Hummus is een van de populairste spreads in de vegetarische keuken. Het van kikkererwten gemaakte goedje combineert perfect met groente, brood of falafel. Bovendien is hummus eenvoudig zelf te maken. Wil je zelf hummus maken? In dit artikel vind je een overheerlijk, vegan basisrecept voor hummus. Lees snel verder!
Wat is hummus?
Hummus, ook bekend als humus, homus of hoemoes, is een spread. Deze spread is gemaakt van gemalen kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook en olie.
Uitgelegd: tahin is een andere benaming voor sesampasta, een soort van pindakaas alleen dan gemaakt van gemalen sesamzaad.
Waar komt hummus vandaan?
Hummus komt uit het Midden-Oosten. Waar precies, daar zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat hummus zijn oorsprong vindt in Israël, de ander zegt Libanon of Egypte. Kortom, de exacte locatie is niet aan te wijzen. Toch kun je zeggen dat hummus afkomstig is uit de regio waar nu Israël, Palestina en Jordanië liggen. Het maakt ook eigenlijk niet uit wie de uitvinder van hummus is, de mens heeft het bedacht en dat is belangrijk genoeg.
Is hummus gezond?
Over het algemeen is hummus gezond. Het hoofdingrediënt is namelijk kikkererwten. Kikkererwten zijn peulvruchten en rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Maar let op: bij veel kant-en-klare hummus wordt veel olie en andere smaakversterkers toegevoegd. Koop je hummus in de supermarkt? Dan is het verstandig om altijd de ingrediënten te checken en te kijken naar de hoeveelheid olie die erin zit.
Hoe maak je hummus?
Hummus maak je door kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, olie en kruiden door elkaar te mixen. Dit kan met een foodprocessor of een sterke staafmixer. Daarna kun je eventueel wat olie over de hummus schenken om een uitgedroogde laag te voorkomen.
Humus of hummus?
Het woord ‘hummus’ kom je in meerdere varianten tegen. Eerder in het artikel gaf ik al aan dat hummus bekend is onder humus, homus of hoemoes. Ook het woord ‘choemoes’ verwijst naar de kikkererwtenpasta. Maar wat is nu de juiste benaming? Volgens Mieke Winnubst schrijft Het Groene Boekje (de woordenlijst van de Nederlandse taal) ‘hummus’. Het woord ‘humus’ is zelfs iets heel anders, namelijk teelaarde.
Een basisrecept voor hummus van kikkererwten en tahin
Ik koop 9 van de 10 keer kant-en-klare hummus in de supermarkt. Grofweg omdat ik te weinig tijd heb. Toch maak ik hummus af en toe zelf als avondeten met een stuk brood. Ik gebruik hiervoor mijn superhandige foodprocessor van Philips. Het is een krachtige foodprocessor waarmee je eenvoudig en snel je eigen hummus maakt.
Tip: Houd je van pittig? Voeg dan wat chilipoeder toe aan de hummus.
Hoe maak je het recept?
Zelf hummus maken (houmous)
Benodigdheden
- 1 snijmes
- 1 zeef
- 1 foodprocessor of staafmixer
- 1 afgesloten bakje
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 200 gram kikkererwten uit blik
- 1 ½ theelepel komijnpoeder
- 2 eetlepels tahin
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 scheut citroensap
- 1 snuf zout en peper
Bereidingswijze
- Snijd de knoflook fijn.
- Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze in een zeef af onder het water.
- Mix alle ingrediënten in een foodproccesor of gebruik een staafmixer.
- Maal de ingrediënten tot een smeuïg en glad geheel. Is de hummus te dik? Voeg wat meer water toe.
- Voeg meer kruiden naar smaak toe.
- Serveer direct of bewaar in een afgesloten bak in de koelkast.
Notities
Meer vegan beleg
Vond je dit recept geslaagd? Om mijn website vind je meer vegan belegrecepten. Bijvoorbeeld:
- baba ganoush van donkere tahin
- vegan pesto met edelgistvlokken
- vegan boterhamworst van cashewnoten
- pesto van radijsblad
- pindakaas maken
Ik ben benieuwd wat je van dit recept voor hummus vindt. Laat je een reactie achter?
Geef een reactie