Zelfgemaakte notengranola is een van mijn favoriete ontbijtjes. Het is lekker, maar ook onwijs vullend en gezond. En daarom wil ik graag met jou mijn notengranola-recept delen. Hij is vegan, glutenvrij en bevat een dosis plantaardige eiwitten! Kom, laten we samen in 30 minuten granola maken.
Wat is granola eigenlijk?
Granola is een ontbijtmix van granen, noten, zaden en gedroogd fruit dat wordt geroosterd met olie en honing. Je eet het vaak met yoghurt of melk.
Granolavariaties
Met de bovenstaande ingrediënten maak je het basisrecept voor granola. Uiteraard kun je variëren. Ik voeg bijvoorbeeld altijd kokossnippers toe en gebruik dadelstroop in plaats van honing. Maar denk ook eens aan kaneel of cacaopoeder!
Waar komt granola vandaan?
Granola komt uit de Verenigde Staten en is in 1863 uitgevonden door James Caleb Jackson. De oorspronkelijke naam is granula, afkomstig van het Latijnse woord granum.
Van granula naar granola
Het was echter de Amerikaan John Harvey Kellogg, inderdaad de man van Kellogg’s, die in 1878 granula opnieuw op de markt bracht. De uitvinder van het goedje was alleen niet zo blij dat Kellogg de naam granula gebruikte. Hoe je zoiets oplost? Verander de ‘u’ gewoon in een ‘o’. Granola was geboren.
Is granola gezond?
Granola is niet echt gezond als je kiest voor de kant-en-klaarpakken uit de supermarkt. Deze bevatten vaak veel olie, suiker en andere rare toevoegingen. Hierdoor start je jouw dag dus eigenlijk helemaal niet goed! Daarom druk ik het op je hart om zelf notengranola te maken. A, je weet precies wat erin gaat. B, je kunt veel minder suiker en olie toevoegen, waardoor granola wél gezond wordt. C, het is makkelijker dan je denkt.
Welke noten voor granola?
Het maakt niet uit welke noten je voor granola gebruikt. In het onderstaande recept heb ik gekozen voor pecannoten en amandelen, aangevuld met zaden. Maar je kunt ook denken aan walnoten, pistache, cashewnoten, macadamia et cetera.
Zelf notengranola maken
Ben je klaar om zelf notengranola te maken? Wacht nog heel even. Ik wil je nog een paar tips geven:
- Wil je zeker weten dat je notengranola glutenvrij is? Gebruik dan 100% glutenvrije havermout. Anders kun je een pak van € 0,50 gebruiken.
- Voeg pas gedroogd fruit toe als je de granola in een pot stopt. Gedroogd fruit verbrand namelijk snel in de oven.
- Dit geldt ook voor kaneel en cacaopoeder: voeg het liever toe na het bakken.
- Eet je notengranola met wat sojayoghurt, proteïnepoeder en vers fruit. En daarnaast een verfrissende mango lassi. Eiwitbommetje gegarandeerd!
Recept
Vegan en glutenvrije notengranola met zaden
Benodigdheden
- bakplaat
- bakpapier
- Mengkom
- pollepel
Ingrediënten
- 125 gram havermout
- 25 gram pecannoten
- 25 gram amandelen met vlies
- 25 gram sesamzaadjes
- 25 gram zonnebloempitten
- 1 eetlepel lijnzaad
- 2 eetlepels kokossnippers
- snuf zout
- scheutje citroenaroma
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel dadelstroop
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 150°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier op de bakplaat.
- Meng vervolgens de havermout, pecannoten, amandelen, sesamzaad, zonnebloempitten, lijnzaad, kokossnippers en zout in de kom.
- Voeg daarna het citroenaroma, olie en dadelstroop toe en meng dit goed door de droge ingrediënten.
- Verdeel de notengranola over de bakplaat en zet de plaat eerst 10 minuten in het midden van de oven.
- Schep na 10 minuten de granola om.
- Laat de notengranola ten slotte afkoelen met de ovendeur open. Bewaar daarna in een afgesloten pot.
Eet jij wel eens notengranola als ontbijt?
Geef een reactie