Perunarieska kwam ik tegen toen ik op Pinterest zocht naar traditionele recepten uit Finland. Het is platbrood, gemaakt van aardappel. Dat leek me leuk om te maken! En zo geschiedde. Dit perunarieska recept is makkelijk te maken, vegan en gezond. Kom, we gaan ze samen maken!
Wat is perunarieska?
Perunarieska is zacht Fins platbrood. Het brood wordt gemaakt van aardappel, bloem, zout en ei. Het is een eenvoudig brood, zodat je het goed kunt serveren met verschillende soorten beleg. Of combineer het met soep of een salade.
De naam perunarieska
De Finse taal lijkt lastig. Maar als je het eenmaal doorhebt, is het eenvoudig. In de meeste gevallen spreek je woorden uit zoals ze er staan. Perunarieska spreek je uit als ‘pèroenarieèska’. Probeer maar eens.
Daarnaast is het woord een samenstelling van ‘peruna’ en ‘rieska’. Peruna betekent aardappel en rieska nou euh rieska, de naam van het brood. ;)
Soorten rieska
Dit Finse aardappelbrood is een van de rieskasoorten. Er zijn er namelijk nog meer:
- ohrarieska: platbrood van gerst;
- ruisrieska: platbrood van rogge;
- maitorieska: platbrood van melk.
Wat eet je op perunarieska?
Perunarieska wordt traditioneel gegeten met boter, maar je kunt er veel meer op doen. Zoals:
- hummus met rucola;
- (vegan) kaas;
- baba ganoush met snoeptomaten;
- (vegan) roomkaas met jam.
Perunarieska recept
Perunarieska
Benodigdheden
- kommetje
- pan
- pureestamper
- Mengkom
- bakplaat
- bakpapier
- vork
Ingrediënten
Chiazaad-eieren
- 2 eetlepels chiazaad
- 7 eetlepels water
Deeg
- 600 gram (kruimige) aardappels
- 160 gram speltbloem
- 160 gram speltmeel
- 1 theelepel zout
- snuf peper
- plantaardige melk
Bereidingswijze
Chiazaad-eieren
- Meng 2 eetlepels chiazaad met 7 eetlepels water. Laat 15 minuten in een kommetje staan, zodat je een eistructuur krijgt.
Deeg
- Snijd de aardappels in stukjes en kook ze op middelhoog vuur gaar.
- Giet de aardappels af, stamp ze fijn en laat afkoelen.
- Verwarm ondertussen de oven op 250°C en leg alvast bakpapier op de bakplaat.
- Meng de aardappelpuree met de speltbloem, speltmeel, zout, peper en chiazaad-eieren.
- Voeg een beetje plantaardige melk toe, zodat er deeg ontstaat. Te nat? Voeg speltbloem toe. Te droog? Voeg meer melk toe. Het moet geen puree worden. Het voelt als brooddeeg aan.
- Pak een stuk deeg en druk het tot 1 cm dikte plat op de bakplaat. Herhaal deze stap totdat het deeg op is. De broodjes hoeven niet perfect rond te zijn.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de perunarieska 16 á 18 minuten in het midden van de oven.
Notities
Meer Finse recepten
Wil je de Finse keuken ontdekken? Probeer dan ook een van deze heerlijke recepten:
- Finse rijstpasteitjes (riisipiirakka)
- zoete aardappelpasteitjes (bataattipiirakka)
- spinaziepannenkoeken (pinaattiletut)
- blauwe bessentaart (mustikkapiirakka)
- Finse zomersoep (kesäkeitto)
Ken jij perunarieska?
Geef een reactie