Je kent het wel, van die superkoude dagen waarop je het liefst de hele dag in een warm bed wilt liggen. Het is ijskoud in huis en het wilt maar niet warm worden. Hoe kan dat? Wellicht heb je last van koudeval. Koude-wat? Koudeval, een verschijnsel waardoor het lijkt alsof het constant tocht in huis. Wil jij het warm in huis hebben? Los dan koudeval op met deze 6 tips.
Waarom voelt het koud aan in huis?
Er zijn verschillende redenen waarom het koud aanvoelt in huis. Dit kan bijvoorbeeld komen door slechte isolatie van muren, daken en vloeren. Maar ook als je enkelglas hebt, kan het erg koud worden in huis.
Een andere reden is dat je binnenshuis last hebt van koudeval. Een verschijnsel dat vrij onbekend is, maar een grote veroorzaker van tocht is. Daarom vertel ik je er graag meer over in dit artikel.
Wat is koudeval?
Koudeval is een verschijnsel dat ontstaat wanneer een stroom warme lucht vanaf het plafond naar een (ijs)koud raam toe gaat. Vervolgens koelt deze warme lucht af en ‘valt’ het naar beneden. De koude lucht duwt als het ware warme lucht weg, waardoor je tocht in huis ervaart.
Hoe ontstaat koudeval?
Koudeval ontstaat op koude dagen wanneer het buiten koud is en binnen de verwarming aan staat. Hiervoor hoef je niet eens het raam open te hebben staan. Er zijn diverse redenen hoe koudeval ontstaat:
- Dubbel- of enkelglas isoleert niet.
- Er zijn kieren of gaten aanwezig bij het glas, kozijn, vensterbank of muur.
- Het ventilatierooster staat open.
- Er staat een raam open in een andere ruimte.
- Het raam is heel groot.
Koudeval meten
Voordat je koudeval wilt oplossen, is het belangrijk om te meten waar koudeval in huis ontstaat. Koudeval meten is vrij eenvoudig. Zo werkt het:
- Maak een lijst van ruimtes waarvan je vermoedt dat er een koude luchtstroom is.
- Zet een kaarsje aan en plaats hem op de vloer. Let op: wees voorzichtig bij tapijten en vloerkleden. Zorg voor een stabiele ondergrond.
- Bekijk of je de vlam van de kaars ziet bewegen. Ja? Dan is er sprake van koudeval.
Naast de bovenstaande doe-het-zelfoplossing is het mogelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Via geavanceerde technologieën kan ze precies zien waardoor tocht in huis ontstaat.
Wat kun je doen tegen koudeval?
Gelukkig hoef je niet in de koude kleren te zitten als het om koudeval gaat. Er zijn verschillende manieren om er vanaf te komen. Daarvan is het isoleren van je huis de belangrijkste oplossing. Dit kan echter per huis verschillen, dus kijk vooral wat passend is in jouw situatie.
Koudeval oplossen met deze 6 tips
Natuurlijk ben je bij dit artikel terechtgekomen om koudeval op te lossen. Daarom heb ik hieronder 6 handige tips voor je verzameld!
1. Kies voor HR++-, triple- of vacuümglas
Enkelglas isoleert niet en dubbelglas slechts matig. Ben je van plan om de ramen te vervangen? Kies dan voor HR++-, triple- of vacuümglas. Deze 3 glassoorten isoleren het huis goed, waardoor het binnen warmer is en je minder tot geen tocht voelt. Daarnaast kun je volgens Milieu Centraal bijna € 100 per jaar besparen als je enkel- of dubbelglas vervangt door een duurzame variant.
Ramen vervangen is niet ingewikkeld
De ramen van je huis vervangen, is geen grote klus. Een gespecialiseerd bedrijf plaatst het nieuwe glas via een vacuümheffer op de juiste plek. In enkele dagen zijn alle ramen en eventueel deuren vervangen, zodat je er lekker warm bij zit.
Tip: Heb je geen mogelijkheid om enkel- of dubbelglas te vervangen? Kies dan voor een voorzetraam, raamfolie of monumentenglas.
2. Gebruik spouwmuurisolatie
Niet alleen door het raam, ook via de muren kan er koudeval ontstaan. In dit geval zijn de muren niet goed geïsoleerd. Spouwmuurisolatie is de oplossing. De ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor koelt de muur aan de binnenkant bijna niet meer af.
3. Isoleer de vloer
Het isoleren van de vloer is een van de manieren om je huis warmer te krijgen en koudeval op te lossen. Dit kan door isolatiemateriaal in de kruipruimte te plaatsen. Heb je geen kruipruimte? Dan is isolatiemateriaal direct onder de vloer een goede optie. In het laatste geval moet je wel de vloer openbreken. Dus als je al een nieuwe vloer hebt, is deze optie niet heel handig.
Tip: Koop een of meerdere mooie vloerkleden die passen bij je interieur. Vloerkleden werken ook als isolatie.
4. Check of de verwarming op de juiste plaats staat
Een andere manier om koudeval op te lossen, is door te checken of de verwarming wel op de juiste plaats staat. Een verwarming die onder een raam staat, zorgt ervoor dat het raam de warme lucht nauwelijks meer kan laten afkoelen. De warme lucht van de verwarming blijft namelijk voor het raam hangen.
Tip: Plaats radiatorfolie achter de verwarming. Zo gaat warme lucht niet de muur in, maar blijft in de ruimte.
5. Dicht gaten en kieren
Gaten en kieren bij het raam of een deur veroorzaakt een stroom van koude lucht vanaf buitenaf. Zorg er dus voor dat je gaten en kieren dicht. Bijvoorbeeld met:
- tochtbanden;
- tochtstrips;
- deurborstels;
- acrylaatkit.
6. Sluit de gordijnen
Wist je dat je met gordijnen koudeval kunt onderbreken? Goede, dikke gordijnen werken isolerend. Ze staan dus niet alleen leuk in je interieur, ze hebben daadwerkelijk een handige functie. Sluit dus de gordijnen als het buiten donker wordt. Maar let op: zorg ervoor dat de gordijnen niet vóór de verwarming hangen. Ze houden warmte tegen, waardoor de warme lucht naar het raam stroomt en je dus niets aan de verwarming hebt.
Voorkom koudeval in huis
Koudeval zorgt voor een vervelende en vooral ijskoude tochtstroom in huis. Gelukkig zijn er handige oplossingen waarmee je jouw huis warm en comfortabel maakt. Bovendien bespaar je er jaarlijks een hoop geld mee. Zorg dus voor goed isolerende ramen, muren en vloeren. Check of de verwarming op een strategische plek staat, sluit de gordijnen, en dicht gaten en kieren. Met deze tips uit dit artikel zit je er op koude dagen lekker warm bij. Vergeet niet om een dikke trui aan te doen!
Wil je jouw huis verder verduurzamen? Ik heb meer handige artikelen voor je:
- Zo kun je bouwafval scheiden
- Handige tips om afval te verminderen in huis
- Tips om energie te besparen in huis
- Zo kun je jouw huis verduurzamen
- Is een warmtepomp duurzaam?
Heb jij nog tips om koudeval te voorkomen? Laat het in een reactie weten!
Geef een reactie