Tofu is een gezonde, plantaardige bron van eiwitten. Alleen zo’n wit blok smaakt ontzettend saai. Wil je graag tofu eten, maar weet je niet zo goed hoe je ‘m lekker kunt maken? Ik heb een heerlijk vegan recept voor je: gemarineerde tofu op Indonesische wijze. Het recept is eenvoudig te maken en past goed bij rijst en groente. Probeer het zelf!
Wat is tofu?
Tofu is een voedingsproduct dat wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Het is een veelgebruikte vleesvervanger in vegetarische en veganistische gerechten. Tofu heeft een neutrale smaak en een stevige textuur, waardoor je het kunt gebruiken voor verschillende gerechten. Bijvoorbeeld voor roerbakgerechten, soepen, salades en andere culinaire toepassingen.
Waar smaakt tofu naar?
Tofu heeft van nature een milde en neutrale smaak, waardoor hij ‘naturel’ een beetje gummie-achtig smaakt. Tofu kan echter de smaken van de andere ingrediënten goed absorberen, waardoor het erg lekker is. Je kunt tofu voor zowel hartige als zoete recepten gebruiken. Het is een veelzijdig ingrediënt dat goed past bij verschillende smaakprofielen en gerechten.
Is tofu gezond?
Ja, je kunt zeggen dat ‘kale’ tofu een gezonde voedingskeuze is. Sterker nog, tofu staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Tofu is een goede bron van plantaardige eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het onderhoud van spieren, weefsels en het algemene functioneren van het lichaam. Tofu bevat ook essentiële aminozuren, ijzer, calcium en andere voedingsstoffen. Bovendien is tofu laag in verzadigde vetten en bevat het geen cholesterol.
Maar let op: of tofu gezond is, hangt natuurlijk af van hoe je het gebruikt. Ik raad je dus aan om gevarieerd te eten en af en toe te genieten van iets lekkers.
Tofu marineren en bakken
Voor deze gebakken tofu op Indonesische wijze maak je gebruik van verschillende soorten specerijen en Indonesische ingrediënten als ketjap manis en sambal manis. Schrikt je de lange ingrediëntenlijst je af? Geen zorgen, het valt hartstikke mee. Je mixt de ingrediënten door elkaar en voegt ze bij de tofu. That’s it. Terwijl de tofu staat te marineren, kun jij ondertussen de andere ingrediënten snijden en bereiden als rijst en groente. Heb je geen tijd? Sla de marineertijd over. Dan kun je sneller aan tafel.
Hoe maak je de tofumarinade?
Vegan gemarineerde tofu Indonesisch
Benodigdheden
- 1 snijplank
- 1 keukenpapier of schone theedoek
- 1 grote kom
- 1 kleine kom
- 1 koekenpan
Ingrediënten
- 1 blok tofu
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 ½ theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel laospoeder
- 1 snuf peper
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 scheut sojasaus
- 11 scheut ketjap manis
- 1 theelepel sambal manis
- 1 scheut citroensap
- 1 scheut olie om in te bakken
Bereidingswijze
- Snijd de tofu in plakken van 1 cm dikte. Druk de plakken op keukenpapier of een theedoek, zodat het meeste vocht verdwijnt.
- Snijd de tofu in vierkante blokjes van 1 cm bij 1,5 cm. Stop de blokjes in de kom.
- Meng de tofu met het korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, kurkuma, laos en peper.
- Meng in de kleine kom de pindakaas, sojasaus, ketjap manis, sambal manis en citroensap.
- Voeg het natte mengsel bij de tofu en meng goed door elkaar.
- Laat de marinade ten minste 1 uur in de tofu trekken. Heb je geen tijd? Bak dan meteen de tofu.
- Zet een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
- Bak de gemarineerde tofu knapperig.
- Serveer ten slotte de tofu direct bij rijst en groente.
Meer recepten voor vegan vleesvervangers
Deze gebakken tofu Indonesisch smaak heerlijk met rijst of noedels en je favoriete groente. Ben je op zoek naar meer recepten voor vegan vleesvervangers? Dan zit je bij mij goed. Probeer eens de volgende recepten:
- falafel met paprika-tahinsaus
- ‘pulled pork’ van jackfruit
- glutenvrije falafel uit de oven
- vegan shoarma met zelfgemaakte knoflooksaus
Ik ben benieuwd wat je van deze gemarineerde tofu Indonesisch vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?
Geef een reactie