Een paasbrood zonder spijs, kan dat? Natuurlijk! Fijn als je net zoals ik niet van marsepein, amandelspijs of een gevulde koek houdt. Dus speciaal voor Pasen deel ik met jou dit heerlijke vegan paasbrood, gemaakt met spelt.
Wat is paasbrood?
Paasbrood is een rijkgevuld brood dat vaak tijdens Pasen wordt gegeten. Het brood bevat spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Over het brood zitten vaak amandelsnippers en poedersuiker.
Waarom eten we paasbrood?
Om te vieren dat de vastenperiode voorbij was, wilden de rooms-katholieken een feestelijk brood eten. Dat uiteindelijk een traditionele lekkernij tijdens Pasen is geworden.
Hoe eet je paasbrood?
Paasbrood kun je op verschillende manieren eten. Voorbeelden:
- jam;
- (vegan) boter;
- poedersuiker;
- amandelpasta;
- (vegan) roomkaas.
Paasbrood maken zonder spijs
Paasbrood is dus een rijkgevuld brood. Wij gaan iets eenvoudigers maken. Namelijk paasbrood zonder spijs (omdat ik dat niet lekker vind). :) Maar ook met alleen rozijnen en noten. Zo hoef je niet uren in de keuken te staan om een ingewikkeld paasbrood te maken. Tot slot: Het brood is ook vegan en tarwevrij, omdat we spelt gaan gebruiken.
Paasbrood recept
Paasbrood zonder spijs | Vegan
Benodigdheden
- hittebestendig kommetje
- mengkom of kneedmachine
- schone theedoek
- deegroller
- bakpapier
- bakplaat
Ingrediënten
- 125 gram rozijnen
- 50 gram hazelnoten
- 3 eetlepels chiazaad
- 200 gram speltbloem
- 200 gram speltmeel
- 10 gram droge gist
- 7 gram zout
- 1 eetlepel (kokosbloesem)suiker
- snuf kaneel
- 175 milliliter water + 1 eetlepel
- 50 gram zachte vegan boter
- olie om in te vetten
Bereidingswijze
Weken
- Week de rozijnen en hazelnoten 15 minuten in warm water. Druk daarna het water uit de rozijnen.
- Meng ook 3 eetlepels chiazaad met 4 eetlepels koud water. Laat 15 minuten staan. Dit is je ei-vervanger.
Deeg
- Meng de speltbloem, speltmeel, gist, zout, (kokosbloesem)suiker en kaneel in een kom.
- Voeg het chiazaadmengsel, water en vegan boter toe aan de droge ingrediënten.
- Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Dit kun je met de hand of met een kneedmachine doen.
- Vorm van een stukje deeg een raampje. Blijft het raampje heel? Dan is het deeg soepel genoeg.
- Meng daarna de rozijnen en noten door het deeg.
1e rijs
- Laat het deeg in een ingevette mengkom 45 minuten rijzen onder een theedoek.
- Leg alvast een bakplaat met bakpapier klaar.
- Druk na 45 minuten met een vuist het lucht uit het deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten.
2e rijs
- Vorm een ovaalvormig brood en leg het deeg op de bakplaat. Laat het deeg 45 minuten rijzen onder een theedoek. Zorg ervoor dat er ruimte tussen het deeg en de theedoek zit, zodat het deeg tijdens het rijzen niet aan het doek gaat plakken.
- Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte).
Bakken
- Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak het paasbrood zonder spijs 30 á 35 minuten in het midden van de oven.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
Meer paasrecepten
Wat eet jij graag tijdens Pasen?
Geef een reactie