Glutenvrije kruidnoten (niet pepernoten)? Dat kan zeker! Nu kun je een zakje kopen in de winkel, maar het is veel leuker om ze zelf te bakken. Zo geniet je alsnog van sinterklaaslekkernijen zonder gluten. Kom, we gaan het glutenvrije kruidnoten recept zelf maken!
Gluten in sinterklaaslekkernijen
In de meeste lekkernijen voor sinterklaas zitten gluten. Deze kun je dus niet eten als je geen gluten mag of bijvoorbeeld niet goed reageert op tarwe. Kun je nu niet meedoen met het sinterklaasfeest? Integendeel. Tegenwoordig vind je glutenvrije speculaas, kruidnoten en chocoladeletters in de schappen.
Glutenvrije kruidnoten kopen is een opgave
Het is echter een hele opgave om kruidnoten te vinden die glutenvrije zijn. In de supermarkt liggen ergens achterin bij het glutenvrije schap. Dus niet bij de andere kruidnoten. Dan heb je het geluk dat je in de natuurwinkel makkelijk een klein zakje glutenvrije kruidnoten voor een recordbedrag kunt kopen. En daar wordt je portemonnee niet blij van.
Zelf glutenvrije kruidnoten maken
Voor mij zijn de opties ook klein, omdat ik dus in de groep ‘Ik kan niet tegen tarwe’ val. Dat bracht me op het idee om zelf in de keuken te duiken en kruidnoten te maken. Hiervoor heb ik boekweit-, teff- en rijstmeel gebruikt, maar je kunt ook andere glutenvrije meelsoorten gebruiken. Daarnaast heb ik veel minder suiker gebruikt en geen melk, zodat ze gezonder zijn dan gewone kruidnoten. Zelf kruidnoten maken is dus makkelijker, gezonder en goedkoper.
De lekkerste speculaaskruiden
Voordat je naar het recept voor deze kruidnoten gaat, wil ik je nog een tip geven. Voor kruidnoten heb je uiteraard speculaaskruiden nodig. Je kunt ze zelf maken (de moeilijke optie) of in de winkel kopen (de makkelijke optie). Maar waar je echt lekkere speculaaskruiden haalt, is bij Van der Pigge in Haarlem. Deze eeuwenoude drogisterij verkoopt allerlei ouderwetse middeltjes, waaronder speculaaskruiden. Lekkerder krijg je ze niet, dus als je in Haarlem bent: ga de kruiden halen bij Van der Pigge.
Glutenvrije kruidnoten recept
Glutenvrije kruidnoten
Benodigdheden
- bakpapier
- bakplaat
- Mengkom
Ingrediënten
- 45 gram boekweitmeel
- 45 gram teffmeel
- 45 gram rijstmeel
- 30 gram kokosbloesemsuiker
- 2½ eetlepel speculaaskruiden
- snuf zout
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- 4 á 5 eetlepels plantaardige melk
- optioneel: 2 steviadruppels
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
- Meng het boekweitmeel, teffmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
- Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, 4 eetlepels plantaardige melk en eventueel de steviadruppels toe en kneed de ingrediënten met je handen tot een deeg.
- Is het deeg te droog? Voeg meer plantaardige melk toe. Te nat? Voeg meer glutenvrij meel toe.
- Draai dan kleine balletjes van het deeg en druk voorzichtig iets platter op de bakplaat.
- Bak daarna de glutenvrije kruidnoten 15 minuten in het midden van de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.
- Laat afkoelen op een rooster.
Notities
Meer lekkers voor sinterklaas
Heb je de smaak te pakken? Of ben je op zoek naar meer lekkers voor sinterklaas? Op mijn blog vind je heerlijke recepten. Ze zijn niet glutenvrij, maar je kunt het meel vervangen door een glutenvrije variant:
Wat eet jij het liefst als Sinterklaas in het land is?
Geef een reactie