Recept: vegan pulled jackfruit met bbq-saus

Vegan pulled jackfruit met barbecuesaus

Ik stond in de toko met een blik jackfruit in mijn handen. En ik had geen idee wat het was. Na een snelle speurronde in Google kwam ik erachter dat je er ‘pulled pork’ van kunt maken. Alleen dan vegan. Gemaakt van fruit. Dat wilde ik proberen. Met succes. De pulled jackfruit maken, duurt wat langer dan een kant-en-klare vegan burger in de pan mikken. Maar het is echt de moeite waard. Ben je er klaar voor? In dit artikel vind je het pulled jackfruit-recept met zelfgemaakte bbq-saus. Gemakkelijk uit de oven.

Pulled jackfruit met bbq-saus

Deze vegan pulled jackfruit is heerlijk op een pizza, broodje of wrap. Of probeer het eens door een salade. Inclusief zelfgemaakte barbecuesaus.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd35 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
GangBijgerecht
KeukenAmerikaans,Vegan
Trefwoordjackfruit,ovengerecht,pulled pork,vegan,vleesvervanger
Aantal3 personen

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • koekenpan
  • steelpan

Ingrediënten

Pulled pork

  • 1 blik groen jackfruit (ongeveer 500 gram)
  • 1 teen knoflook
  • olie om in te bakken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 snuf chilipoeder
  • zout
  • peper
  • 125 milliliter water
  • ½ groentebouillonblokje

Barbecuesaus

  • 1 teen knoflook
  • olie om in te bakken
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • ½ eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 milliliter water
  • citroensap
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Snijd de harde puntjes van het jackfruit en trek het vruchtvlees los, zodat er pulled pork ontstaat.
  • Snijd dan de knoflook in kleine stukken en fruit dit samen met het jackfruit in de koekenpan.
  • Meng na twee minuten het paprikapoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper door het jackfruit mengsel. Laat dit even meebakken.
  • Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en wacht tot al het water is opgenomen. Voeg eventueel meer water toe als dit nodig is.
  • Verdeel daarna het jackfruit mengsel over de bakplaat en bak dit 15 minuten in het midden van de oven.
  • Maak ondertussen de barbecuesaus door de knoflook in kleine stukken te snijden.
  • Fruit de knoflook in de steelpan en voeg daarna de witte wijnazijn, Franse mosterd, suiker, water, citroensap, zout en peper toe. Laat dit 30 minuten pruttelen op het laagste vuur. Roer regelmatig door.
  • Meng vervolgens de ketchup, sojasaus en paprikapoeder door het mengsel.
  • Schep de barbecuesaus door de pulled jackfruit en bak het geheel 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer ten slotte de pulled jackfruit direct op een broodje of laat het afkoelen voor door de salade.

Notities

Tip: Heb je weinig tijd? Gebruik dan kant-en-klare barbecuesaus.

Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan vleesvervangers gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.

Veelgestelde vragen over vegan pulled pork

Wat is pulled jackfruit?

Pulled jackfruit is een vegan alternatief voor de bekende pulled pork (getrokken varkensvlees). Je maakt de vleesvervanger met de rijpe, groene jackfruit. Deze fruitsoort krijgt een vleesachtige structuur na het koken. Door vervolgens jackfruit uit elkaar te trekken en te mixen met kruiden, specerijen en andere ingrediënten, krijg je bijna dezelfde structuur als pulled pork.

Hoe kun je pulled jackfruit combineren?

Je kunt vegan pulled pork op verschillende manieren combineren. Stop bijvoorbeeld een portie met wat groente in een wrap of een pitabroodje. Of leg wat op de salade voor een heerlijke twist. Ik vind het zelf erg lekker om een broodje pulled jackfruit te maken met wat ijsbergsla, komkommer en tomaat.

Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!