Eet jij weleens een kom havermoutpap als ontbijt? Dan moet je zeker deze havermouttaart met citroen proberen. Het is een heerlijke taart met een laag icing gemaakt van cashewnoten. Kom, laten we samen het havermouttaart recept maken.
Wat is havermout?
Havermout is een volkoren graansoort en gemaakt van haverkorrels. Deze korrels worden geplet en vervolgens in stukken geknipt, zodat er havermout ontstaat.
Weetje: havervlokken zijn ook geplet, maar niet in stukken geknipt. Hierdoor zijn ze groter.
Welke havermout is het best?
De beste havermout is de pure havermout zonder toevoegingen als suiker. Kies voor de goedkoopste zak als je op het budget let of voor de biologische variant als je dit belangrijk vindt. Eet je glutenvrij? Kies dan voor 100% glutenvrije havermout. Zo weet je zeker dat de havermout glutenvrij is.
Havermouttaart recept
Voor dit havermouttaart recept dien je 2 dingen te doen: de taart en icing maken. Icing, ook wel frosting genoemd, is een zoete topping voor op taarten en cakes. Vaak wordt icing gemaakt van suiker, boter en melk, maar wij gaan het maken met cashewnoten. Cashewnoten zijn erg romig en dus perfect om icing na te maken. Laten we van start gaan!
Tip: Heb je geen havermeel in huis? Maal dan havermout tot meel in een foodprocessor.
Ingrediënten
Voor de taart
- olie om in te vetten
- 2 eetlepels chiazaad
- 6 eetlepels water
- 50 gram dadels zonder pit
- 125 gram havermeel
- 50 gram (kokosbloesem)suiker
- 5 druppels stevia voor als je meer zoet wilt
- 1 theelepel bakpoeder
- geraspte schil van ½ citroen
- snuf zout
- 2 eetlepels citroensap
- 75 milliliter plantaardige melk
Voor de icing
- 60 gram cashewnoten
- geraspte schil van ½ citroen
- 1 eetlepel citroensap
- 5 eetlepels (kokosbloesem)suiker
- 1 eetlepel plantaardige melk
- 1 eetlepel olie
- snuf zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet een springvorm van 12 cm doorsnede in met olie en leg er bakpapier in.
- Meng 2 eetlepels chiazaad met 6 eetlepels water en laat 15 minuten staan.
- Meng in de foodprocessor de havermeel, (kokosbloesem)suiker, (steviadruppels), bakpoeder, citroenschil en zout.
- Voeg het chiazaadmengsel, dadels, citroensap en plantaardige melk toe en mix de ingrediënten tot een luchtig beslag.
- Schenk het beslag in de springvorm en bak 30 tot 40 minuten in het midden van de oven.
- Meng ondertussen voor de icing de cashewnoten, citroenschil, (kokosbloesem)suiker, plantaardige melk, olie en zout in de foodprocessor tot icing.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Haal de havermouttaart uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
- Smeer de icing over de bovenkant van de taart en garneer eventueel met een topping naar keuze.
Meer taartrecepten
Vond je dit recept geslaagd? Probeer dan eens van mijn andere vegan taartrecepten. Bijvoorbeeld:
Ga jij deze havermouttaart met citroen maken? Ik ben erg benieuwd!
Liefs,
Lysanne
Geef een reactie