Oudejaarsavond staat in het teken van gezelligheid, heerlijk eten en natuurlijk oliebollen! Wil je zelf oliebollen maken, maar heb je geen friteuse? Of wil je graag gezonder eten met minder vet? Bereid dan deze vegan oliebollen uit de oven, oftewel oviebollen. Ze worden gemaakt met (volkoren) speltmeel en slechts 1 eetlepel suiker. Lees snel verder!
Wat zijn oliebollen?
Voordat we naar het recept gaan, wil ik je graag wat meer vertellen over wat oliebollen precies zijn en hoe ze zijn ontstaan.
Oliebollen zijn een populair gerecht tijdens oud en nieuw. Het zijn gefrituurde deegballen die je na bereiding bestrooit met poedersuiker. Ze hebben een knapperige buitenkant en zijn zacht van binnen. Het deeg wordt gemaakt van een mengsel van bloem, eieren, gist, melk en zout. Eventueel kun je rozijnen of krenten aan het deeg toevoegen.
Waar komen oliebollen vandaan?
Er circuleren verschillende verhalen over de oorsprong van de oliebol. De meest bekende versie is dat ze uit de middeleeuwen in Nederland stammen. Volgens Stichting Ambachtelijke Bakkerij werden de zogenoemde ‘oliekoeken’ tijdens Kerstmis gegeten om het einde van de vastentijd te vieren. Deze oliekoeken waren plat in plaats van rond. Sterker nog, in het kookboek De verstandige kock uit 1669 staat zelfs beschreven dat er geen goede ronde oliebol met het deeg kon worden gemaakt.
De ingrediënten van oliekoek
Oliekoeken werden vervaardigd met houdbare ingrediënten, zodat mensen ze langer konden bewaren. Dat was vrij logisch, gezien de guurheid en koude winters in die tijd in Nederland. Doordat de oliekoeken in olie werden gebakken, waren ze lekker vet en boden ze bescherming tegen de kou. Kortom, oliekoeken waren niet alleen feestelijk, maar hadden ook een nuttig doel.
Van oliekoek naar oliebol
Pas in de negentiende eeuw transformeerde de oliekoek tot een lekkernij voor oud en nieuw. In plaats van ze tijdens kerst te consumeren, werden oliekoeken tijdens oud en nieuw genuttigd. De oorspronkelijke platte vorm evolueerde geleidelijk tot een ronde vorm. Hierdoor verdween in de twintigste eeuw de naam ‘oliekoek’, en werd de term ‘oliebol’ geïntroduceerd. Nu ben je op de hoogte van de volledige geschiedenis van de oliebol.
Kan een oliebol in de oven?
Traditioneel gezien bereid je oliebollen in een frituur, waardoor ze dat kenmerkende knapperige jasje krijgen. Desondanks kun je oliebollen in de oven maken, bijvoorbeeld als je geen frituurpan hebt of als je een gezondere optie wilt. Oliebollen uit de oven hebben een iets andere textuur dan de gefrituurde variant, maar de smaak is net zo heerlijk.
Weetje: Een andere naam voor oliebollen uit de oven is ‘oviebollen’. Dat is een samenvoeging van oven en oliebollen.
Hoe lang moet een oliebol in de oven?
Hoe lang een oliebol in de oven moet blijven, hangt af van het recept en de instellingen van je oven. Met dit specifieke recept bak je de oliebollen 15 tot 20 minuten in het midden van de oven. Hierdoor zijn ze snel klaar. Houd er echter rekening mee dat je het deeg eerst moet laten rijzen, wat in totaal 1 uur en 30 minuten in beslag neemt.
Een recept voor gezonde oliebollen uit de oven van spelt
Voor deze verrukkelijke vegan oliebollen uit de oven maak je gebruik van een mix van speltbloem en volkoren speltmeel. Dankzij de vezels in volkoren speltmeel blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Daarnaast voeg je slechts 1 eetlepel suiker toe, wat essentieel is om het gist te activeren. Heb je geen spelt in huis? Kies dan simpelweg voor tarwebloem en -meel, maar realiseer je dat het recept daardoor mogelijk anders uitpakt.
Voor dit gezonde oliebollenrecept gebruik je een muffinvorm zónder papieren vormjes. Zorg ervoor dat je de vorm goed invet met olie, zodat je de oviebollen gemakkelijk uit de vorm kunt halen.
Hoe maak je het recept?
Oliebollen uit de oven van spelt (oviebollen)
Benodigdheden
- 1 hittebestendige kom
- 1 Mengkom
- 1 vork
- 1 theedoek
- 1 muffinvorm voor 6 of 12 muffins
Ingrediënten
- 100 gram rozijnen
- 125 gram speltbloem + extra
- 125 gram speltmeel
- 7 gram gist
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel kaneel
- snuf zout
- ¼ theelepel vanille extract
- 250 milliliter plantaardige melk
- 1 eetlepel olie
Bereidingswijze
- Laat de rozijnen 10 minuten in heet water wellen.
- Meng ondertussen de speltbloem en -meel, gist, suiker en kaneel in een kom.
- Voeg het zout en vanille extract toe.
- Schenk de plantaardige melk bij de droge ingrediënten en mix met een vork tot een dik beslag.
- Meng de rozijnen door het beslag.
- Laat het beslag 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven op 190 °C (boven- en onderwarmte).
- Vet de muffinvorm in met olie en besprenkel met wat speltbloem.
- Verdeel het beslag over de muffinvorm en laat het 1 uur rijzen op een warme plek. Zorg dat de theedoek het beslag niet raakt.
- Bak de oliebollen 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
- Haal de oliebollen uit de oven, en serveer direct of laat ze afkoelen op een rooster.
Notities
Meer recepten voor oudejaarsdag
Met dit heerlijke recept voor gezonde oliebollen uit de oven maak je oudejaarsdag net even iets gezonder. Ben je op zoek naar meer lekkere recepten voor oud en nieuw? Check dan mijn website voor meer, zoals:
- vegan samosa’s met doperwten
- groenteloempia’s uit de oven
- vegan chocoladetaart met koffie-pecancrème
- vegan apfelstrudel met cranberry’s en noten
- vegan flapjes met spinazie
Ik ben benieuwd wat je van deze vegan oliebollen uit de oven vindt. Laat je een reactie achter?
Geef een reactie