8 tips om duurzamer om te gaan met jouw kerstspullen

close-up foto van een kerstboom met een dennenappel aan een tak en vervaagde kerstlichtjes op de achtergrond

De feestdagen zijn voorbij en je hebt de kerstspullen opgeborgen. Of je moet dat nog doen. Kerstartikelen als ballen, slingers en verlichting kun je de volgende kerst, en hopelijk velen daarna, opnieuw gebruiken. Daarom is het belangrijk om duurzamer met ze om te gaan. Maar hoe doe je dat? Ik ga je erbij helpen. In dit artikel ontdek je waarom het belangrijk is om duurzamer met je kerstspullen om te gaan en lees je hoe je dit doet aan de hand van 8 tips. Lees snel verder.

Het belang van duurzaam omgaan met kerstartikelen

Je vraagt je wellicht af waarom het belangrijk is om duurzaam om te gaan met kerstspullen. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst verminder je de milieu-impact van de feestdagen. Traditionele kerstversieringen en decoraties zijn vaak gemaakt van materialen die niet gemakkelijk recyclebaar zijn. Ze kunnen dus bijdragen aan afvalproblemen.

Bovendien kun je kerstspullen vaker gebruiken als je er zorgvuldig mee omgaat. Dit is niet alleen kostenbesparend. Je wordt ook gestimuleerd om minder te verspillen. En dat is beter voor jouw portemonnee en het milieu.

Kies je daarnaast voor duurzame kerstartikelen, zoals kerstversiering gemaakt van gerecycled papier of plastic? Dan is jouw ecologische voetafdruk op het milieu lager. En nóg lager wanneer je de spullen meerdere keren gebruikt.

8 tips om milieuvriendelijker om te gaan met kerstspullen

Jij wilt vast weten hoe je milieuvriendelijker om kan gaan met je kerstartikelen. Dan ben je aan het juiste adres. Hieronder geef ik je namelijk 8 handige tips. Van het bewaren van kerstballen in een stevige opbergbox tot het inleveren van kerstspullen bij de milieustraat.

1. Bewaar kerstballen in een stevige opbergbox

Kerstballen zijn gevoelige producten. Zeker als ze van glas zijn gemaakt, kunnen ze snel stuk gaan. Ik heb bijvoorbeeld met een verhuizing meegemaakt dat de glazen kerstballen kapot waren gegaan (hoewel ik ze goed had verpakt). Dat is zonde. Daarom is het verstandig om een stevige opbergbox te kopen. Kies het liefst voor een kunststof opbergbox die niet makkelijk indeukt en tegen een stootje kan. Zulke opbergboxen gaan tientallen jaren mee en kun je ook voor andere spullen gebruiken.

Wikkel kerstballen in verpakkingsmateriaal

Vergeet daarnaast niet om de kerstballen te wikkelen in verpakkingsmateriaal. Zoals papier of bubbeltjesplastic die je kunt hergebruiken. Of schaf een speciale opbergdoos voor kerstballen aan. Door je kerstballen veilig op te bergen, blijven ze beschermd tegen krassen en andere ongelukjes.

2. Controleer of alle kerstlampjes werken

Niets is vervelender als je volgend jaar de kerstverlichting in de boom hebt gedaan en de lampjes niet werken. Dan is je werk voor niets geweest. Controleer daarom altijd tijdens het opbergen of alle lampjes werken. Of vóórdat je ze in de kerstboom hangt.

Kies voor led-verlichting

Is jouw kerstverlichting aan vervanging toe? Kies dan voor led-verlichting. Volgens Milieu Centraal verbruikt een led-lamp 90% minder stroom dan een gloeilamp. Dit is dus beter voor het milieu en jouw portemonnee.

3. Plant je kerstboom met kluit in je achtertuin

Wist je dat een kerstboom met kluit beter voor het milieu is? Je kunt de boom namelijk na de kerst gewoon in je achtertuin planten. Hierdoor gebruik je ‘m volgend jaar opnieuw. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Laat de kerstboom wennen aan een lagere temperatuur. Zet de boom bijvoorbeeld in de schuur.
  2. Graaf een gat in de aarde en voeg wat planthumus of bodemverbeteraar toe.
  3. Plaats de kluit van de kerstboom niet te (on)diep in het gat.
  4. Voeg aarde toe om de rest van het gat dicht te maken.
  5. Geef de boom de eerste keer veel water. Zorg daarna ervoor dat de kluit vochtig blijft.
  6. Gaat de kerstboom weer de woonkamer in? Laat ‘m dan ook wennen aan een hogere temperatuur in de schuur.

Let op: Niet elke kerstboom overleeft in de tuin. Wil je geen omkijken hebben naar jouw kerstboom? Laat ‘m verzorgen door een gespecialiseerd bedrijf bij jou in de buurt.

4. Lever je kerstboom in bij de gemeente

Als jouw kerstboom geen kluit heeft, kun je hem niet opnieuw planten. Gelukkig is er een andere manier om de boom duurzaam op te ruimen: via de gemeente. Je kunt de kerstboom naar de milieustraat brengen of inleveren bij een speciaal punt. In het laatste geval kan de gemeente onder andere compost of houtsnippers van de kerstbomen maken.

5. Recycle kerstkaarten

Heb je veel kerstkaarten gekregen? Recycle ze dan zo goed mogelijk door ze in de papierbak te gooien. Er zijn echter duurzamere manieren voor kerstkaarten. Is er aan de kant van de voorzijde niet geschreven? Knip dan de achterkant van de kaart af en je kunt de mooie voorkant opnieuw gebruiken. Bijvoorbeeld voor een:

  • nieuwe kaart;
  • cadeaulabel;
  • knutselproject met de kids;
  • boekenlegger;
  • vlaggenlijn.

6. Gebruik kerstpapier opnieuw

Het klinkt misschien krenterig. Maar kerstpapier dat er nog goed uitziet, kun je eenvoudig opnieuw gebruiken voor een ander cadeau. Ik doe het zelf ook. Ik vind het namelijk erg zonde om kerstpapier te kopen dat vrijwel direct wordt verscheurd en in de afvalbak verdwijnt. Ik bewaar cadeaupapier en andere verpakkingen als tasjes in een speciale opbergbox. Als ik een cadeautje moet inpakken, kijk ik altijd of er iets tussen zit dat ik kan gebruiken. Zo hoef ik zelf geen kerstpapier meer te kopen.

Tip: Wil je ook duurzamer eten tijdens Kerstmis? Dan kun je een vegan kerstontbijt samenstellen.

7. Breng kerstartikelen naar de kringloop

Heb je kerstspullen in huis die je eigenlijk niet gebruikt? Liggen ze in de weg en te verstoffen in de opslagruimte? Breng ze dan eind november naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Hiermee zorg je ervoor dat producten worden hergebruikt en maak je er iemand anders blij mee. Controleer wel eerst of de artikelen nog in goede staat zijn. Anders worden ze alsnog bij de kringloopwinkel weggegooid.

8. Lever kapotte kerstspullen in op de juiste plek

Het kan voorkomen dat een kerstartikel écht op is. Een volgende kerst zit er dus niet meer in. In de prullenbak ermee? Nee! Veel kerstspullen zijn namelijk goed te recyclen. Breng ze dus naar de juiste plek. Zoals de milieustraat in jouw gemeente. Hieronder lees je welk soort kerstproduct bij welk soort afval hoort.

  • kerstboom: groenbak (in stukken)
  • kaarten en papier: papierbak
  • plastic kerstartikelen: plastic bak of restafval (afhankelijk van het soort plastic)
  • kerstlampjes: inleverbak in bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten
  • kerstballen: restafval
  • gourmetstel: bij de winkel waar je een nieuwe gaat kopen

Nieuwe kerstartikelen nodig? Kies bewust!

Door duurzaam om te gaan met jouw kerstspullen, zorg je er niet alleen voor dat je langer van ze kunt genieten. Je verlaagt ook jouw ecologische voetafdruk en bespaart op de lange termijn een hoop geld. In dit artikel heb je 8 tips gekregen om milieuvriendelijker met jouw kerstartikelen om te gaan. Ben je écht toe aan een nieuwe kerstuitrusting en wil je kerstartikelen kopen? Kies dan bewust. Koop bijvoorbeeld kerstballen van stevige materialen als vilt en duurzaam hout. Schaf kerstverlichting met led-lampjes aan. Of kies voor een biologische kerstboom met kluit die je jaarlijks opnieuw in de woonkamer kunt zetten.

Heb jij nog tips om duurzamer met kerstspullen om te gaan? Laat het weten in de comments!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *