Pesto radijsblad, heb je er wel eens over nagedacht om dat te maken? Het is dé zero waste-manier om alles van de radijs te gebruiken. De gekleurde bol verwerk je bijvoorbeeld in een salade. En van het blad maak je pesto. Kom, laten we het samen gaan maken!
Wat is pesto?
Pesto is een groene, Italiaanse saus en is gemaakt van olijfolie, basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en zout.
Verschillende soorten pesto
De bovenstaande ingrediënten vormen samen de traditionele variant van pesto. Maar er zijn veel meer versies! Wat dacht je van rode pesto, pesto van spinazie en zelfs een vegan variant met edelgistvlokken. Kortom: Je kunt met verschillende ingrediënten je eigen draai geven aan een pestorecept.
Pesto en radijsblad?
Je denkt niet een-twee-drie aan radijsblad als je pesto gaat maken. Dat snap ik! Maar ik vond het zonde om de bladeren van radijsjes weg te gooien. Ik bedoel, dat plantje heeft zoveel energie gestoken om te groeien.
In een paar seconden werp je een groot deel van de radijs in de prullenbak, terwijl je het blad ook kunt eten. Dat bracht me op het idee om pesto met radijs te maken. Het is zero waste én scheelt ruimte in je prullenbak.
Maak je eigen vegan pesto
In het onderstaande recept voor pesto radijsblad heb ik de traditionele Parmezaanse kaas vervangen door edelgistvlokken. Ook de pijnboompitten hebben plaats gemaakt voor amandelen. Zo maak je op een eenvoudige manier je eigen vegan pesto! Ik vind ‘m heerlijk door de pasta en in een salade. Of zet eens je tanden in een broodje radijspesto met hummus en tomaat.
Recept
Pesto radijsblad
Benodigdheden
- foodprocessor
Ingrediënten
- 1 portie radijsblad
- handje rauwe amandelen met vlies
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- scheutje citroensap
- zout en peper
- optioneel: water
Bereidingswijze
- Mix de radijsbladeren met de amandelen kort in de foodprocessor.
- Hak vervolgens de knoflooktenen iets fijner, zodat er geen hele knoflookstukken in de pesto komen.
- Stop daarna de knoflooktenen, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel.
- Is de pesto niet vloeibaar genoeg? Voeg dan steeds beetje bij beetje water toe en mix de ingrediënten kort door elkaar.
- Serveer ten slotte de pesto radijsblad direct met pasta of bewaar het tot 2 dagen in de koelkast.
Notities
Hoe maak jij pesto?
Geef een reactie