Recept: vegan osawacake met vlierbloesemsiroop

roze kleedje met daarop een witte kom met vier stukken vegan osawacake

Na het koken van een rijstmaaltijd had ik zilvervliesrijst over. Weggooien vind ik enorm zonde, maar ik wilde de dag erna ook geen rijst eten. De oplossing? Ik maakte van de restjes rijst een vegan osawacake. Dit is een heerlijke, gezonde en vullende cake met rijst, noten en gedroogd fruit. Ik voegde daar vlierbloesemsiroop aan toe. Ben je benieuwd naar het recept? Je vindt het in dit artikel, zodat je zelf osawacake kunt maken.

Wat is osawacake?

Osawacake is een heerlijke cake die je maakt met zilvervliesrijst, noten, zaden en gedroogd fruit. Om de cake zoeter te maken, gebruik je geen suiker, maar diksap of een siroop. Vervolgens meng je alle ingrediënten door elkaar en bakt de cake af in de oven.

Nadat de osawacake is afgekoeld, heb je een heerlijke en gezonde cake. Je kunt de cake ‘naturel’ eten of het is mogelijk om er een notenpasta of jam op te smeren.

Wie is Ohsawa?

Osawacake is vernoemd naar George Ohsawa. Hij was de grondlegger van het macrobiotische dieet. Volgens David Bender, auteur van Dictionary of Food and Nutrition, zorgt dit dieet ervoor dat de Yin en Yang van voedsel in balans blijven. Tijdens dit dieet eet je volkoren granen, groente, peulvruchten, miso, zeewieren en gefermenteerd voedsel.

Osawacake-recept: vegan en gezond

Voor dit vegan osawacake-recept gebruik je verschillende soorten gedroogd fruit, noten en meel. Doordat deze producten veel vezels bevatten, ontstaat er een voedzame cake die perfect is voor als tussendoortje. Wil je liever ander gedroogd fruit of noten gebruiken? Dan kan dat ook. Houd wel dezelfde hoeveelheden aan.

Daarnaast gebruik je voor osawacake geen suiker, maar vlierbloesemsiroop. Voor dit recept heb ik lokale vlierbloesemsiroop uit Delft gebruikt. Ben je geen liefhebber van vlierbloesem? Of kun je de siroop niet vinden? Gebruik dan diksap of een andere siroop naar keuze.

Hoe maak je de osawacake?

Vegan osawacake met vlierbloesemsiroop

Deze vegan osawacake is een heerlijke, gezonde en vullende cake. Gemaakt met gedroogd fruit, noten, zilvervliesrijst en vlierbloesemsiroop.
Voorbereiding11 minuten
Oventijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
GangSnack,Tussendoortje
KeukenVegan
TrefwoordCake,noten,vegan,vezelrijk
Aantal1 cake

Benodigdheden

  • 1 snijplank
  • 1 snijmes
  • 1 hittebestendig bakje
  • 1 koekenpan
  • 1 bord
  • 1 rechthoekig bakblik
  • 1 vel bakpapier
  • 1 Mengkom

Ingrediënten

  • 3 gedroogde vijgen
  • 50 gram rozijnen
  • 40 gram krenten
  • 20 gram hazelnoten
  • 40 gram walnoten
  • olie om in te vetten
  • 150 gram gekookte zilvervliesrijst
  • 60 gram volkorenmeel
  • 50 gram havermout
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel psylliumvezels
  • 1 snuf zout
  • 50 milliliter vlierbloesemsiroop
  • 60 milliliter plantaardige melk

Bereidingswijze

  • Snijd de vijgen in kleine stukjes. Week de vijgenstukjes samen met de rozijnen en krenten 15 minuten in warm water.
  • Rooster de hazelnoten en walnoten goudbruin in een koekenpan. Laat afkoelen op een bord.
  • Verwarm de oven op 180 ℃ (boven- en onderwarmte). Vet een kleine rechthoekige bakblik in met olie en leg er bakpapier in.
  • Meng in een kom de zilvervliesrijst, volkorenmeel, havermout, kaneel, gemberpoeder, psylliumvezels en zout.
  • Voeg het gedroogd fruit en de noten toe aan de andere ingrediënten en meng door elkaar.
  • Roer de vlierbloesemsiroop en ongezoete amandelmelk door de droge ingrediënten tot een ietwat nattig deeg.
  • Stort het deeg in de bakblik en bak de osawacake 45 minuten in het midden van de oven of totdat de cake goudbruin kleurt.
  • Laat de cake ten slotte afkoelen op een rooster.

Meer vegan cakerecepten

Deze gezonde osawacake smaakt heerlijk met een kop thee of koffie. Ben je op zoek naar meer vegan cakerecepten? Dan ben je bij This is Joan aan het juiste adres. Probeer ook eens:

Ik ben benieuwd wat je van deze vegan osawacake vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!