Deze vegan chocoladetaart is voor echte chocoladeliefhebbers. Maar ook als je minder dol bent op chocolade, is deze taart verrukkelijk. De taart is luchtig van binnen en heeft een heerlijke chocoladeganache als topping. Kom, we gaan snel dit vegan chocoladetaart recept maken voor bij de koffie!
De geschiedenis van chocoladetaart
Een chocoladetaart lijkt zo’n alledaags ding, maar wist je dat er een geschiedenis achter zit? In 1764 maakten de Amerikanen James Baker en John Hennon voor het eerst chocolade van cacaobonen. Tot de jaren ’30 werd chocolade eigenlijk alleen gebruikt om te drinken. Totdat de Duff Company in Pittsburgh chocolade ging gebruiken voor taart. Tadaam, chocoladetaart werd geboren.
Hoe maak je chocoladetaart?
Chocoladetaart maak je door patentbloem, suiker, boter, eieren, melk, bakpoeder, cacaopoeder en/of chocolade te mengen tot een luchtig beslag. Vervolgens schenk je het beslag in een taartvorm en bak je het af in de oven.
Vegan chocoladetaart maken
Met de bovenstaande ingrediënten maak je een standaard chocoladetaart. Wij gaan met onderstaande recept een vegan chocoladetaart maken met chocoladeganache. De patentbloem vervang je door speltbloem en -meel. De suiker door kokosbloesemsuiker. De boter door vegan boter en banaan. En de melk door vegan chocolademelk.
Iets minder gezonde taart
Als je vaker op mijn website bent geweest, weet je dat ik gezonde, vegan recepten maak. Deze keer dacht ik echter anders: waarom niet een iets minder gezonde chocoladetaart maken? Af en toe zondigen met iets lekkers hoort bij een gezonde levensstijl, vind je niet? Kom, we gaan aan de slag met dit vegan chocoladetaart recept!
Vegan chocoladetaart recept
Vegan chocoladetaart met ganache
Benodigdheden
- springvorm
- bakkwast
- bakpapier
- foodprocessor of handmixer
- kommetje
Ingrediënten
Taart
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 gram vegan boter (kamertemperatuur)
- 60 gram banaan
- 80 gram speltmeel
- 90 gram speltbloem
- 20 gram bakpoeder
- 180 milliliter vegan chocolademelk
- ½ theelepel zout
Ganache
- 15 milliliter vegan chocolademelk
- 50 gram poedersuiker
- 20 gram vegan boter (kamertemperatuur)
- 50 gram pure chocolade (gehakt)
- ½ zakje vanillesuiker
- snuf kaneel
Topping
- 1 banaan
- kokossnippers
- pecannoten
- bijenpollen (optioneel, niet vegan)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180°C. Vet alvast de springvorm in met olie en leg bakpapier op de bodem.
Taart
- Meng de kokosbloesemsuiker, vanillesuiker, vegan boter en banaan tot een luchtig geheel.
- Voeg de speltmeel, speltbloem, bakpoeder, vegan chocolademelk en zout toe, en meng alle ingrediënten tot een luchtig beslag.
- Schenk het beslag in de springvorm en bak de vegan chocoladetaart 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat uit de springvorm afkoelen op een rooster.
Ganache
- Mix de vegan chocolademelk, poedersuiker, vegan boter, pure chocolade, vanillesuiker en kaneel tot een smeuïg geheel.
- Laat de ganache opstijven in de koelkast.
- Als de taart is afgekoeld, verdeel je de ganache over de bovenkant.
Topping
- Snijd de banaan in plakjes en verdeel over de ganache, samen met de kokossnippers, pecannoten en eventueel bijenpollen.
Notities
Meer chocolade recepten
Eet jij graag vegan chocoladetaart?
Geef een reactie