Er zijn mensen die team hartig óf team zoet zijn. Ik zit ertussenin. Ik houd van crackers en brood, maar niet van speciaalkaasjes. Ik houd van gebak, maar niet míerzoete lekkernij. Daarom ben ik fan van deze vegan kurkumamuffins; ze bieden the best of both worlds. Ik eet ze graag met gemberjam en een kop kruidenthee. En weet je wat deze muffins zo lekker maakt? De crumble-topping van pecannoten. Wil je deze vegan kurkumamuffins zelf maken? Dan zit je bij This is Joan goed. Ik deel namelijk graag het recept met je in dit artikel.
Vegan kurkumamuffins met pecan-crumble
Benodigdheden
- 1 cupcaketray voor 12 muffins
- 1 optioneel: cupcakevormpjes
- 2 mengkommen
- 1 vork
- 1 lepel
Ingrediënten
Chiazaad-ei
- 1 eetlepel chiazaad
- 4 eetlepels water
Topping
- ¼ cup havermout
- ¼ cup gehakte pecannoten
- ¼ cup stroop bijv. dadelstroop
- 1 eetlepel olie
Beslag
- 1 cup havermeel
- 1 cup boekweitmeel
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel vanillesuiker
- 1 snuf zout
- 1 snuf kaneel
- 2 theelepels stroop bijv. dadelstroop
- 1 ¼ cup plantaardige melk
- 1 geprakte banaan
- 2 eetlepels olie
Bereidingswijze
Chiazaad-ei
- Meng 1 eetlepel chiazaad met 4 eetlepels koud water. Laat 15 minuten staan. Dit is je ei-vervanger.
- Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Stop eventueel cupcakevormpjes in de cupcaketray.
Topping
- Meng de havermeel, pecannoten, stroop, olie in een mengkom. Zet opzij.
Beslag
- Meng de havermeel, boekweitmeel, kurkuma, bakpoeder, vanillesuiker, zout en kaneel in een mengkom.
- Voeg vervolgens het chiazaad-ei, stroop, plantaardige melk, banaan en olie toe.
- Meng de ingrediënten met een vork tot een beslag.
- Vul de cupcaketray tot ¾ met beslag. Strooi de kruimeltopping over het beslag.
- Bak de kurkumamuffins 20 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Veelgestelde vragen over vegan kurkumamuffins
Kurkumamuffins smaken lichtzoet, nootachtig, warm en kruidig. De smaak ligt tussen zoet en hartig in.
Je maakt kurkumamuffins door alle benodigde ingrediënten als bloem, suiker en plantaardige melk met elkaar kort te mixen. Vervolgens schenk je het beslag in een muffinvorm en bak je de muffins af in de oven.
Je kunt de kurkumamuffins maximaal één week bewaren in een afgesloten trommel of zak. Houd er rekening mee dat de houdbaarheid afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en andere invloeden. Je kunt de muffins ook maximaal een aantal weken invriezen.
Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.
Geef een reactie