Een glutenvrij wit brood uit de supermarkt is vaak niet lekker. Het is droog, valt snel uit elkaar en smaakt eigenlijk nergens naar. Geloof me, dat brood raad ik je niet aan. Daarom kun je brood veel beter zelf maken. Heb je weinig tijd? Geen nood. We gaan samen glutenvrij wit brood bakken. Dit recept is simpel en hartstikke lekker!
Wat is glutenvrij brood?
Glutenvrij brood is brood dat geen glutenhoudende granen bevat. Hierdoor kunnen mensen met coeliakie of een glutenallergie glutenvrij brood veilig eten.
Waar is glutenvrij brood van gemaakt?
Glutenvrij brood is gemaakt van glutenvrije meelsoorten, zoals boekweit, rijst of haver. Daarnaast bevat glutenvrij brood zetmeel, gist, suiker en E-nummers.
Is glutenvrij brood lekker?
Glutenvrij brood is 9 van de 10 keer niet lekker. Vind ik. Het brood is heel droog, valt snel uit elkaar en smaakt nergens naar. Mijn vriend heeft een tijdje het FODMAP-dieet gevolgd (je mag dan geen gluten) en kocht glutenvrij brood. Nou, ik werd niet zo blij van dat brood. Ik dacht: lieverd, wat doe je jezelf aan?!
Maak je eigen glutenvrije brood
Ik begrijp wanneer je geen gluten mag, je glutenvrij brood uit de supermarkt wel moet eten. Maar ik wil je op het hart drukken dat je eigen glutenvrije brood bakken de moeite waard is. Je weet precies wat er in het brood gaat en het is ook nog goedkoper.
Hoe maak je glutenvrij brood?
Glutenvrij brood maak je bijvoorbeeld door glutenvrij meel te mengen met psylliumvezels, bakpoeder, suiker, eieren, water en olie.
Glutenvrij wit brood bakken
In onderstaande recept heb ik gekozen voor boekweitmeel, rijstmeel en glutenvrij havermeel. Heb je een andere meelsoort in huis? Gebruik die dan. Wel raad ik je aan om altijd meerdere glutenvrije meelsoorten te gebruiken, zodat je het beste bakresultaat krijgt. Kom, laten we samen een glutenvrij wit brood bakken!
Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.
Recept
Glutenvrij wit brood
Benodigdheden
- bakpapier
- bakplaat
- Mengkom
- handmixer
Ingrediënten
- 45 gram boekweitmeel
- 45 gram rijstmeel
- 40 gram glutenvrij havermeel
- 1 eetlepel psylliumvezels
- 1 ¼ theelepel bakpoeder (+ meer als je chiazaad-eieren gebruikt)
- 1 theelepel kokosbloesemsuiker
- 2 (chiazaad-)eieren
- 100 milliliter lauwwarm water
- 1 eetlepel olie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bakplaat.
- Meng het boekweitmeel, rijstmeel, havermeel, psylliumvezels, bakpoeder en kokosbloesemsuiker in de mengkom.
- Voeg vervolgens de (chiazaad-)eieren, water en kokosolie toe aan de droge ingrediënten. Mix alle ingrediënten tot een geheel.
- Is het deeg te nat? Voeg dan 2 theelepels havermeel toe. Het deeg mag niet te nat zijn, anders wordt de binnenkant niet gaar.
- Maak daarna met je handen een mooie ronde bol en leg het deeg in het midden op de bakplaat.
- Bak het brood 15 minuten in het midden van de oven. Je kunt het brood ook langer in de oven laten zitten als je twijfelt of de binnenkant wel gaar is.
- Laat het glutenvrij wit brood ten slotte afkoelen op een rooster.
Notities
Beleg voor glutenvrij brood
Is je glutenvrij wit brood klaar? Goed gedaan! Je bent vast op zoek naar lekker beleg voor je zelfgebakken brood. Wat dacht je van:
- hummus met komkommer en alfalfa;
- cashewpasta met kokos;
- vegan boterhamworst met tomaat;
- baba ganoush met paprika.
Bak jij wel eens glutenvrij brood?
Geef een reactie