Glutenvrije scones zijn zoete broodjes die je eigenlijk nooit zelf maakt. Zonde, want ze zijn hartstikke lekker! En ook niet moeilijk om te maken. Om eens mijn dagelijkse portie havermout in te ruilen voor iets anders, maakte deze vegan en glutenvrije scones met citroen en lijnzaad. Natuurlijk deel ik graag het recept met je in dit artikel.
Waar komen scones vandaan?
Scones komen oorspronkelijk uit Schotland. Het woord scone duikt voor het eerst op in een Schots gedicht in 1513.
16.00 uur: tijd voor scones
Volgens Bakkenderwijs werden de broodjes pas echt populair door Anna, the Duchess of Bedford (1788 – 1861). Zij bestelde stipt om 16.00 uur scones bij de thee en zo ontstond een traditie: ze worden nog steeds geserveerd bij de Engelse Afternoon Tea.
Hoe serveer je scones?
Scones serveer je met clotted cream en jam, zoals aardbeienjam. Maar je kunt ze ook eten met honing, pindakaas of fruit.
Hartige scones
Eet je liever een hartig broodje? Er bestaan ook hartige scones die je kunt eten met kaas, hummus of snoeptomaatjes. Ik raad het alleen niet aan met onderstaande recept, want dat zijn zoete scones.
Glutenvrije scones maak je gemakkelijk zelf
Het is nog een hele zoektocht om glutenvrije scones te kopen. Daarom kun je ze beter zelf maken. Met het onderstaande recept bak je ze in een handomdraai thuis. Bovendien bevatten deze broodjes gezonde ingrediënten én zijn ze een stuk goedkoper dan je ze koopt.
Tip: De scones zijn heerlijk met wat pindakaas of jam. Wil je helemaal uitpakken en voor de traditionele Afternoon Tea gaan? Serveer ze dan met clotted cream of bijvoorbeeld vegan kokosslagroom.
Recept
Glutenvrije scones met citroen en lijnzaad
Benodigdheden
- bakpapier
- bakplaat
- schaaltje
- kom
- lepel
Ingrediënten
- 1 eetlepel chiazaad
- 3 ½ eetlepels water
- 125 gram glutenvrij meel
- 75 gram boekweitmeel
- 25 gram lijnzaad
- 15 gram geraspte kokos
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 theelepel citroenaroma
- citroensap
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
- 6 steviadruppels of meer suiker
- water
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bakplaat.
- Meng 1 eetlepel chiazaad met 3,5 eetlepels water en laat 15 minuten staan.
- Meng ondertussen het glutenvrij meel, boekweitmeel, lijnzaad, geraspte kokos, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en zout in een kom.
- Voeg vervolgens het bovenstaande chia-mengsel, citroenaroma, citroensap, kokosolie en stevia toe aan de droge ingrediënten.
- Schenk dan beetje bij beetje water toe, totdat er een samenhangend deeg ontstaat die een beetje plakt. Het deeg mag niet te droog of te nat zijn.
- Stort daarna het deeg op de bakplaat en vorm met de bolle kant van een natte lepel een ronde plak van ongeveer 3 cm dikte.
- Bak de glutenvrije scones 25 minuten in het midden van de oven.
- Haal ten slotte de bakplaat uit de oven en snijd de scones direct in 8 gelijke stukken. Laat ze verder afkoelen op een rooster.
Notities
Wat is jouw favoriete beleg voor glutenvrije scones?
Geef een reactie