Droom je van een prachtige tuin vol groen? Weet je alleen niet waar je moet beginnen? Dan ben je aan het juiste adres. In deze praktische gids neem ik je mee in de wereld van tuinplanten. Je leert onder andere welke soorten tuinplanten er zijn en waar je rekening mee moet houden als je planten in de tuin gaat zetten.
Waarom planten in de tuin?
Tuinplanten brengen een tal van voordelen met zich mee. Om je te overtuigen om planten in je tuin te zetten, vind je hieronder de voordelen.
- Stressverlagend
Door jezelf te omgeven met groen, verlaag je jouw stressniveau. Je hoeft hiervoor dus niet naar het bos of het park, maar kunt gewoon in je tuin genieten. - Leefomgeving voor dieren
Met tuinplanten zorg je ook voor een leefomgeving voor dieren. Denk aan vogels, vlinders en bijen. Deze dieren hebben het steeds moeilijker, dus met een groene tuin help je ze overleven. - Gezonde lucht
Een plantentuin draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Dit komt doordat planten koolstofdioxide opnemen en zuurstof produceren. - Sfeervol
Tuinplanten voegen sfeer toe aan je tuin. Zeg nu zelf, planten zijn veel leuker om te zien dan dat je tegen een grijze tegelvloer aankijkt. - Voedselrijk
Tot slot bieden tuinplanten niet alleen voedsel voor dieren, ook kun jij genieten van een oogst als aardbeien, bramen, appels en verschillende soorten groente. Bijvoorbeeld de bessenplanten van Brazelberry.
De nadelen van planten in de tuin
Hoewel planten in de tuin je veel voordelen bieden, kun je ook een paar nadelen bedenken. Hieronder benoem ik ze:
- Onderhoud
Een tuin onderhouden kost tijd. Denk aan water geven, snoeien, onkruid verwijderen en voeding geven. Daar krijg je echter een prachtige tuin voor terug. - Kosten
Planten kiezen en de benodigde materialen kopen, kost geld. Tip: supermarkten verkopen vaak budgetproof planten en gereedschap. - Plagen
Je planten kunnen te maken krijgen met plagen, ziektes en schimmels. Zoals slakken en insecten. Het kost tijd en inspanning om deze ongewenste gasten op een natuurlijke manier te bestrijden. - Seizoensgebonden
Een tuin is seizoensgebonden. Verschillende soorten planten hebben andere bloei- of oogstperiodes, dus de kans bestaat dat je tuin er in het najaar en somber bij staat. - Allergieën
Een tuin kan ook allergieën opwekken, bijvoorbeeld bij mensen die hooikoorts hebben. Je moet dus rekening houden met welke plantensoorten je kiest voor je tuin als je een allergie hebt.
Verschillende soorten tuinplanten
De groene wereld is ontzettend veelzijdig. Tot zover bekend bestaan er wereldwijd maar liefst 390.900 plantensoorten. Die kun je natuurlijk niet allemaal in je achtertuin kwijt. Om je wat kennis op te laten doen over planten, vertel ik je hieronder in welke 6 categorieën je tuinplanten kunt verdelen.
1. Eenjarige plant
Een eenjarige plant leeft slechts 1 jaar, van ontkieming tot het maken van zaden. Een voorbeeld hiervan is de zonnebloem.
2. Tweejarige plant
Een tweejarige plant bestaat 2 jaar. In jaar 1 ontstaan er wortels, bladeren en een stengel. In het jaar erna maakt de plant bloemen en zaden aan. De stokroos is bijvoorbeeld een tweejarige plant.
3. Meerjarige plant
Een meerjarige plant leeft langer dan de bovenstaande 2 soorten. De plant doet er dus ook langer over om te groeien, en bloemen en zaden te maken. Maar hij gaat uiteindelijk dood, zoals de zonnehoed en de dropplant.
4. Vaste plant
Een vaste plant bloeit in zijn leven meerdere keren. Vaak duurt het even voordat een vaste plant in bloei staat, denk aan hortensia of lavendel.
5. Houtige plant
Een houtige plant heeft stevige stengels die houtachtig aanvoelen. Je kunt deze stengels dus beter takken of stammen noemen. Een boom, struik of liaan is een houtige plant.
6. Bloembollen
Tot slot bestaan er bloembollen. Bloembollen zijn slechts een paar maanden per jaar zichtbaar en verstoppen zich daarna in de grond. Het jaar erna verschijnen ze weer, omdat alle voedingsstoffen in de bollen zijn opgeslagen. De narcis is een voorbeeld van een bloembol.
Tip: Heb je een mooie plant gevonden en wil je weten welke dit is? Je kunt planten herkennen met verschillende apps.
Hoe kies je de juiste tuinplanten?
Jij wilt natuurlijk je tuin zo optimaal mogelijk inrichten met planten. Maar de ene plantensoort houdt niet van de omstandigheden die de andere soort juist heerlijk vindt. Je kunt bijvoorbeeld een schaduwplant voor buiten niet in de volle zon zetten en vice versa. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de omstandigheden in je tuin.
Zonlicht
Controleer als eerst aan welke kant van het huis je tuin zich bevindt. Vervolgens kun je beoordelen hoeveel zonlicht je tuin gedurende de dag krijgt. Check welke stukken in de schaduw liggen en welke stukken in de zon. Hierdoor weet je op welke plekken schaduw- en zonplanten komen te staan.
Bodemkwaliteit en drainage
Onderzoek wat de bodemkwaliteit van de tuin is. Bestaat de grond uit klei, zand, leem of aarde? Het is belangrijk om te weten wat de grondsoort is, omdat niet alle planten van dezelfde grond houden. Een stokroos groeit bijvoorbeeld het best in een kalkrijke grond.
Check ook hoe (regen)water wordt afgevoerd. Je wilt namelijk voorkomen dat planten, en de rest van je tuin, in een waterbad staan na een hevige regenbui.
Klimaat
Houd ook rekening met het klimaat waarin je woont en stem de planten hierop af. In Nederland hebben we bijvoorbeeld te maken met een gematigd zeeklimaat; milde winters en zomers, en het hele jaar door regen. Kies dus voor planten die passen bij dit klimaat.
Ruimte
Ook de beschikbare ruimte moet je niet vergeten. Heb je een kleine tuin of een klein balkon? Dan is bijvoorbeeld een boom niet geschikt. Kies liever voor planten die klein blijven of die je makkelijk kunt snoeien. Of kies voor planten aan de muur. Beschik je over meer ruimte? Dan kun je uitpakken met grote planten.
Onderhoud
Vraag jezelf tot slot af hoeveel tijd je wilt steken in het onderhouden van je tuin. Wil je weinig onderhoud doen? Kies dan voor makkelijke tuinplanten. Als je groene vingers hebt en graag in de tuin werkt, kun je de keuze maken om voor uitdagendere planten te gaan.
Populaire planten voor in de tuin
Er bestaan ontzettend veel soorten tuinplanten. En iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Toch zijn er een aantal populaire planten voor in de tuin. Welke dat zijn, lees je hieronder:
- Toscaanse jasmijn (trachelospermum jasminoides)
- hortensia (hydrangea)
- klimop (hedera helix)
- lavendel (lavendula)
- roos (rosa)
- vlinderstruik (buddleja davidii)
- buxus
- viooltje (violaceae)
- geranium
- blauwe regen (wisteria)
- liguster (ligustrus)
Tuinplanten combineren
Je kunt willekeurig verschillende planten in je tuin neerzetten, maar het is leuker om een combinatie te maken. Hiermee maak je de tuin interessanter. Kun je wat tips gebruiken? Denk eens aan de volgende combinaties.
Kleuren
Ga voor planten die dezelfde kleur hebben. Kies bijvoorbeeld voor bloemen in verschillende tinten roze. Of diverse kleuren bladgroen. Je kunt ook gaan voor kleuren die complementair aan elkaar zijn. Zoals een combinatie van gele en planten met paarse bloemen.
Texturen
Kijk eens of je kan spelen met texturen. Combineer fijn blad met planten die grotere bladeren hebben. Bijvoorbeeld grassen met hosta’s.
Variatie in hoogtes
Wil je meer dimensie in de tuin? Varieer dan met verschillende hoogtes. Plaats hoge planten achterin of aan de zijkant van de tuin en zet lage planten juist vooraan.
Seizoensgebonden
Combineer planten die verschillende bloeiperiodes hebben. Zo zorg je ervoor dat je het hele jaar door kunt genieten van jouw droomtuin.
Een plantentuin met een thema
Wil je in 1 keer goed planten met elkaar combineren? Denk er dan eens over na om een thematuin te maken. Er bestaan verschillende soorten thema’s voor de tuin, elk met zijn eigen uitstraling. Hieronder heb ik een aantal tuinplanten voor een aantal thema’s voor je uitgezocht.
Japanse tuinplanten
Een Japanse tuin straalt rust, eenvoud en mystiek uit. De volgende Japanse tuinplanten kunnen niet ontbreken:
- Japanse esdoorn (acer palmatum)
- bamboe (fargesia of phyllostachys)
- azalea of rhododendron
- herfstvaren (dryopteris erythrosora)
- blauwe regen (wisteria)
Ibiza tuinplanten
Een Ibiza-tuin ademt zon, zee en strand. De tuin heeft wit als basiskleur en biedt mediterrane planten een thuisbasis. Dat zijn de volgende planten:
- olijfboom (olea europaea)
- agave
- bananenplant (musa)
- lavendel (lavendula)
- jasmijn (trachelospermum jasminoides)
- yucca
Mediterrane tuinplanten
Een mediterrane tuin straalt kleur uit en is sfeervol. Maar bevat ook een vijver om af te koelen. Deze mediterrane tuinplanten kunnen niet ontbreken:
- lavendel (lavendula)
- olijfboom (olea europaea)
- rozemarijn (salvia rosmarinus)
- jasmijn (trachelospermum jasminoides)
- citroenplant (citrus lemon)
- cipres (cupressus)
Prairie tuinplanten
Een prairietuin bestaat uit rijkbloeiende planten die weinig onderhoud nodig hebben en goed tegen de winter kunnen. Dat zijn de volgende planten:
- dropplant (agastache)
- aster
- gele zonnehoed (echinacea paradoxa)
- zonnekruid (helenium)
- salie (salvia officinalis)
- vedergras (stipa)
Engelse tuinplanten
Tot slot kun je denken aan een Engelse tuin, ook wel cottage garden genoemd. Zo’n tuin bestaat uit veel bloemen, groen en een romantische uitstraling. Hieronder vind je een aantal geschikte Engelse tuinplanten:
- roos (rosa)
- stokroos (Alcea rosea)
- iris
- vergeet-mij-nietje (Myosotis)
- delphinium
- astilbe
Tuinplanten verzorgen
Een prachtige tuin ontstaat niet zomaar. Tuinplanten vergen verzorging en onderhoud. Maar hoe verzorg je tuinplanten? Hieronder vind je een aantal handige tips.
Water geven
Planten hebben water nodig om te kunnen leven. Geef daarom voldoende water, vooral tijdens droge periodes als de zomer. Maar let op: planten hebben hun eigen waterbehoefte. Een olijfboom heeft bijvoorbeeld minder water nodig dan een hortensia. Controleer dus eerst wat de waterbehoefte is van elke plant. Leestip: planten water geven.
Wanneer planten in de tuin water geven?
Je kunt het best planten in de avond water geven als de zon onder gaat. Overdag verdampt water snel en kunnen planten dit water niet goed opnemen. Daarnaast bestaat de kans dat bladeren verbranden als er water op het blad terechtkomt.
Voeding geven
Jij hebt eten nodig om je motor draaiende te houden. Planten ook. Geef je tuinplanten daarom regelmatig voeding. Zorg ervoor dat je elke plant de juiste voeding geeft, zodat ze optimaal kunnen groeien. Kom je er niet uit? Begin dan eerst met universele plantenvoeding, zoals deze van Pokon.
Wanneer planten in de tuin bemesten?
Planten in de tuin bemest je in het groeiseizoen, meestal van april tot oktober. Buiten deze maanden gaan de meeste planten in een winterslaap en groeien niet. Hierdoor hebben ze dus ook geen mest nodig. Je kunt er het best voor kiezen om tuinplanten aan het begin van het seizoen te bemesten, dus eind maart of begin april. Vaak hebben ze 1 tot 2 keer per jaar mest nodig.
Snoeien
Wil je prachtige, sterke tuinplanten? Dan is het van belang om ze af en toe te snoeien. Verwijder dode takken en snoei de stengels korter, zodat de plant meer in de breedte gaat groeien dan alleen in de hoogte. Een- of tweejarige planten hoef je niet te snoeien, omdat ze korte tijd leven. Vaste planten kun je beter wel snoeien.
Wanneer planten in de tuin snoeien?
Vaste planten snoei je in het voorjaar, in maart. Zorg ervoor dat het niet vriest en dat je niet de nieuwe scheuten eraf knipt. Je kunt ongeveer tot 20 cm van de grond snoeien. De meeste bomen snoei je juist in het najaar. Rond deze tijd is het makkelijker om de takken te knippen, omdat al het blad weg is. Een haag snoei je zowel in het voor- als najaar.
Onkruid verwijderen
Onkruid kan je tuin lelijk maken. Ga daarom eens in de zoveel tijd langs de tuin om al het onkruid te verwijderen. Hiervoor kun je een grote mand en tuinhandschoenen voor gebruiken.
Plagen vermijden
Een plaag is altijd vervelend. Er bestaan allerlei middelen op de markt, maar veel hiervan zijn chemisch. Kies er liever voor om plagen op een natuurlijke manier te voorkomen. Bladluis verwijder je bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes.
Grondbedekking
Grondbedekking is nuttig. Het houdt vocht vast, remt de onkruidgroei af en reguleert bodemtemperatuur. Strooi bijvoorbeeld houtsnippers of cacaodoppen tussen de planten. Grondbedekking is ook handig om katten uit de tuin te weren.
Tuinplanten kopen
Tot slot is het natuurlijk goed om te weten waar je tuinplanten kunt kopen. Er zijn verschillende adressen waar je terecht kunt. Denk aan het tuincentrum, supermarkten of gespecialiseerde kwekers. Om je een suggestie te geven, vind je hieronder een aantal winkels:
Een conclusie
Tuinplanten bieden je allerlei verschillende voordelen. Ze zijn stressverlagend, bieden een leefomgeving voor dieren, zijn sfeervol en kunnen een heerlijke oogst opleveren. Voordat je jouw tuin omtovert tot een groene oase, is het belangrijk om te checken wat de omstandigheden van de tuin zijn. Kies daarnaast verschillende soorten planten uit om je tuin interessanter te maken, bijvoorbeeld via een thema. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om de tuinplanten goed te verzorgen, zodat je optimaal kunt genieten van jouw tuin.
Hoe ziet jouw tuin eruit? Ik ben erg benieuwd!
Geef een reactie