Een hele taart voor jezelf: wie wil dat nou niet? Alleen is het lastig om in de winkel een geschikt exemplaar te vinden, omdat ze allemaal een unit-formaat hebben. En om nou helemaal zelf een appeltaart achterover te schuiven? Gelukkig heb ik de oplossing! Een vegan mangotaartje die je helemaal zelf kunt opeten. Bovendien is ie raw, glutenvrij en gezond, zodat je guilt free kunt genieten. Aan de slag? In dit artikel vind je het recept!
Wat is een mango?
Taart? Nee, eerst ga ik even uitleggen wat een mango precies is. Een mango is een superlekkere fruitsoort uit de tropen en groeit, jawel, aan een mangoboom. Deze boom is niet de kleinste: hij kan namelijk tot wel 40 meter hoog worden. Dat is nog eens een lengte! Waar deze enorme bomen groeien? In de tropen, maar tegenwoordig ook in Spanje.
Kleurijke fruitsoort
De schil van een mango is meestal groen van kleur. Maar dat hoeft niet. Een mango kan namelijk ook rood, oranje en geel zijn. Of zelfs een mix van deze kleuren. Het vruchtvlees heeft echter altijd een gele kleur.
Rijpe versus onrijpe mango
Een mango wordt zowel rijp als onrijp gegeten. Onrijp? Ja, dat wist ik ook niet. Rijpe mango’s kun je zo uit het vuistje eten en onrijpe mango’s worden verwerkt in bijvoorbeeld chutneys. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een rijpe mango. De zoete smaak is namelijk heerlijk! Niet alleen om ‘zo’ te eten, maar ook om bijvoorbeeld deze vegan mangolassi te maken.
Onrijpe mango: wat moet je er mee?
Tegenwoordig kun je mango’s het hele jaar door kopen. Helaas kun je wel eens een verkeerd exemplaar kopen die na 1 maand nog niet rijp op de fruitmand ligt. En denk je dat hij rijp is, kom je tijdens het openmaken erachter dat de smaak niet zoet is. Dan vraag jij je wellicht af: weggooien of bewaren? Maak alsjeblieft de keuze om iets lekkers te maken met je gesneden mango, want weggooien is echt zonde! Je kunt ‘m namelijk goed verwerken in een baksel. Zo heb ik dus deze vegan mangotaart gemaakt.
Taart voor alleen jou
Dit mangotaartje is speciaal voor jou gemaakt. Hij is namelijk klein van formaat, zodat je ‘m helemaal zelf kunt opeten. Geen zorgen: de taart bevat alleen maar gezonde ingrediënten. Daarnaast heb je ‘m zo gemaakt, want je hebt geen oven nodig. Dat heeft nog een voordeel: doordat je het mangotaartje niet bakt, blijven alle voedingsstoffen behouden. Wel zo fijn! Ben je klaar om te bakken?
PS Heb je het vruchtvlees van de verse mango gehaald? Gooi de pit niet weg! Je kunt namelijk een té leuke mangoplant kweken. Ik vertel je in dit artikel hoe je stap voor stap een mangopit plant.
Recept voor een vegan mangotaartje
Voor 1 klein taartje
Bereidingstijd: 15 minuten
Nodig: foodprocessor en een kleine taartvorm
Ingrediënten
Bodem
- 1/2 kopje havermout
- 3 eetlepels amandelen met vlies
- 2,5 eetlepels geraspte kokos
- 2 eetlepels hennepzaad
- 3 geweekte dadels zonder pit
- snufje kaneel
- snufje zout
Vulling
- 2 kopjes gesneden mango
- 1/4 kopje geraspte kokos
- 2 theelepels kokosolie
- 1/2 theelepel psylliumvezels
- 1/4 kopje ongezoete amandelmelk
- 3 druppels stevia of 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- snufje zout
Bereidingswijze
- Mix voor de taartbodem de havermout, amandelen, geraspte kokos, hennepzaad, dadels, kaneel en zout in de foodprocessor. Blijft het mengsel niet plakken? Voeg dan een beetje water toe.
- Bekleed vervolgens de taartvorm met de bodem en zet deze opzij.
- Mix daarna voor de taartvulling de mango, geraspte kokos, kokosolie, psylliumvezels, ongezoete amandelmelk, stevia of kokosbloesemsuiker en zout in de foodprocessor.
- Spreid de vulling goed uit over de taartbodem.
- Zet dan de taartvorm minstens 3 uur in de vriezer.
- Haal ten slotte het vegan mangotaartje uit de vriezer en snijd ‘m in stukken. Of laat de taart even ontdooien en eet hem zelf op.
Wat voor zoetigheid maak jij met mango?
Geef een reactie