriete vegan hoofdmaaltijden.

Makkelijke vegan hoofdgerechten

Je hoeft je geen zorgen te maken als je geen keukenprinses bent. Het bereiden van vegan hoofdgerechten kan verrassend eenvoudig en snel zijn, zonder in te leveren op smaak. Dus of je nu een drukke dag achter de rug hebt of geen zin hebt om lang in de keuken te staan, makkelijke vegan hoofdgerechten zijn je redding. Kies bijvoorbeeld voor een snelle aloo matar, een spinaziecurry die je in een handomdraai op tafel zet. Of bouw je eigen broodje met deze doperwtenburgers. Voeg wat verse groente en saus toe, en je bent klaar om te gaan eten.

Zet feestelijke vegan hoofdgerechten op tafel

Het is opvallend dat traditionele gerechten voor de feestdagen voornamelijk bestaan uit dierlijke producten. Blader maar eens door een receptentijdschrift en je merkt al gauw dat het vinden van een vegan gerecht lastig is. Jammer, want vegan hoofdgerechten kunnen net zo feestelijk zijn als die traditionele maaltijden. Het is dus tijd om je gasten versteld te staan met jouw zelfgemaakte hoogstandjes. 

Serveer je bezoek bijvoorbeeld vegan stoofvlees, gemaakt van ‘rendier’. Een andere mogelijkheid is om een klassieker als boerenkoolstamppot plantaardig te maken, inclusief de jus. Met zulke vegan hoofdgerechten bewijs je dat niemand hoeft in te leveren op smaak.

Maak in no-time een vegan hoofdgerecht

Wil jij eenvoudig en snel een vegan maaltijd serveren die genoeg voedingsstoffen bevat? Geen probleem. Met de onderstaande ingrediënten gaat het je lukken.

  1. Start met koolhydraten
    Kies allereerst je koolhydraten, de basis van je gerecht. Denk aan pasta, rijst, noedels of een ander soort deeg.
  2. Kies de eiwitten
    Met eiwitten zit je langer vol en zorg je voor een gezond lichaam. Kies uit bonen, linzen, tofu, noten of een vleesvervanger.
  3. Ga voor groente
    Groente zorgt voor vezels en vitamines. Er is volop keuze: courgette, aubergine, andijvie, venkel, paprika, komkommer, et cetera.
  4. Voeg olie toe
    Gezonde vetten zijn de bouwstoffen voor je lichaam. Wat vet eten kan dus geen kwaad. Voeg bijvoorbeeld avocado, noten, olijfolie of hummus toe aan je maaltijd.
  5. Kies je extra’s
    Kruiden en specerijen brengen je vegan recept naar een hoger niveau. Kies voor komijn, kurkuma, kerrie, paprika, chili of gember.
  6. Schenk een drankje in
    Genoeg vocht binnenkrijgen, is een must. Schenk je favoriete drankje in of ga voor een goed glas water.

Kies voor de vegan hoofdgerechten van This is Joan

Ben jij op zoek naar lekkere, gezonde en makkelijke vegan hoofdgerechten? Dan zit je bij This is Joan goed. Mijn gerechten zijn samengesteld met oog voor gezondheid en smaak. Duik in de selectie vegan recepten en ontdek je favoriete maaltijd. Of je nu een smakelijke maaltijd voor jezelf wilt maken of een indrukwekkend gerecht voor anderen op tafel wilt zetten.

Niet gevonden wat je zoekt?

Of ga direct naar de andere receptcategorieën

Wat is een vegan hoofdgerecht?

Een vegan hoofdgerecht is een maaltijd die geen dierlijke producten bevat. In plaats van vlees, vis, kaas, melk, eieren, en andere melkproducten gebruik je andere ingrediënten. Bijvoorbeeld bonen, linzen, vleesvervangers, noten, plantaardige melk, en andere vegan producten.

Wat moet je eten als veganist?

Als veganist is het belangrijk dat je genoeg van de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Zorg er dus voor dat je maaltijd plantaardige eiwitten, vegan omega 3, ijzer, calcium, jodium en vitamine B12 bevat. Raadpleeg altijd een arts voor de juiste hoeveelheden.

Hoe vervang ik dierlijke producten in een vegan hoofdgerecht?

Je vervangt dierlijke producten in een vegan hoofdgerecht op verschillende manieren. Kies bijvoorbeeld voor tofu of bonen om vlees te vervangen. En amandel-, soja-, haver- of kokosmelk in plaats van koemelk. Voor boter kun je onder andere plantaardige margarine of olijfolie gebruiken. En eieren vervangen kan bijvoorbeeld via 1 eetlepel chia- of lijnzaad en 3 eetlepels water.