In 8 stappen een moestuin op het balkon maken

Een moestuin op het balkon is een leuke manier om zelf heerlijke groente of fruit te kweken in de hoogte. Je hebt namelijk echt geen tuin nodig om een moestuin te beginnen. Ook ik ben aan de slag gegaan met zaaien. Wil jij ook een moestuin op je balkon maken? Met mijn stappenplan kun je vandaag nog aan de slag!

1. Maak een moestuinplan

De eerste stap is: maak een moestuinplan. “Ik ben een doener, kan ik gewoon niet meteen aan de slag?” Het antwoord is: nee. Het is namelijk belangrijk om te weten aan welke kant van je huis het balkon is. Aan de zuidkant heb je namelijk andere planten nodig dan aan de noordkant. Tomaten en courgette hebben bijvoorbeeld minimaal 6 uur zon nodig om te kunnen groeien.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de wind, de stand van de zon en hoe het water wordt afgevoerd.

Je moestuin op het balkon schetsen

De bovenstaande punten breng je samen in een schets. Hierdoor weet je precies wat het beste is voor je moestuin op het balkon. Waar wil je bijvoorbeeld je bank neerzetten? En op welk plek komen bakken voor je moestuin? Maak het zo leuk en groots als je zelf wilt.

2. Koop moestuinbenodigdheden

Beginnen je groene vingers al te kriebelen? Nog even geduld, want je hebt natuurlijk benodigdheden nodig om aan de slag te gaan. Ga bijvoorbeeld naar het tuincentrum of de bouwmarkt om alles te kopen. Wij hebben van houten vlonders een plantenbak gemaakt.

Ben je een bezige bij? Dan kun je ook online bestellen. Heb je een klein budget? Dan raad ik je de Action aan. En kijk vooral in de kringloopwinkel! Met wat creativiteit vind je hier ook handige moestuinspullen voor een klein prijsje. Plus je hergebruikt! Ik heb bijvoorbeeld een aantal bakken van Elho in de kringloop gescoord.

Kant-en-klaarlijstjes: wat heb je nodig?

Om je het wat makkelijker te maken, heb ik hieronder 2 lijstjes gemaakt met basisbenodigdheden voor je moestuin op het balkon. In het eerste lijstje vind je alles voor het zaaien. Het tweede lijstje is bedoeld als je planten groter zijn geworden.

Benodigdheden om te zaaien

  • zakjes groente- en fruitzaden (tip: Action)
  • kweekbakjes of hergebruikte plastic bakjes (bijv. afhaalbakjes)
  • potgrond of zaaigrond
  • houten stokjes
  • stift
  • kleine gieter
  • tuinhandschoenen (Ik heb deze roze met konijntjes.)
  • optioneel: kweekkastje

Benodigdheden voor je planten

  • plantjes
  • plantenpotten of -bakken
  • hydrokorrels
  • potgrond
  • houtsnippers
  • grote gieter
  • tuinnet

3. Schaf zaden en plantjes aan

Een moestuin is niets zonder zaden en plantjes. Ben je een beginnende tuinierder? Dan raad ik je de volgende zaden aan voor:

  • rucola;
  • tomaten;
  • basilicum;
  • tijm;
  • koriander;
  • sla.

Smaak te pakken?

Als je daarna de smaak te pakken hebt, kun je ook denken aan komkommer, paprika, wortels en courgette. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om kleine fruitboompjes te kopen. Ik heb bijvoorbeeld kers, framboos, braam en kruisbes gekocht voor op het balkon.

4. Maak tijd vrij in je agenda

Misschien is het een open deur, maar het is verstandig om een deel van je agenda te blokkeren om je moestuin op te zetten. Je bent namelijk zo een aantal uur bezig. Geloof me: ik had het ook onderschat! Daarnaast raad ik je aan om alvast alles klaar te zetten. Zo weet je precies waar bijvoorbeeld de gieter of het tuinnet ligt.

5. Aan de slag: zaaien en planten

Hoera! Het is tijd om te zaaien en te planten. Weet je niet hoe je moet beginnen? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Leg de benodigdheden klaar (zie tip 2).
  2. Doe je tuinhandschoenen aan en vul de kweekbakjes met 3/4 aarde.
  3. Strooi een paar zaadjes in de kweekbakjes. Zorg ervoor dat de zaadjes ruim uit elkaar liggen. Meng geen verschillende soorten door elkaar.
  4. Vul de kweekbakjes met ongeveer 1 cm aarde, zodat de zaden bedekt zijn.
  5. Druk lichtjes aan, maar niet compact.
  6. Schrijf op een houten stokje wat er in het bakje zit.
  7. Geef de zaadjes water, maar niet te veel.
  8. Zet de bakjes binnen op een zonnige plek. Je kunt ze ook in een kweekkastje plaatsen.

6. Verpot de planten of kruiden

Na een aantal dagen, afhankelijk van de plantensoort, ontpoppen er kiemen uit de aarde. Gefeliciteerd! Het zaaien is gelukt. Als ze groot genoeg zijn, is het tijd om je planten of kruiden te verpotten. Zo doe je dat:

  1. Leg alle benodigdheden klaar (zie tip 2).
  2. Doe je tuinhandschoenen weer aan en vul de plantenpotten of -bakken met een laagje hydrokorrels. Deze korrels zorgen ervoor dat water beter wordt afgevoerd, maar ze houden ook water vast om uitdroging te voorkomen.
  3. Vul de potten of bakken vervolgens met aarde. Zorg ervoor dat je ze niet tot de rand vult.
  4. Haal de kiemen voorzichtig uit de kweekbakjes en verplaats ze naar de potten of bakken.
  5. Vul de rest aan met aarde, maar zorg ervoor dat de kiemen niet onder de aarde bedelven.
  6. Strooi houtsnippers over de aarde, zodat de aarde minder snel uitdroogt.
  7. Geef ten slotte de kiemen voorzichtig water en plaats de potten of bakken op een zonnige plek.
  8. Heb je veel vogels in de buurt? Leg dan een tuinnet over de potten of bakken. Zo kunnen ze de kiemen niet opeten!

7. Geef voldoende liefde, zon, water en aandacht

Nu is het de kunst om je moestuin op het balkon genoeg liefde, zon, water en aandacht te geven. Dit kun je meestal op gevoel doen. Op hete dagen moet je meer water geven dan op stortbuidagen. Ook kun je ervoor kiezen om speciale moestuinvoeding te gebruiken om je planten te ondersteunen. Zelf heb ik dit niet eerder gedaan. De tomatenplant van vorige jaar deed het gewoon goed!

8. Oogst je eigen groente en fruit

Na een tijdje wordt hard werken beloond: je moestuin staat voor heerlijke kruiden, groente en fruitboompjes. Dan is het hoogtijd om te oogsten. Dit is heel makkelijk: je plukt voorzichtig het fruit of groente van de plant. Of knipt met een schaar de kruiden eraf. Wel met beleid natuurlijk! Zo kun je langer genieten van je moestuin op het balkon.

Aan de slag met je moestuin op het balkon!

Met het bovenstaande stappenplan gaat het jou lukken om je eigen moestuin te beginnen. Het is makkelijker dan je denkt! En met al dat lekkers maak je natuurlijk heerlijke, zomerse gerechten. Zoek je nog inspiratie? Op deze pagina vind je mijn vegan recepten.

Tot slot wil ik je nog een tip meegeven. Ben je op zoek naar ideeën om je balkon klimaatbestendig te maken? Lees dan mijn review Zakboek voor de klimaattuin. Dit boek helpt je op weg.


Reacties

6 reacties op “In 8 stappen een moestuin op het balkon maken”

  1. Wat een geweldige blogs. Ik ben gisteren begonnen met het kweken van een avocado plant, dankzij de goeie tips in je blog. Ik ben benieuwd hoe het proces gaat verlopen. Je website staat nu opgeslagen in mijn favorieten ;) Dankje!

    1. Hoi Michelle,

      Dankjewel voor je complimenten! Dat vind ik erg leuk om te horen.

      Groetjes,

      Lysanne

  2. Bernadette Claeskens avatar
    Bernadette Claeskens

    Wauw, ik kan niet wachten om er ook aan te begonnen en het is 1 aangename en nuttige manier om de winter periode door te komen.
    Wat ik me af vraag os, moeten komkommer, tomaten en paprika’s niet in 1 kas+
    Ka’ ik ook bv.. Prei of aardappelen in mijn kweekbak planten en wat met snijbonen en erwten, kan ik die via 1 pmantenrek de hoogte in laten gaan?
    Kan ik ook kruisbessen, frambozen, blauwe bes, moerbei enz. Op mijn balkom kweken?,

    1. Hoi Bernadette,

      Bedankt voor je vragen. Je kunt komkommers, tomaten en paprika’s buiten de kas kweken. Uiteraard is een kas een betere omgeving, maar het is mogelijk. Ik heb geen ervaring met prei, aardappelen, snijbonen en erwten, maar ik weet dat mijn moeder snijbonen en erwten in een plantenrek laat groeien. En dat gaat heel goed.

      Je kunt ook kruisbessen, frambozen, blauwe bessen, moerbeien et cetera ook op het balkon kweken. Ik heb in het voorjaar bij de Lidl of Aldi fruitboompjes gekocht en op het balkon gezet. Daar deden ze het heel goed en groeide er fruit aan!

      Komkommers hebben wel erg veel ruimte nodig, dus dat raad ik je niet aan voor op het balkon. Mijn komkommers waren vorige zomer op het balkon geen succes.

      Veel succes!

      Lysanne

  3. Ikzelf vind het altijd zo leuk om plantjes te zaaien!

    1. Hoi Natiza,

      Wat leuk om te horen! Van planten word je vrolijk hè? Veel plezier met tuinieren.

      Groetjes,

      Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *