Recept: glutenvrije falafel met een knapperige korst van sesamzaad

een roze kleedje met daarop een snijdplank met een wrap en vier balletjes glutenvrije falafel

Een broodje falafel is dé ultieme vorm van junkfood; pita, hummus, vegan knoflooksaus en sla erbij en het feest kan beginnen. Helaas is niet alle falafel glutenvrij. Kun je dus geen falafel eten als je glutenvrij eet? Integendeel, glutenvrije falafel maken is eenvoudig. Ik deel in dit artikel graag mijn recept met je, zodat ook jij kunt genieten van falafel. Ontdek het zelf.

Falafel, wat is dat?

Falafel zijn (gefrituurde) balletjes van gemalen kikkererwten en kruiden als knoflook, koriander en komijn. Deze heerlijke balletjes serveer je meestal in pitabroodjes, samen met groenten. Denk aan tomaat, komkommer en sla. En een saus, zoals tahini- of knoflooksaus. 

Falafel is een vegetarisch of veganistisch alternatief voor vleesgerechten en staat bekend om zijn smaakvolle en hartige karakter.

Uit welke regio heeft falafel zijn oorsprong?

Waar falafel precies vandaan komt, is vandaag de dag nog steeds onduidelijk. Volgens Gastropedia zeggen de meeste verhalen Egypte. De Kopten (christelijke Egyptenaren) om precies te zijn. Zij bedachten falafel als vleesvervanger in de Vastentijd. Andere verhalen noemen India als oorspronkelijke plaats.

Is falafel glutenvrij?

Of falafel glutenvrij is, is geheel afhankelijk van de ingrediënten. Om ervoor te zorgen dat de kikkererwtenballetjes niet te nat worden, wordt er vaak tarwebloem gebruikt. Tarwebloem is niet glutenvrij. 

Ook de plek waar falafel wordt bereid, bepaalt of de balletjes glutenvrij zijn of niet. Als iemand bijvoorbeeld pitabroodjes van tarwe op dezelfde plek snijdt, kunnen de kruimels in de falafel terechtkomen. En dan is falafel niet meer glutenvrij.

Hoe check ik of falafel glutenvrij is?

Wil je er zeker van zijn dat de falafel die je eet glutenvrij is? Dat kan op 3 manieren:

  1. Check de ingrediëntenlijst op de verpakking.
  2. Vraag aan diegene die de falafel bereidt of ze glutenvrij zijn.
  3. Maak falafel zelf.

Falafel glutenvrij maken

In dit artikel gaan we voor optie 3: zelf falafel glutenvrij maken. Het is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is de kikkererwten mixen met de kruiden en specerijen, en dan de balletjes door het sesamzaad rollen. Vervolgens bak je ze af in de oven. 

Vind je sesamzaad niet lekker? Probeer dan zonnebloem- of pompoenpitten. Hak ze van tevoren iets kleiner, zodat de kikkererwtenballetjes makkelijker door het zaad rollen. Ik koop meestal zaden bij de Action, zoals deze zonnebloempitten. Daar zijn ze namelijk het goedkoopst.

Glutenvrije falafel kopen

Heb je weinig tijd? Dan kun je ook glutenvrije falafel kopen. De glutenvrijewebshop.nl verkoopt een aantal merken die glutenvrij zijn, zoals:

  • Ma Vie Sans Gluten Falafel Met Groenten & Curry
  • Bauckhof Falafelmix
  • Bio Vegan Falafelmix Rode Linzen & Kerrie

Hoe maak je het glutenvrije falafelrecept?

Glutenvrije falafel met een knapperige sesamkorst

Deze glutenvrije falafel hebben een lekker, knapperige korst van sesamzaad. Heerlijk met een glutenvrije wrap, pitabroodje of een salade.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Oventijd20 minuten
GangBijgerecht,Hoofdgerecht,Lunch
KeukenGlutenvrij,Midden-Oosten,Vegan
Trefwoordglutenvrij,peulvruchten,tarwevrij,vegan,vleesvervanger
Aantal16 falafelballetjes

Benodigdheden

  • 1 bakplaat
  • 1 bakpapier
  • 1 vergiet
  • 1 foodprocessor
  • 1 groot, plat bord

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten á 200 gram
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ½ eetlepel tahin
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 snuf chilipoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 1 scheut citroensap
  • 1 scheut water
  • 1 hand sesamzaad

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200℃ (boven- en onderwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  • Was de kikkererwten onder de kraan af in een vergiet.
  • Verwijder de schillen van de ui en de knoflook. Snijd de ui in kleinere stukken.
  • Mix de kikkererwten in de foodprocessor, samen met de ui, knoflook, tahin, olie, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kurkumapoeder, chilipoeder, zout, peper, citroensap en een beetje water.
  • Mix alle ingrediënten tot een smeuïg geheel. Het moet niet te nat of te droog zijn.
  • Voeg eventueel meer kruiden naar smaak toe.
  • Strooi een hand sesamzaad op een groot plat bord.
  • Pak een eetlepel van het mengsel en draai een balletje tussen je handen.
  • Rol het balletje voorzichtig door het sesamzaad, zodat alle kanten zijn bedekt.
  • Leg de falafel op de bakplaat.
  • Herhaal stap 8 t/m 10 totdat al het mengsel op is.
  • Bak de glutenvrije falafel 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer direct met bijvoorbeeld pita of een wrap.

Meer glutenvrije recepten

Deze glutenvrije falafel is heerlijk in een glutenvrij pitabroodje of een salade. Ben je op zoek naar meer glutenvrije recepten? Dan ben je bij thisisjoan.nl aan het juiste adres. Probeer ook eens:

Ik ben benieuwd wat je van deze glutenvrije falafel vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?


Reacties

2 reacties op “Recept: glutenvrije falafel met een knapperige korst van sesamzaad”

  1. Liefde voor falafel! Dit recept sla ik gelijk op nu. Ik heb zelf altijd het verse falafel deeg van de AH. Dan moet je er zelf nog burgertjes of balletjes van maken. Heb het nog nooit zelf gedaan, maar dat staat zeker wel op de planning hihi. Dit recept komt dus goed van pas!

    1. Ik heb ook eens dat falafeldeeg van de Appie gebruikt. Ik vond het niet zo lekker. Ik had nog extra kruiden gebruikt, maar het werd niets. Haha. Zelfgemaakt is echt het lekkerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!