Gezonde ontbijtkoek, is dat nou speciaal? Dit recept wel! Je maakt de koek namelijk met veel minder suiker en wortels. Wortel? Groente is nou niet het eerste waar je aan denkt als je ontbijtkoek gaat maken. Maar geloof me: dankzij de wortels wordt deze koek heerlijk. Laten we samen het recept maken, en ondertussen vertel ik je waarom (suikervrije) ontbijtkoek uit de winkel helemaal niet zo gezond is.
Wat is ontbijtkoek?
Ontbijtkoek is een Hollandse lekkernij, gemaakt van roggemeel. Ontbijtkoek wordt ook wel eens peperkoek, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd.
Meestal eet je ontbijtkoek ‘au naturel’, maar er bestaan ook ontbijtkoeken met meer ingrediënten. Bijvoorbeeld ontbijtkoek met appel, noten of rozijnen.
Oudewijvenkoek
Ontbijtkoek heeft meerdere verwanten. Ken je bijvoorbeeld oudewijvenkoek? Je wilt vast weten waar die naam vandaan komt. Oudewijvenkoek schijnt te verwijzen naar de zachte structuur van de koek. Oude vrouwen zonder tanden konden de koek hierdoor ook eten. Wel handig dus eigenlijk! ;)
Hoe gezond is ontbijtkoek?
Ontbijtkoek is niet zo gezond als je denkt. De koek bevat weliswaar weinig vet, maar om smaak te creëren wordt er veel suiker gebruikt. Ontbijtkoek valt dus in de categorie ‘niet te vaak’.
Hoe maak je gezonde ontbijtkoek?
Gezonde ontbijtkoek maak je door minder suiker te gebruiken. En zoals onderstaande recept met wortels en noten. Je kunt ook nog stukjes appel of geweekte rozijnen aan het recept toevoegen. Heerlijk! Laten we bakken.
Recept
Gezonde ontbijtkoek met wortels en noten
Benodigdheden
- 2 kleine bakblikken
- bakpapier
- rasp
- Mengkom
- handmixer
- lepel
Ingrediënten
- olie om in te vetten
- 100 gram wortel
- 150 gram roggemeel
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel bakpoeder
- zout
- 3 (lijnzaad-)eieren
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 3 eetlepels (kokos)olie
- scheut plantaardige melk
- handje gehakte pecannoten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 170 °C (boven- en onderwarmte). Vet alvast twee kleine bakblikken in met olie.
- Maak de wortels schoon en rasp ze fijn.
- Meng vervolgens het roggemeel, wortelrasp, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel, bakpoeder en zout in een kom.
- Voeg dan de (lijnzaad-)eieren, ahornsiroop, gesmolten kokosolie en plantaardige melk toe.
- Mix alles met een mixer tot een luchtig geheel.
- Schenk daarna het beslag in de bakblikken en druk het goed aan met een natte lepel.
- Strooi dan de gehakte pecannoten over het beslag en druk het weer aan.
- Bak ten slotte de gezonde ontbijtkoek 35 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Notities
Wat smeer jij het liefst op ontbijtkoek?
Geef een reactie