Eet jij weleens vegan boterhamworst op je brood en ben je fan? Dan is het de moeite waard om het zelf eens te maken. In dit artikel deel ik graag mijn vegan recept voor boterhamworst met je, en vertel ik aan je hoe ik deze worst per ongeluk heb ontdekt. Lees snel verder!
Van ongelukje naar vegan boterhamworst
Deze vegan boterhamworst is ‘per ongeluk’ ontstaan. Hoe? Ik was bezig met het maken van plantaardige geraspte kaas en gebruikte de verkeerde agar-agarpoeder, een veganistisch alternatief voor gelatine. Het was namelijk agar-agar met een vanillesmaak.
De kaas smaakt naar boterhamworst
Ik kwam pas achter de vanillesmaak toen ik de poeder al bij de amandelmelk had gedaan, dus ik kon de agar-agar er niet meer uithalen. En weggooien vind ik al helemaal zonde. Daarom besloot ik te kijken wat eruit zou komen. Wat bleek? Tot mijn verbazing smaakte de kaas naar boterhamworst, de worst die ik vroeger weleens op brood had toen ik nog vlees at. Dus ik besloot dit recept met je te delen, zodat ook jij kunt genieten van een broodje met vegan boterhamworst.
Plantaardige boterhamworst voor op brood en meer
Het fijne aan deze plantaardige boterhamworst is dat je de worst niet alleen op brood kunt doen. Je kunt de roze bol ook in dunne plakjes snijden en je pizza ermee beleggen. Of het is mogelijk om de worst te raspen en door een pasta te mengen. De worst ziet er in zijn geheel wat vreemd uit, maar als je het verwerkt in gerechten, zie je er niets meer van terug.
Vegan boterhamworst van cashewnoten en amandelmelk
Voor deze veganistische boterhamworst gebruik je cashewnoten, edelgistvlokken en amandelmelk. Met cashewnoten kun je de romige smaak en structuur van kaas namaken, dus ik raad niet aan om een andere notensoort te gebruiken. Wil je liever een vollere smaak? Kies dan in plaats van amandelmelk, ongezoete sojamelk of notenmelk.
Weetje: Wist je dat cashewnoten gezond zijn? Volgens Het Voedingscentrum verlagen noten je slechte cholesterol en ze bevatten vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet.
Hoe maak je het recept?
Vegan boterhamworst van cashewnoten en amandelmelk
Benodigdheden
- 2 kleine bakjes
- 1 bakkwast
- 1 foodprocessor
- 1 steelpan
Ingrediënten
- 40 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
- gesmolten olie
- ½ theelepel zout
- snuf mosterpoeder
- snuf peper
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 200 milliliter ongezoete amandelmelk
- 4 theelepels vanille agar-agarpoeder
- 1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze
- Week de cashewnoten 12 uur in koud water. Dit kun je doen terwijl je slaapt.
- Vet de volgende dag alvast een klein bakje in met olie.
- Mix de cashewnoten, zout, mosterdpoeder, peper en edelgistvlokken in de foodprocessor.
- Verwarm de ongezoete amandelmelk en de vanille agar-agarpoeder in een kleine pan en kook het in tot een dik papje.
- Mix het dikke mengsel met het citroensap en de fijngemalen cashewmix tot een gladde structuur in de foodprocessor.
- Giet het mengsel in het kleine bakje en laat dit afgedekt ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.
- Haal de vegan boterhamworst uit de koelkast en snijd deze in plakken. Bewaar de worst in de koelkast.
Meer veganistisch beleg
Deze vegan boterhamworst smaakt geweldig op je broodje. Ben je op zoek naar meer veganistisch beleg? Op mijn website vind je meer lekkere recepten, zoals:
- baba ganoush met donkere tahin
- vegan pesto van edelgistvlokken
- pesto van radijsblad en amandelen
- eenvoudige pindakaas maken
- basisrecept voor hummus
Ik ben benieuwd wat je van deze vegan boterhamworst vindt. Laat je een reactie achter?
Geef een reactie