Knapperige loempia’s: een klassieker. Of ze nu gefrituurd zijn of uit de oven komen. Traditioneel gezien worden loempia’s gemaakt van loempiavellen, maar je kunt ze ook maken van rijstvellen. Proberen? In dit artikel vind je een recept voor verse loempia’s uit de oven van rijstvellen.
Wat is een loempia?
Een loempia is een grote of kleine rol gemaakt van deeg. In deze rol zit een vulling van groente, al dan niet met vlees, vis of tofu. De vulling varieert per keuken en persoonlijke voorkeur.
Waar komt loempia vandaan?
De loempia vindt zijn oorsprong in de Vietnamese en Chinese keuken. Volgens de Indomama zijn ze in de zeventiende eeuw door kolonisten en Chinese migranten verspreid over de wereld. Hierdoor kan iedereen tegenwoordig genieten van loempia’s.
Weetje: Waarschijnlijk is de naam ‘loempia’ afkomstig van het woord ‘Lun Pia’. Dat betekent ‘zachte pannenkoek’.
Hoe worden loempia’s bereid?
In de meeste gevallen worden loempia’s gefrituurd, waardoor ze hun knapperige jasje krijgen. Je kunt echter loempia’s ook in de pan bakken met wat olie of in de oven schuiven. Na de bereiding worden loempia’s geserveerd met zoete chili- of pindasaus.
Loempia in de oven, hoe lang?
Hoe lang een loempia in de oven moet, verschilt per merk loempia en oven. Elke oven is namelijk anders. Volg daarom de instructies op de verpakking. Maak je zelf loempia’s? Houd dan ongeveer tussen de 15 à 20 minuten aan.
Loempia in de oven opwarmen
Heb je met het onderstaande recept loempia’s over? Bewaar ze dan in een afgesloten trommel in de koelkast en warm ze de volgende dag in de oven op. Dit kan in een paar minuten op 200 °C.
Loempia ovenrecept
Loempia’s worden oorspronkelijk gemaakt met speciale loempiavellen. Het is echter mogelijk om loempia’s met rijstvellen, ook bekend als rijstpapier, te maken. Hierdoor vallen ze lichter op de maag en zijn minder vet. Rijstvellen koop je bij de toko. Ben je er klaar voor? Laten we samen groenteloempia’s uit de oven maken!
Tip: Voeg vooral de groente toe die jij lekker vindt. Zo geef je de loempia’s je eigen twist.
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- olie om in te bakken
- 2 grote wortels
- ½ courgette
- 1 paprika
- 1 bakje champignons
- 2 eetlepels sojasaus
- ½ theelepel kurkumapoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- mespunt chilipoeder
- 20 kleine rijstvellen
- olie om in te vetten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte) en bekleed 1 bakplaat met bakpapier.
- Snijd de uien en knoflook fijn, en bak ze met olie goudbruin in een pan.
- Snijd ondertussen de wortels, courgette, paprika en champignons in kleine blokjes.
- Voeg de groente toe aan de pan en bak de ingrediënten 5 minuten op middelhoog vuur.
- Meng de sojasaus, kurkumapoeder, komijnpoeder en chilipoeder in een kommetje en voeg toe aan de pan.
- Schenk lauw water in een diep bord en laat 1 rijstvel een paar seconden weken in het water.
- Leg het vel op een plat bord of snijplank.
- Schep een eetlepel van het groentemengsel op het rijstvel.
- Maak van de rijstvel een pakketje, zodat er een loempia ontstaat.
- Leg de loempia op de bakplaat en vet ‘m met olie in.
- Herhaal stap 6 t/m 10 totdat alle rijstvellen op zijn.
- Bak de loempia’s in de oven voor 15 minuten.
- Serveer direct met zoete chili- of pindasaus.
Meer vegan hapjes
Vond je dit recept geslaagd? Probeer dan eens van mijn andere vegan hapjesrecepten. Bijvoorbeeld:
- vegan spring rolls
- vegan samosa
- gefrituurde bloemkool (gobi pakora)
Ga jij deze loempia’s uit de oven van rijstvellen maken? Ik ben erg benieuwd!
Geef een reactie