Wat is falafel en hoe maak je het? + 2 lekkere recepten

Falafel recept met paprikasaus

Falafel is een klassiek gerecht uit het Midden-Oosten. De van kikkererwten gemaakte balletjes passen bij vrijwel elk gerecht. Stop ze in een pita, maak er een schotel mee of serveer ze als hapje tijdens de borrel. Maar wat is falafel precies? En hoe maak je het? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van falafel.

Wat is falafel?

Falafel is een gerecht dat bestaat uit balletjes. Deze balletjes worden gemaakt van gemalen (gedroogde) kikkererwten en kruiden, en worden vervolgens gefrituurd in olie. Er zijn ook kant-en-klare falafelballetjes te koop die je in de pan kunt bakken of zonder olie in de oven kunt stoppen.

Weetje: Het woord ‘falafel’ is waarschijnlijk afkomstig van het Levantijns Arabische woord ‘falāfil’.

Waar komt falafel vandaan?

Het is anno nu nog steeds niet geheel duidelijk waar falafel oorspronkelijk vandaan komt. Het verhaal gaat echter rond dat de Kopten (christelijke Egyptenaren) falafel bedachten als vleesvervanger in de Vastentijd. Het is in ieder geval wel duidelijk dat falafel uit het Midden-Oosten komt.

Waar is falafel van gemaakt?

Falafel is gemaakt van gedroogde kikkererwten. Je laat deze kikkererwten eerst weken in water, zodat ze vocht opnemen. Vervolgens worden de rauwe kikkererwten gemalen met kruiden, zoals peterselie en koriander. Daarnaast zitten er, afhankelijk van de maker, ook knoflook, komijn zout en peper in falafel.

Wat is de smaak van falafel?

Falafel is vol, nootachtig en kruidig van smaak. Je proeft meestal de peterselie en koriander als je een hap in een balletje zet, maar het is niet overheersend. Bij gefrituurde falafel, proef je een ietwat gefrituurde smaak. Persoonlijk vind ik echter dat je na afloop geen vette smaak in je mond overhoudt. Zeker als je het combineert met bijvoorbeeld brood en een saus.

Is falafel vegan?

Falafel is meestal vegan, omdat de basis bestaat uit kikkererwten en kruiden. Mocht je falafel met saus en brood eten, vraag dan naar de ingrediënten. Zowel de saus als brood kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld melk of eieren.

Is falafel een vleesvervanger?

Ja, falafel is een vegan vleesvervanger, omdat de balletjes zijn gemaakt van kikkererwten. Kikkererwten, en dus peulvruchten, zijn een bron van eiwitten, vitamines en ijzer.

Is falafel glutenvrij?

Of falafel glutenvrij is, is geheel afhankelijk van de ingrediënten en of ze worden gemaakt op een plek waar men werkt met granen als tarwe. Om falafel bij elkaar te houden, wordt er vaak tarwebloem gebruikt. En tarwebloem is niet glutenvrij. 

Wil je zeker weten dat falafel glutenvrij is? Check altijd de ingrediënten op de verpakking of maak ze zelf met een glutenvrij falafel recept.

Is falafel gezond?

De ingrediënten waarmee je falafel maakt, zijn gezond. Zowel kikkererwten als kruiden zijn gezond. Het zijn echter de extra ingrediënten en de manier waarop je ze maakt dat bepaalt of ze gezond zijn of niet. Maak je zelf falafel uit de oven en gebruik je geen olie? Dan zijn de kikkererwtenballetjes inderdaad gezond. Ga je kant-en-klare balletjes in de frituur gooien? Dan zijn ze uiteraard minder gezond.

Persoonlijk vind ik dat je af en toe gefrituurde falafel mag eten. Het ligt er namelijk ook aan hoe vaak je het eet en wat je nog meer op een dag eet. Dus geniet van je broodje falafel!

Hoe maak je falafel?

Falafel kun je op 3 manieren maken:

  1. frituren
  2. bakken in de koekenpan
  3. uit de oven

Hieronder lees je meer over de 3 bereidingswijzen en vind je 2 lekkere recepten om direct aan de slag te gaan.

1. Falafel frituren

De meest lekkere manier om falafel te bereiden, is door de kikkererwten te frituren. Hiervoor gebruik je gedroogde kikkererwten die je in water laat weken. Vervolgens mix je de kikkererwten met kruiden tot een deeg. Daarna maak je balletjes en frituur je ze in de pan of in een friteuse. Dit is wel de minst gezonde optie.

Falafel recept met paprikasaus

Falafel met paprika-tahinsaus

Maak je eigen gefrituurde falafel met een verfijnde paprika-tahinsaus.

2. Falafel bakken in de koekenpan

Een andere mogelijkheid is door falafelballetjes te bakken in de koekenpan. Gebruik hiervoor je zelfgemaakte falafel of kant-en-klare balletjes uit de winkel. Schenk wat olie in de koekenpan, voeg de balletjes toe en bak ze goudbruin. Ondertussen kun je de rest van je gerecht maken.

3. Falafel uit de oven

De meest gezonde wijze om falafel te maken, is door ze in de oven te doen. Je hoeft geen olie te gebruiken, toch krijgen ze een redelijk knapperige korst. Voor falafel uit de oven, raad ik je aan om kikkererwten uit blik of pot te gebruiken. Dit is een snelle manier om een lekker en gezond gerecht te bereiden.

Glutenvrije falafel uit de oven

Glutenvrije falafel uit de oven

Creëer je eigen gezonde falafel. Eenvoudig en snel uit de oven.

Variaties op falafel

Zoals je hebt gelezen, wordt falafel gemaakt van kikkererwten en kruiden. Maar er zijn veel meer opties ontstaan. Zo kun je falafelballetjes maken met verschillende soorten (gedroogde) bonen, zoals tuinbonen en witte bonen. Of je maakt geen balletjes, maar burgers.

Falafel bewaren

Falafel is erg geschikt om te bewaren. Dat is handig als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid maakt. Heb je nog een restje over van een gerecht? Dan kun je gebakken of gefrituurde falafel maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Wel raad ik je aan om de kikkererwtenballen opnieuw op te bakken in een pan of in de oven. Ze worden namelijk zacht en wat zompig.

Heb je veel falafel gemaakt? Vries ze dan in. Je kunt zowel ongebakken als gebakken falafel maximaal 3 maanden afgedekt in de vriezer bewaren. Wil je ze opeten? Laat ze dan eerst goed ontdooien voordat je ze gaat bakken of frituren.

Falafel, wat erbij?

Falafel is een veelzijdig gerecht. Je kunt er alle kanten mee op. Heb je geen inspiratie? Of wil je een keer wat anders dan een broodje falafel? Hieronder vind je een aantal lekkere suggesties:

  • couscoussalade met falafel
  • shakshuka met falafel
  • zelfgemaakte hummus
  • falafelwrap
  • saladebowl met falafel
  • wortelsalade met falafel

‘Wat is falafel’, een samenvatting

Jij bent een falafel-kenner geworden. Je hebt antwoord gekregen op de vraag: ‘wat is falafel?’ Ook weet je waar het gerecht vandaan komt en welke ingrediënten worden gebruikt om de kikkererwtenballen te maken. Je kunt nu aan de slag met je eigen falafel!

Wat is jouw favoriete falafel-recept? Laat het weten!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *