Tijdens de meeste ochtenden eet ik mijn vertrouwde kom havermoutpap. Maar op sommige dagen wil ik ook sojayoghurt eten. Bijvoorbeeld tijdens subtropische temperaturen. En wat is er dan lekkerder om de yoghurt te combineren met knapperige granola? Zelfgemaakt natuurlijk, want dat is het allerlekkerst. Ik bak graag deze granola met noten en zaden én stukjes gedroogde vijg. Natuurlijk deel ik het recept met jou, zodat je deze superlekkere granola zelf kunt maken.
Vegan granola noten en zaden én vijg
Benodigdheden
- 1 vel bakpapier
- 1 hittebestendig bakje
- 1 steelpan
- 1 snijplank
- 1 snijmes
Ingrediënten
- 3 eetlepels kokosolie
- ½ cup amandelen
- ½ cup pecannoten
- 5 gedroogde vijgen
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 1 eetlepel lijnzaad heel
- 5 eetlepels sesamzaad
- 5 eetlepels geraspte kokos
- 2 eetlepels suiker
- ½ theelepel kaneel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 160 °C. Leg bakpapier op een bakplaat.
- Smelt de kokosolie au-bain-marie.
- Hak ondertussen de amandelen, pecannoten en vijgen grof.
- Meng de noten en de stukjes vijg met de zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, geraspte kokos, suiker en kaneel.
- Voeg de gesmolten kokosolie toe en meng alle ingrediënten nogmaals goed door elkaar.
- Stort de granola op de bakplaat en maak er een plaat van, van 1 cm dikte. Let op dat je een strakke plaat maakt, want stukjes die niet tegen de plaat aanliggen, verbranden.
- Bak de granola 18 minuten in het midden van de oven. Schep elke 6 minuten de granola om, om verbranden te voorkomen.
- Laat afkoelen op de bakplaat en bewaar in een afgesloten pot.
Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan ontbijt gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.
Veelgestelde vragen over granola met noten en zaden
Granola blijft 2 tot 4 weken goed, aldus het Voedingscentrum. Bewaar de granola in een schone, afgesloten pot.
Je kunt met granola (plantaardige) yoghurt en melk, fruit, jam of compote eten.
Alle soorten yoghurt zijn lekker met granola. Of je nu kiest voor yoghurt van koemelk, soja, kokos, rijst of amandel. Kies de yoghurt die jij het lekkerst vindt.
Ja, je kunt andere noten en zaden gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor hazelnoten, cashewnoten of chiazaad. Houd er rekening mee dat de smaak en de structuur van de granola verandert.
Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.
Geef een reactie