Elzasser zuurkool at ik voor het eerst in een traditioneel restaurant is Elzas. Ja, met vlees, worst, spek, etc. Nu, meer dan 10 jaar later, dacht ik: hoe cool is het om het gerecht vegan te maken? En zo geschiedde. Ik maakt er een gezond gerecht van met zwarte kikkererwten en gerookte amandelen. Meer weten? Ik vertel je er graag alles over!
Wat is Elzasser zuurkool?
Elzasser zuurkool is een traditioneel gerecht uit Elzas, een streek in Frankrijk tegen Duitsland aan. Het gerecht bestaat uit onder andere zuurkool, aardappelen, worst, spek, casselerrib en uien. Een belangrijke smaakmaker is reuzel (dierlijk vet).
Slow cooking
Elzasser zuurkool maak je niet een-twee-drie in 15 minuten klaar. Het is namelijk een slow cooking-gerecht: de zuurkool moet minstens 1 1/2 uur stoven. Hierdoor trekken alle smaken goed in het eten, waardoor het gerecht een bijzondere smaak krijgt.
Gezonde Elzasser zuurkool maken
Het recept voor de zuurkool uit Elzas bestaat dus voornamelijk uit vlees en reuzel. Dat kan beter, vind je niet? Ik maakte van het gerecht een gezonde en vegan versie. De reuzel verving ik door olijfolie en al het vlees door gerookte amandelen en zwarte kikkererwten. De rest van het gerecht is hetzelfde gebleven.
Zwarte kikkererwten
Voor dit recept heb ik zwarte kikkererwten van GreenAge gebruikt. Deze kikkererwten hebben meer bite dan ‘gewone’ kikkererwten en voelen wat vlezig aan. Hierdoor is het gerecht lekkerder. Uiteraard kun je ook gewone kikkererwten gebruiken of een plantaardige vleesvervanger kiezen, als:
Recept: Elzasser zuurkool
Elzasser zuurkool | Vegan en gezond
Benodigdheden
- kom
- koekenpan
- grote pan
- middelgrote pan
Ingrediënten
(Zwarte) kikkererwten
- 500 gram gedroogde zwarte kikkererwten
- 2 liter water
- scheut sojasaus
- scheut ketjap manis
- snuf knoflookpoeder
- snuf komijnpoeder
- olie om in te bakken
Zuurkool
- olie om in te bakken
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel koriander
- 3 laurierblaadjes
- 10 jeneverbessen
- 500 gram zuurkool (uitgelekt)
- 250 milliliter water
Aardappels
- 1 kilo vastkokende aardappels
Voor erbij
- 2 handen gehakte gerookte amandelen
- grove mosterd
Bereidingswijze
Zwarte kikkererwten
- Week de gedroogde kikkererwten minimaal 12 uur in 2 liter water.
- Kook de kikkererwten de volgende dag in 1 á 1 ½ uur gaar. Ze horen een bite te hebben.
- Bak vervolgens de kikkererwten in olie. Voeg de sojasaus, ketjap manis, knoflookpoeder en komijnpoeder toe, en bak dit even mee.
Zuurkool
- Hak tijdens het bakken van de kikkererwten de knoflooktenen in stukjes. Bak dit in olie goudbruin in de pan.
- Voeg vervolgens het komijnzaad, koriander, laurierblaadjes en jeneverbessen toe, en bak dit even mee.
- Stop daarna de zuurkool in de pan bij de andere ingrediënten en voeg 250 milliliter water toe. Laat de pan 1 ½ á 2 uur op laag vuur sudderen.
Aardappels
- Snijd de aardappels in kleine blokjes. Je kunt ze schillen of gewoon in de schil laten.
- Kook de aardappels gaar in ruim water.
- Leg de zuurkool op een bord, en doe daar de aardappels, kikkererwten en gerookte amandelen over. Serveer met grove mosterd.
Notities
Meer winterse gerechten
Winterdipje? Maak van de winter je favoriete seizoen met deze winterse gerechten:
- spelt apfelstrudel;
- vegan boerenkoolstamppot;
- zuurkoolwraps met vegan gehakt;
- linzensoep met boerenkool.
Ken jij Elzasser zuurkool?
Geef een reactie