Spinaziepannenkoeken zijn een fantastische manier om meer verstopte groente te eten. Maar wist je dat pannenkoeken met spinazie een lekkernij is in Finland? Daar heten ze pinaattiletut. Ik maak ze al te graag en daarom deel ik het spinaziepannenkoeken recept graag met jou.
Pinaattiletut: Finse pannenkoek met spinazie
Finland heeft een kort seizoen waarin groente, fruit, granen en meer lokaal groeien. Daarom genieten de Finnen in deze tijd extra van pure ingrediënten die je in de natuur kunt vinden, waaronder spinazie. Mensen uit Finland zijn dan ook een kei in het verzinnen van lekkere recepten waarin lokale producten zijn verwerkt. Een recept daarvan is pinaattiletut, pannenkoeken met spinazie. Pinaatti betekent spinazie en letut zijn pannenkoeken in het Fins.
Tip: Je kunt deze spinaziepannenkoeken bakken in een Dutch Oven, een gietijzeren pan die onmisbaar is in jouw keuken.
Een spinaziepannenkoek, gezond?
Traditioneel gezien worden volle melk, eieren en tarwebloem gebruikt voor deze spinaziepannenkoeken uit Finland. Ik heb er echter een gezonde variant van gemaakt met speltbloem en -meel, chiazaad-eieren en plantaardige melk. Zullen we ze samen gaan bakken?
Tip: Wil je spinaziepannenkoekjes bakken? Dat kan ook. Schenk in dit geval minder beslag in de pan.
Spinaziepannenkoeken recept
Heb je geen spelt in huis? Gebruik dan tarwebloem. Je kunt de plantaardige melk ook vervangen door een deel water.
Ingrediënten
- 2 chiazaad-eieren
- 7 eetlepels water
- 200 gram diepvriesspinazie
- 500 milliliter plantaardige melk
- 1 eetlepel olie
- 150 gram speltmeel
- 150 gram speltbloem
- ½ theelepel zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze
- Maak de chiazaad-eieren door 2 eetlepels chiazaad en 7 eetlepels water 15 minuten te laten staan.
- Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
- Klop vervolgens de plantaardige melk los met de chiazaad-eieren en olie.
- Meng dan in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
- Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
- Meng daarna de diepvriesspinazie door het beslag heen.
- Zet een koekenpan met olie op het vuur.
- Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
- Laat de spinaziepannenkoeken vervolgens afkoelen op een bord. Of eet ze direct op.
Meer Finse recepten
Ben je benieuwd naar meer recepten uit Finland? Bekijk dan deze gerechten:
- vegan stoofvlees van ‘rendier’
- blauwe bessentaart
- zoete aardappeltaartjes
- Finse Rijstpasteitjes (riisipiirakka)
- aardappelbrood
Heb je de spinaziepannenkoeken uit Finland gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat een reactie achter.
Geef een reactie