Wanneer het weekend is, bereid ik graag een uitgebreider ontbijt. Doordeweeks eet ik standaard havermoutpap of baked oats, in het weekend pak ik uit. Deze vegan appel-crumble van speltbloem maak ik graag. Toefje vegan slagroom of sojayoghurt erbij en het feest kan beginnen. En het beste van allemaal? Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan. In dit artikel heb ik het recept voor je uitgeschreven, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.
Vegan appel-crumble van spelt
Benodigdheden
- 2 mengkommen
- 1 steelpan
- 1 Ovenschaal
Ingrediënten
- 75 gram speltbloem
- 75 gram havermout
- 1 eetlepel suiker
- 1 snuf zout
- 45 gram kokosolie (of plantaardige margarine)
- 2 appels
- 1 banaan
- 1 theelepel kaneel
- 1 hand rozijnen
- poedersuiker optioneel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Meng de speltbloem, havermout, suiker en zout in een kom door elkaar.
- Laat de kokosolie of margarine in een steelpannetje smelten. Voeg de kokosolie of margarine toe en meng de ingrediënten door elkaar.
- Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd de appels in kleine stukken. Snijd ook de banaan in kleine stukken.
- Meng de kaneel en rozijnen door de appel- en bananenstukjes.
- Doe het appel- en bananenmengsel in de ovenschaal en strooi de apple crumble over het fruit heen.
- Bak de vegan appel-crumble 25 minuten in het midden van de oven.
- Strooi eventueel poedersuiker op de bovenkant.
Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan ontbijt gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.
Veelgestelde vragen over vegan appel-crumble
Friszure of lichtzoete appels passen het best bij een appel-crumble. Omdat de crumble zoet is, houd je zo een mooi evenwicht. Geschikte appelsoorten zijn Elstar, Golden Delicious, Jonagold en Kanzi.
Vegan appel-crumble maak je door de appel in stukjes te snijden, de ingrediënten voor de topping te mengen en beide in een ovenschaal te stoppen. Vervolgens schuif je de ovenschaal in de oven en bakt het gerecht af.
Je kunt ander fruit gebruiken dan appel voor appel-crumble. Denk aan aardbeien, bananen, blauwe bessen of frambozen.
Je kunt de speltbloem vervangen door tarwebloem of een andere bloemsoort naar keuze. Houd er rekening mee dat het recept qua smaak en structuur verandert.
Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.
Geef een reactie