Vegan kaasvervangers zijn er in allerlei soorten en maten. Van lookalike mozzarella tot edelgistvlokken. Maar welke soorten zijn er precies allemaal? En waar kun je ze voor gebruiken? Ik verzamelde de 7 beste kaasvervangers voor je, zodat je kaas nooit meer hoeft te missen op je ovenschotel, pizza of pasta.
Wat is vegan kaas?
Vegan kaas is een vervanger voor kaas van dierenmelk. Deze vervangers zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten, zoals noten, tofu of kikkererwten.
Is kaas vegan?
Nee, kaas is niet vegan. Kaas wordt namelijk gemaakt van dierlijk melk, zoals koemelk. Ook wordt er vaak dierlijk stremsel gebruikt.
Kaas is vaak ook niet vegetarisch
Wat veel mensen niet weten, is dat kaas vaak niet vegetarisch is. Ik wist dit in het begin van mijn plantaardige levensstijl ook niet. Om kaas te maken, is er stremsel nodig. En dat is meestal afkomstig uit een dier. Om Wikipedia letterlijk te citeren: ‘Stremsel wordt voornamelijk gewonnen uit de lebmaag van pasgeboren (nuchtere) kalveren als nevenproduct van de kalverslachterij.’. Ik wil je niet misselijk maken, maar dit eet je dus op als je kaas eet. En het feit dat een pasgeboren diertje wordt geslacht, maak ik de keuze om kaas te verbannen.
Tip: Ben je vegetarisch en eet je wel kaas? Check dan deze handige lijst van kazen met vegetarisch stremsel van de Vegetariërsbond.
7 vegan kaasvervangers
Gelukkig vind je in de winkel tegenwoordig steeds meer vegan kaas. Hoera voor alle kaasliefhebbers! Uiteraard kun je ook zelf vegan kaasvervangers maken. Hieronder vind je de 7 beste vegan kaasvervangers zonder melk voor je pizza, pasta, lasagne, ovenschotel, brood en noem maar op!
1. Edelgistvlokken
Edelgistvlokken zijn als kaasvervanger ideaal en heb ik standaard in huis. Dit zijn inactieve gistvlokken en smaken nootachtig en kazig. Doordat ze inactief zijn, kun je ze ook gebruiken in een gistvrij dieet. Daarnaast bevatten de vlokken vezels, ijzer, eiwitten en vitamine B. Nog niet overtuigd? Check dan mijn uitgebreide artikel over edelgistvlokken.
Hoe gebruik je edelgistvlokken?
Edelgistvlokken gebruik je om gerechten hartiger en kaziger te maken. Meng ze bijvoorbeeld door de pasta of maak er een kaassausje van voor over de bloemkool. Dol op pesto? Check dan mijn recept voor vegan pesto met edelgist.
Let op: Voeg edelgistvlokken pas toe op je bord. Doordat de vlokken warm worden, gaan de meeste voedingswaarden verloren. En dat wil je natuurlijk niet!
Edelgistvlokken kopen
Edelgistvlokken koop je bijvoorbeeld van het merk BioToday bij de AH. Of van Mattisson bij de Ekoplaza. Ze zijn aan de prijzige kant, maar je doet er ontzettend lang mee.
2. Cashewnoten
Cashewnoten zijn niet alleen de perfecte vulling voor een vegan cheesecake, maar ook om zelf vegan kaas te maken. Zo maak ik regelmatig dit recept van vegan geraspte kaas om over mijn pizza te strooien. 1 keer had ik per ongeluk vanille agaragar gebruikt in het recept, waardoor de kaas naar boterhamworst smaakte. Oeps. Gelukkig was het erg lekker en plaatste ik het recept op mijn website: Vegan boterhamworst.
3. Vegan kaas
Zoek je een vervanger die qua structuur en smaak het meest op ‘echte’ kaas lijkt? Kies dan voor kant-en-klare vegan kaas. Deze kaas bestaat voor het grootste gedeelte uit kokosolie, zodat hij gemakkelijk smelt op bijvoorbeeld pizza. Niet de meest gezonde optie, maar af en toe mag je jezelf verwennen.
Mijn favoriete vegan kaas
Mijn favorieten zijn de plakjes van Violife en de geraspte kaas van Wilmersburger.
4. Haver fraîche
Tegenwoordig vind je ook haver fraîche in het koelschap: dé vervanger voor crème fraîche. Haver fraîche is geheel plantaardig en gemaakt van haver.
Ik ben echt heel blij dat haver fraîche bestaat, want hierdoor heb ik eindelijk een goede kaasvervanger gevonden voor mijn all time favorite pizza: vegan flammkuchen.
Haver fraîche kopen
Haver fraîche koop je in de supermarkt of natuurwinkel.
5. Tofu
Wist je dat tofu ook bij de betere vegan kaasvervangers hoort? Doordat tofu vrijwel geen smaak heeft, kun je er alle kanten mee op. Zo maak ik van tofu wel eens ‘geraspte kaas’. Hiervoor laat ik de tofu goed uitlekken, maal het vervolgens samen met specerijen fijn in de foodprocessor en bak dit in olie knapperig. Je kunt zelfs met tofu feta maken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar Vegetus heeft een recept voor tofu feta.
6. Hummus
Uiteraard mag hummus niet ontbreken in dit lijstje van vegan kaasvervangers. Hummus is namelijk hartstikke lekker, smaakt hartig en ook nog eens een gezonde kaasvervanger.
Van broodje kaas naar broodje hummus
Vroeger at ik vaak een broodje kaas om mijn hartige cravings te temmen. Nu doe ik dat met een broodje hummus met daarop avocado, tomaat, knoflookpoeder en peper. Superlekker! Ik eet dit ook soms op een cracker als ontbijt.
7. Alles wat hartig smaakt
Ten slotte is alles wat hartig smaakt een goede vegan kaasvervanger in gerechten. Weliswaar niet de smaak en structuur als kaas, maar door de hartige, vettige en/of zoute smaak mis je kaas niet. Denk eens aan:
- olijven;
- kappertjes;
- zongedroogde tomaten;
- geroosterde noten;
- artistok;
- mosterd;
- avocado.
Meer vegan vervangers
Wist je dat je melk, boter, ei en zelfs honing kunt vervangen door een vegan alternatief? Je leest er meer over in:
Weet jij nog een lekkere vegan kaasvervanger? Laat het weten in de comments!
Geef een reactie