Ik heb mooie herinneringen aan de Turkse pizza. Als puber ging ik namelijk regelmatig bij een vriendinnetje Turkse pizza eten. Toen ik dat voor het eerst at, was ik gelijk om. Soms kon ik er wel 3 op! Maar omdat ik geen vlees meer eet, en ik zin had in Turkse pizza, maakte ik mijn eigen variant. Vegan of vegetarische Turkse pizza. En ik deel het recept graag met je in dit artikel.
Wat is Turkse pizza?
Turkse pizza, ook wel bekend als ‘lahmacun,’ is een populaire lekkernij in de Turkse keuken. Turkse pizza bestaat uit een dunne deeglaag gemaakt van bloem, water, zout en gist. Deze deeglaag wordt vervolgens bedekt met een smaakvolle vulling van gehakt (meestal lams- of rundergehakt), tomaten, uien, paprika, knoflook en verschillende kruiden zoals komijn, koriander en peterselie.
Het bereide deeg rol je dun uit en bak je vervolgens met de vulling erop in een oven of op een hete bakplaat. Na het bakken beleg je de Turkse pizza met verse sla, tomaat, komkommer, knoflooksaus en eventueel kruiden. Daarna rol je de pizza op en kun je eten.
Is Turkse pizza vegetarisch?
Nee, traditioneel gezien is Turkse pizza niet vegetarisch en ook niet vegan. Turkse pizza wordt bereid met gehakt, meestal van lams- of rundergehakt.
Maak Turkse pizza plantaardig
In moderne varianten en vegetarische aanpassingen kun je het gehakt echter vervangen door plantaardige alternatieven. Zoals:
- vegan ‘gehakt’
- linzen
- champignons
- tofu
- andere vleesvervangers
Hierdoor kan een vegetarische versie van Turkse pizza worden gemaakt, waarbij de rest van de ingrediënten, zoals tomaten, uien en kruiden, behouden blijven. Het is altijd goed om te informeren of controleren of een specifieke Turkse pizza-variant vegetarisch is, aangezien de recepten kunnen variëren.
Turkse pizza: vegan recept
Deze vegan Turkse pizza is eenvoudig en snel te maken. Je gebruikt als bodem een (volkoren) wrap, zodat je het deeg niet zelf hoeft te maken. Daarnaast maak je de vulling met vegan ‘gehakt’, tomatenblokjes en kruiden, zodat je sneller klaar bent. Ook maak je de vegan knoflooksaus zelf. Heb je minder tijd? Koop dan kant-en-klare knoflooksaus. Bonusvegan heeft uitgezocht welke knoflooksaus vegan is.
Hoe maak je het recept?
Vegan Turkse pizza met knoflooksaus
Benodigdheden
- 1 snijplank
- 1 snijmes
- 1 Mengkom
- 1 staafmixer
- 1 pan
- 1 kleine kom
- 1 koekenpan met deksel
Ingrediënten
Voor de vulling
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 2 grote tomaten
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel harissa
- 1 bakje vegan ‘gehakt’
- 4 (volkoren) wraps
Voor het beleg
- ijsbergsla
- tomaat
- komkommer
Voor de saus
- 2 tenen knoflook
- 200 gram (ongezoete) plantaardige yoghurt
- verse bieslook
- 1 snuf zout
- 1 snuf peper
Bereidingswijze
- Snijd de ui, knoflooktenen, tomaten en paprika in kleine stukken. Stop het in een mengkom.
- Voeg de het komijnpoeder en harissa/cayennepeper toe en pureer met een staafmixer tot een niet te nat papje.
- Roer het vegan ‘gehakt’ door het papje en laat het geheel 10 minuten koken in een pan op middelhoog vuur.
- Maak ondertussen de knoflooksaus door 2 teentjes knoflook en de verse bieslook heel fijn te hakken.
- Meng daarna de knoflook en de bieslook met de ongezoete plantaardige yoghurt, zout en peper in een kommetje. Zet opzij.
- Snijd de ijsbergsla, tomaten, komkommer in kleine stukken.
- Verdeel de saus over de 4 wraps en bak elke wrap 5 minuten op laag vuur in de koekenpan met een deksel op de pan.
- Verdeel de groente over de Turkse pizza’s en serveer met de soja knoflooksaus.
Meer vegan hoofdgerechten
Deze vegan of vegetarische Turkse pizza is een heerlijk gerecht voor doordeweeks. Ben je op zoek naar meer vegan hoofdgerechten? Dan zit je bij This is Joan goed. Probeer ook eens:
Ik ben benieuwd wat je van deze vegan Turkse pizza vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?
Geef een reactie