Linzensoep is een van mijn favoriete soepgerechten. Vaak maak ik rode linzensoep, maar ik was toe aan een variatie. Daarom maakte ik een linzensoep met boerenkool. Lekker? Zeker! Daarom vind je in dit artikel het recept.
Wat is linzensoep?
Linzensoep is een lekkere en voedzame soep gemaakt van linzen, een peulvrucht. Hoe linzensoep wordt gemaakt, verschilt per regio en keuken. Maar vaak bevat linzensoep groente, bouillon, kruiden en specerijen.
Waar komt linzensoep vandaan?
Linzensoep komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Maar tegenwoordig is het soepgerecht overal bekend en populair. Vooral in de vegan keuken, want linzen bevatten plantaardige eiwitten en complexe koolhydraten.
Linzensoep met boerenkool
Rode linzensoep is een van de meest bekende soorten. Er zijn echter veel meer variaties te maken. Zoals deze linzensoep met boerenkool. Benieuwd naar de smaak? Laten we samen soep gaan maken!
Tip: Is het geen boerenkoolseizoen of heb je geen boerenkool in huis? Maak dan gebruik van broccoli.
Ingrediënten
- 150 gram gedroogde rode linzen
- olie om te bakken
- 3 lente-uitjes
- 2 tenen knoflook
- 2 winterwortels
- 2 puntpaprika’s
- 2 cm gemberwortel
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel korianderblad (optioneel)
- ½ theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- 1 ½ theelepel kurkumapoeder
- 150 gram boerenkool
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 3 laurierblaadjes
- 1 groentebouillonblokje
- 1 liter kokend water
Bereidingswijze
- Was de rode linzen goed af onder stromend water. Het water mag niet meer troebel zijn.
- Verwarm de soeppan op middelhoog vuur en voeg olie toe.
- Snijd dan de lente-uitjes, knoflook, winterwortel, puntpaprika’s en gember in kleine stukjes.
- Fruit de ingrediënten 3 minuten in de pan.
- Voeg het kerriepoeder, korianderblad, kaneelpoeder, komijnpoeder, zoete paprikapoeder en kurkumapoeder toe en bak 2 minuten mee.
- Stop de boerenkool en de tomatenblokjes in de pan en meng alles door elkaar.
- Voeg de laurierblaadjes toe samen met het groentebouillonblokje.
- Schenk kokend water in de pan samen met de rode linzen. Laat dit koken totdat de linzen zacht zijn.
- Pureer vervolgens de ingrediënten tot een gladde, romige massa. Te dik? Voeg wat kokend water toe. Te dun? Voeg een papje toe van 1 eetlepel maizena en koud water.
- Schenk de soep in kommen en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Meer soeprecepten
Zoek je meer vegan soeprecepten? Dan ben je bij thisisjoan.nl aan het juiste adres. Probeer eens een van de onderstaande:
Ga jij de linzensoep met boerenkool maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Geef een reactie