Deze aloo matar curry kan niet op tafel ontbreken als je net zoals ik van de Indiase keuken houdt. Het bijgerecht is ontzettend makkelijk te maken en snel klaar. Zo kun je vrijwel direct na een lange werkdag aan tafel. Wat je erbij eet? Gebakken tofu, bastmatirijst en papadums. Kom, ik leg je uit hoe je dit recept maakt!
Wat is aloo matar?
Aloo matar is een Indiase curry, gemaakt van doperwten, aardappels en tomaat. Daarnaast worden er veel soorten kruiden toegevoegd, zoals komijn, kurkuma en knoflook.
Betekenis van aloo en matar
Aloo matar is een letterlijke vertaling. ‘Aloo’ (hallo!, sorry woordgrapje) betekent namelijk aardappel en ‘matar’ is erwt. Vaak zijn de Indiase benamingen voor gerechten gewoon een letterlijke vertaling. Wel zo handig.
Is aloo matar vegan?
Aloo matar is vegan. Het is namelijk een curry met alleen maar groente en kruiden. In de Indiase keuken worden groenten vaak geserveerd als bijgerecht.
Extraatje: spinazie toegevoegd
Zoals ik al zei bestaat deze curry uit aardappel, erwten en kruiden. Ik heb iets valsgespeeld en ook diepvriesspinazie toegevoegd. Ik houd namelijk van lekker veel groente bij het avondeten en ik vind het echt wat toevoegen. Hierdoor kun je het gerecht eigenlijk aloo palak matar noemen. ‘Palak’ is de Indiase vertaling van spinazie.
Wil je geen spinazie gebruiken? Dat kan ook! Je moet dan wel minder kruiden gebruiken, omdat ze anders te overheersend worden. Of je gebruikt meer aardappel en doperwten. Laten we gaan koken!
Recept
Ingrediënten
- 1 ½ kopje diepvriesspinazie
- 1 kopje diepvriesdoperwten
- 3 kopjes aardappelblokjes (vastkokend)
- 1 grote tomaat
- olie om in te bakken
- sojayoghurt (optioneel)
Voor de kruidenmix
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kummelzaad
- 1 theelepel mangopoeder (optioneel)
- ¼ theelepel kurkumapoeder
- snuf chilipoeder
- snuf zout en peper
Bereidingswijze
- Laat de diepvriesspinazie en -doperwten 15 minuten ontdooien.
- Snijd ondertussen de tomaat in kleine blokjes.
- Kook de aardappelblokjes gaar in heet water.
- Schenk wat olie in de koekenpan en bak de knoflookpoeder, komijnpoeder, kummelzaad, mangopoeder en kurkumapoeder op middelhoog vuur kort in de koekenpan.
- Voeg daarna de aardappelblokjes toe en bak deze 10 minuten mee.
- Bak dan de tomaat 2 minuten mee, en stop de diepvriesspinazie en -doperwten in de koekenpan.
- Laat het mengsel doorbakken totdat alles heet is.
- Voeg de chilipoeder, zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de aloo matar in een hittebestendige kom en schenk er eventueel sojayoghurt eroverheen.
Meer Indiase recepten
Bereid je vaak Indiase gerechten? Wat een goede keuze! Ik heb meer heerlijke Indiase recepten voor je. Probeer zeker ook eens:
Heb jij wel eens aloo matar gegeten?
Geef een reactie