Recept: pompoensoep met kokosmelk

Pompoensoep met kokosmelk

Pompoenen en herfst horen bij elkaar. Bovendien kun je pompoenen op allerlei manieren gebruiken. Bijvoorbeeld in een glutenvrije pompoentaart. Of deze pompoensoep met kokosmelk, gember en wortel. Benieuwd naar het recept? Je vindt het in dit artikel.

Wat is pompoensoep?

Pompoensoep is een dikke soep, gemaakt van pompoen, kruiden, specerijen en eventueel ‘melk’. Pompoensoep dankt zijn zoetige smaak aan de natuurlijke suikers die aanwezig zijn in pompoen. Je kunt de soep zowel warm als koud eten, maar warm is hij het lekkerst.

Is zelfgemaakte pompoensoep gezond?

Of zelfgemaakte pompoensoep gezond is, ligt aan de ingrediënten die je toevoegt. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat pompoensoep gezond is. Pompoen bevat onder andere vezels, vitamine C en vitamine B6.

Welke pompoen is het beste voor soep?

Elke pompoen is geschikt om soep te maken, mits hij eetbaar is. Dus je kunt zowel de flespompoen als de muskaatpompoen en de ‘gewone’ oranje pompoen gebruiken voor soep. 

Wanneer kokosmelk toevoegen aan soep?

Je voegt kokosmelk op het laatste moment toe aan de soep, wanneer de groenten zacht zijn. Als je kokosmelk aan het begin van de kooktijd toevoegt, verdampt het vocht. Dat is zonde.

Kun je soep met kokosmelk invriezen?

Ja, je kunt soep met kokosmelk invriezen. Kies voor herbruikbare bakjes die tegen vrieskou kunnen. Schenk de soep per portie of voor meerdere personen in een afsluitbare bak en vries deze in.

Tip: Als je de pompoensoep met kokosmelk wilt invriezen, is het belangrijk dat je de soep eerst laat afkoelen. Daarna kun je de afgekoelde soep in een of meerdere afsluitbare bakjes schenken en deze invriezen.

Recept pompoensoep kokosmelk, gember en wortel

Deze pompoensoep met kokosmelk, gember en wortel is een lichtzoete, romige soep. Het geheim? De kaneel! Je hoeft de schil van de pompoen niet te verwijderen, maar dit kan wel. Scheelt je weer een klusje schillen. Laten we de pompoen-kokossoep gaan maken!

Ingrediënten

  • 1 oranje pompoen
  • olie om in te bakken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 2 centimeter gemberwortel
  • 1 grote winterwortel
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel laospoeder
  • 7 deciliter kokend water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 milliliter kokosmelk

Bereidingswijze

  1. Hak de pompoen doormidden en verwijder met een lepel de pitten uit de binnenkant. Je kunt eventueel de schil verwijderen, maar dat hoeft niet.
  2. Snijd pompoenblokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
  3. Verwarm een soeppan, bijvoorbeeld een Dutch Oven, op middelhoog vuur en voeg olie toe.
  4. Snijd de knoflook, ui, en gember- en winterwortel in kleine stukjes en fruit lichtjes in de pan.
  5. Voeg de kaneel, en kurkuma-, kerrie-, komijn- en laospoeder toe, en bak 2 minuten mee.
  6. Schenk 7 dl kokend water in de pan, en voeg het groentebouillonblokje en de laurierblaadjes toe.
  7. Laat de groenten 10 minuten koken of totdat de pompoen bijna zacht is.
  8. Voeg de kokosmelk toe en roer alles goed door.
  9. Zet de warmtebron uit en pureer de soep tot een gladde, romige massa. Te dik? Voeg wat kokend water toe. Te dun? Voeg een papje toe van 1 eetlepel maizena en koud water.
  10. Breng de pompoensoep op smaak met citroensap, zout en peper. Voeg eventueel kaneel toe als de soep niet zoet genoeg is.
  11. Serveer direct.

Meer Soeprecepten

Zoek je meer vegan soeprecepten? Dan ben je bij thisisjoan.nl aan het juiste adres. Probeer eens een van de onderstaande:

Ga jij deze pompoensoep met kokosmelk, gember en wortel maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!


Reacties

2 reacties op “Recept: pompoensoep met kokosmelk”

  1. Wietske Zomer avatar
    Wietske Zomer

    Zoveel soepen vind ik lekker maar het liefst wel een gebonden soep. Kaneel is idd. heel verrassend en geeft een bijzondere lekkere smaak aan soep. Dankjewel voor het delen van dit recept Lysanne!

    1. Klopt! Gebonden soep vind ik ook lekkerder! En graag gedaan ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *