Deze speltbroodjes zijn voor mij ware nostalgie. Mijn moeder bakte ze in het weekend, zodat ik ze doordeweeks naar school kon meenemen. Die nostalgie bracht ik terug in huis: ik ging de speltbolletjes zelf maken. Ik heb ze in een vegan jasje gestoken en deel het recept graag met jou. Zodat ook jij ze zelf kunt maken. Kom, we gaan samen speltbroodjes bakken.
Wat is spelt?
Spelt, in het Latijn triticum spelta, is een graansoort uit het geslacht tarwe. Spelt is niet nieuw, het wordt sinds ongeveer 5000 jaar voor Christus verbouwd.
Vruchtbare Halvemaan
De echte oorsprong van spelt bevindt zich rond 9000 voor Christus in het Vruchtbare Halvemaan-gebied (wat nu onder andere Egypte, Syrië en Irak omvat). Op dit halvemaanvormig gebied groeiden de wilde voorouders van spelt. Kortom, spelt is anno nu helemaal hip, maar is eigenlijk eeuwenoud.
Hoe smaakt spelt?
Spelt smaakt nootachtig en lichtzoet. Als je gewend bent brood te eten, moet je het verschil tussen tarwe en spelt kunnen proeven. Ik vind spelt ook wat zachter van smaak en daardoor lekkerder dan tarwe. Maar smaken verschillen!
Verschillende speltproducten
Er worden verschillende producten van spelt gemaakt. Denk aan broodjes, koekjes, cake, pasta en plantaardige melk. Hiervoor worden hele speltkorrels gebruikt, of speltbloem of -(volkoren)meel. Kijk de volgende keer maar eens goed als je in de supermarkt bent. Je staat versteld van hoeveel producten van spelt zijn gemaakt.
Is spelt gezond?
Spelt is gezond. Het bevat veel kalium en magnesium, en geen cholesterol. Ik raad je aan om voor volkoren spelt te gaan, omdat deze veel meer vezels bevatten dan speltbloem. Dit is goed voor je darmen, bloedsuikerspiegel en je blijft er langer verzadigd door!
Speltbroodjes bakken
Deze speltbroodjes maak ik graag als ik een weekendje geen afspraken heb. Het recept vraagt wat meer aandacht dan een brood dat je niet hoeft te kneden en te laten rijzen. Ben je een beginnende broodbakker? Dan raad ik je aan om speltbrood met zaden te maken. Dit brood is een handomdraai klaar.
Tip: Je kunt het deeg in 16 stukken verdelen. Dan krijg je kleine speltbroodjes. Heb je vaak veel trek? Maak er dan 12 of 8 van. Dan heb je speltbollen.
Knapperige korst
De speltbroodjes hebben een knapperige korst als ze uit de oven komen. Laat de broodjes afkoelen en eet ze bijvoorbeeld met een kom soep. Wil je liever zachte speltbroodjes? Stop ze in een zak of vries ze in. Hierdoor worden de broodjes zachter. Kom, laten we samen speltbroodjes bakken.
Speltbroodjes recept
Bruine speltbroodjes bakken
Benodigdheden
- 2 mengkommen
- 2 schone theedoeken of 2 grote stukken plastic
- 2 bakpapiertjes
- 2 bakplaten
Ingrediënten
- 250 gram speltbloem
- 250 gram speltmeel
- 7 gram droge gist
- 10 gram zout
- 50 gram zachte, plantaardige boter
- 300 gram water
Bereidingswijze
Deeg kneden
- Meng de speltbloem, speltmeel, gist en zout in een kom.
- Voeg de plantaardige boter en water toe.
- Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Je kunt dit met de hand doen of een kneedmachine gebruiken.
- Check of het deeg soepel is door een stukje deeg te pakken en er een soort van raampje van te trekken. Gaat het raam snel stuk? Kneed dan verder. Kun je een raampje maken? Dan is het deeg klaar.
1e rijs
- Vet een schone mengkom in en maak een bal van het deeg. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
2e rijs
- Kneed het deeg licht door en verdeel het in 12 stukken. Maak hier bolletjes van.
- Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier en laat ze 1 uur afgedekt rijzen. Je kunt de bolletjes afdekken met een theedoek en 2 glazen tussen de bolletjes, zodat ze niet aan de theedoek gaan plakken. Of je gebruikt een ingevet stuk plastic dat je over de bolletjes legt.
- Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte).
Speltbroodjes bakken
- Verwijder de theedoeken of stukken plastic en bak de speltbroodjes 12 á 15 minuten in het midden van de oven. Het kan zijn dat de broodjes van de onderste bakplaat langer in de oven moeten.
- Laat de speltbroodjes afkoelen op een rooster.
Meer speltbrood recepten
Eet je graag bolletjes of ga je liever voor een boterham?
Geef een reactie