Hummustaart, serieus? Dat dacht ik de eerste keer ook. Maar deze vegan hummustaart is verrassend lekker! En een goed alternatief voor een vulling van room of tofu. Of als je net zoals ik bijna overal hummus bij eet. Kom, we gaan samen de taart bakken!
Wat is hummus?
Hummus is een spread, gemaakt van kikkererwten, tahin, knoflook, komijn, citroensap, zout en olie. Hummus is ook bekend onder de naam humus, hoemoes, hoummous en kikkererwtenspread.
Waar komt hummus vandaan?
Hummus komt uit het Midden-Oosten. Het is alleen niet precies te zeggen uit welk land. Zowel Israël als Libanon claimen de kikkererwtenspread. Hoewel de Amerikaanse voedingshistoricus Charles Perry denkt dat het uit Syrië of Egypte komt.
Is hummus gezond?
Ja, hummus is gezond. De spread bevat onder andere vezels, eiwitten en onverzadigde vetten, maar wel veel zout. Om het gezondste uit hummus te halen, kun je daarom het beste kiezen voor zelfgemaakte of de minst bewerkte van de winkel.
Een hartige hummustaart
Nu ik erover nadenk, is een vegan hartige taart met hummus best logisch. Je kunt namelijk een vulling van ei en room vervangen door kikkererwtenmeel. Zoals deze vegan quiche van vegetus. Wij gaan de vulling met zelfgemaakte hummus maken. Ik denk namelijk dat een vulling van hummus uit een pakje niet lekker is. Evenals dat het een stuk duurder is dan een blik kikkererwten, omdat je voor deze taart redelijk wat hummus nodig hebt.
Ook de bodem gaan we zelf maken van spelt. Heb je weinig tijd? Maak dan de bodem met de hartige taartdeeg van Koopmans. Deze is vegan, maar niet tarwevrij. Kom, we gaan aan de slag!
Recept
Hartige hummustaart met courgette
Benodigdheden
- springvorm
- bakpapier
- siliconen kwast
- Mengkom
- foodprocessor
- siliconen spatel
Ingrediënten
Bodem
- 125 gram speltmeel
- 100 gram speltbloem
- snuf zout
- 1 eetlepel olie
- 150 milliliter water
Vulling
- 2 blikken kikkererwten (530 gram uitlekgewicht)
- 3 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels optioneel: gemberpoeder
- ¼ theelepel kurkuma
- snuf chilipoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- snuf zout en peper
- 1 theelepel tahin
- 1 eetlepel olie
- scheut citroensap
Topping
- 1 courgette
- 1 hand gehakte amandelen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 185°C. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met de siliconen kwast.
Bodem
- Meng ondertussen in een kom het speltmeel, speltbloem, zout, olie en water tot een deegbal. Te nat? Voeg meer bloem toe. Te droog? Voeg meer water toe.
- Bekleed daarna de bodem en de rand met deeg, en prik gaatjes in de bodem.
- Bak de taartbodem 15 minuten in het midden van de oven.
Vulling
- Spoel ondertussen de kikkererwten onder de kraan, zodat de aquafaba van de kikkererwten af is. Je kunt de aquafaba ook bewaren voor een ander baksel.
- Mix vervolgens de kikkererwten, komijnpoeder, gemberpoeder, kurkuma, chilipoeder, knoflookpoeder, zout, peper, tahin, olie en citroensap in de foodprocessor tot een smeuïge hummus. Breng op smaak door meer van eerdergenoemde ingrediënten toe te voegen.
- Vul dan de taart met de hummus.
Topping
- Snijd de courgette door de lengte in 4’en en daarna in plakjes van ongeveer 1 centimeter dikte.
- Steek de plakjes courgette in de hummus en leg de gehakte amandelen ertussen.
- Bak ten slotte de hummustaart 30 á 40 minuten in het midden van de oven.
- Serveer warm.
Notities
Meer recepten met hummus
Ben je hummusfan? Welkom bij de club! Deze recepten moet je zeker ook proberen:
Ga jij deze hummustaart proberen?
Geef een reactie