Heb jij weinig (zon)licht in huis? Of beschik je over een schaduwplek die je wilt vullen? Schaduwplanten voor binnen zijn je beste vrienden. In dit artikel vind je 13 binnenplanten die weinig licht nodig hebben en ontdek je hoe je de planten verzorgt.
Wat zijn schaduwplanten voor binnen?
Schaduwplanten voor binnen zijn planten die in hun natuurlijke omgeving in de schaduw groeien. Ze groeien meestal onder andere planten en hebben grote, kleurrijke bladeren om meer licht op te kunnen vangen.
4 voordelen van schaduwplanten voor binnen
Binnenplanten die in de schaduw groeien, bieden je tal van voordelen. Hieronder vind je er 4. Schaduwplanten:
- maken het donkere plekje in huis kleurrijk;
- geven rust en een natuurlijke sfeer aan je interieur;
- staan graag op donkere plekken, je hebt dus geen zon nodig voor planten;
- zijn luchtzuiverend, waardoor ze zorgen voor een goede klimaatomgeving in huis.
Kan een plant zonder daglicht?
Nee, een plant kan niet zonder daglicht. Elke plant heeft namelijk (zon)licht nodig voor fotosynthese. Als een plant zonlicht krijgt, kan hij water en koolstofdioxide (CO2) omzetten in glucose en zuurstof. Dit is voeding voor de plant. Zonder licht maakt de plant dus geen eten voor zichzelf aan en gaat hij uiteindelijk dood.
Hoe kies je binnenplanten die weinig licht nodig hebben?
Voordat je binnenplanten gaat uitzoeken, is het verstandig om rekening te houden met de plek waar ze gaan staan. Ik geef je een aantal tips:
- Zonlicht
Een schaduwplant heeft geen direct zonlicht nodig. Dit betekent dat hij een paar meter van het raam moet staan, zodat hij geen zonnestralen kan raken. - Temperatuur
Schaduwplanten zijn meestal tropische planten en houden dus van warmte. Houd temperaturen van tussen 18°C en 24°C aan, hoewel dat soms lastig is in het Nederlandse klimaat. - Luchtvochtigheid
Zorg ervoor dat de lucht voldoende vochtig is, het liefst minimaal 50%. Lukt dit niet? Sproei de bladeren regelmatig of schaf een humidifier aan. Ik heb deze van Clean Air Optima en ik ben erg tevreden. - Tocht
Een plant staat niet graag op de tocht. Zorg er dus voor dat hij niet in een luchtstroom staat om onder meer ongedierte te vermijden. - Pot
Kies voor een pot met onderin gaten en leg hydrokorrels op de bodem. Zo kan overtollig water wegstromen en voorkom je wortelrot.
Tip: Heb je nog (geen) groene vingers of weinig tijd? Maak dan een plantenterrarium. Of zet planten op water. Beide manieren zijn eenvoudig te onderhouden.
Welke kamerplant kan op een donkere plek staan?
Je hebt natuurlijk op dit artikel geklikt, omdat je wilt weten welke kamerplant op een donkere plek kan staan. Hieronder heb ik 13 makkelijke en uitdagende schaduwplanten voor je uitgezocht.
In het kort
- Vrouwentong
- Drakenbloedboom
- ZZ-plant
- Kentiapalm
- Vissenstaartpalm
- Bamboepalm
- Aralia
- Hedera
- Scindapsus
- Lepelplant
- Philodendron
- Calathea
- Aglaonema
1. Vrouwentong
De vrouwentong (sansevieria) heeft weinig water nodig. Het water wordt namelijk in de stengels opgeslagen als reserve. De plant kan zowel in de zon als in de schaduw staan.
2. Drakenbloedboom
De drakenbloedboom (dracaena) is een makkelijke plant. Houd de grond lichtvochtig, maar niet nat. Let op: koop deze plant niet als je kat of hond aan planten knabbelt. Hij is namelijk giftig. Leestip: giftige planten voor honden en giftige planten voor katten.
3. ZZ-plant
De ZZ-plant (zamioculcas) heeft net als de vrouwentong weinig water nodig. Je geeft dus pas water als de aarde volledig is opgedroogd.
4. Kentiapalm
De Kentiapalm (howea forsteriana) komt oorspronkelijk uit Australië en staat graag in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond lichtvochtig blijft, maar niet zeiknat.
5. Vissenstaartpalm
De vissenstaartpalm (caryota mitis) woont van oorsprong in Azië. Ook bij deze plant is het belangrijk om de grond lichtvochtig te houden.
6. Bamboepalm
De bamboepalm (rhapis) is een echte schaduwgenieter. Maar van waterige wortels, houd hij absoluut niet. Geef de plant daarom nooit een overvloed aan water.
7. Aralia
De aralia (polyscias) houdt net zoals de bamboepalm van schaduw en een lichtvochtige grond. In de winter mag de aarde wat droger zijn, omdat hij dan in winterslaap is.
8. Hedera
De hedera (klimop) is geschikt voor zowel binnen als buiten, en schaduw als zon. Houd de grond lichtvochtig en zorg ervoor dat hij niet aan de muur gaat klimmen. Dit kan problemen veroorzaken.
9. Scindapsus
De scindapsus (epipremnum) kan hangen of klimmen, zodat je een mooie plantenmuur kunt maken. Ook bij deze plant houd je de grond lichtvochtig, maar niet zeiknat.
10. Lepelplant
De lepelplant (spathiphyllum) heeft mooie, witte bloemen. De plant is wat lastiger te verzorgen, omdat hij veel water nodig heeft. De aarde moet daarom altijd vochtig blijven.
11. Philodendron
De philodendron is veelzijdig: hij bestaat in allerlei vormen, maten en kleuren. Daarnaast kan hij erg groot worden, dus houd daar rekening mee. De grond moet lichtvochtig zijn, maar geef liever wat minder water dan teveel.
12. Calathea
De calathea is een uitdagende plant. Hij heeft veel verzorging nodig, anders doet hij moeilijk. Houd de grond altijd lichtvochtig en geef de plant regelmatig een sproeibeurt.
13. Aglaonema
De aglaonema lijkt op een calathea, toch is het een andere soort plant. Laat de grond wat uitdrogen voordat je de plant opnieuw water geeft. In de winter heeft de plant minder water nodig.
Binnenplanten met weinig licht verzorgen
Elke plant heeft verzorging en liefde nodig. Lees daarom het label altijd goed of zoek op internet naar de juiste verzorging. Om je een handje te helpen, vind je hieronder een aantal universele tips.
- Plaats schaduwplanten voor binnen in indirect zonlicht, een paar meter van een raam af of op een plek waar geen directe zonnestralen komen.
- Geef planten water, meestal 1 keer per week. Geef liever wat minder water dan teveel om wortelrot te voorkomen.
- Voeg in de groeimaanden (april tot oktober) plantenvoeding toe aan het water om groei te stimuleren.
- Stof de bladeren af met een natte doek, zodat ze optimaal fotosynthese kunnen aanmaken. Of plaats ze onder een lauwe douche (wel de potgrond afdekken).
- Geef de planten regelmatig een sproeibeurt. Of maak gebruik van een humidifier.
- Verwijder dode bladeren indien nodig.
- Check de planten regelmatig op ongedierte en onderneem direct actie als je een dier spot.
Schaduwplanten voor binnen kopen
Je kunt op verschillende plekken schaduwplanten voor binnen kopen, zowel in de winkel als online. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de supermarkt of kijk op Biotuinwijzer.nl voor een biologische teler bij jou in de buurt. Wil je liever online kamerplanten kopen? Check dan Plantje.nl.
Tip: Kijk op Marktplaats of vraag in je kenniskring rond voor stekjes.
Haal vandaag nog schaduwplanten voor binnen in huis
Je hebt geen huis met veel zonlicht nodig om planten binnen neer te zetten. Er zijn namelijk tal van schaduwplanten voor binnen die weinig licht nodig hebben. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 13 binnenplanten. Ook heb ik je een aantal tips gegeven, zodat je jouw nieuwe groene vrienden zo goed mogelijk gaat verzorgen. Heb je meer tips nodig? Bekijk dan de planten-artikelen op thisisjoan.nl. Of ga naar de volgende artikelen:
Welke schaduwplanten voor binnen ga jij aanschaffen?
Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!
Geef een reactie