(Vegan) vanille cupcakes kunnen niet ontbreken tijdens een feestje. Ik at ze vroeger maar al te graag met slagroom en fruithagel! En waarom nu ik 25 ben niet? Daarom dook ik de keuken in voor deze heerlijke vanille cupcakes in een gezond jasje. Pak jij de vegan slagroom en gekleurde hagel?
Cupcakes, waar komen ze vandaan?
Cupcakes komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse Amelia Simmons omschreef in 1796 in haar boek American Cookery ‘a light cake to bake in small cups’. Volgens Bakkenderwijs was het echter Eliza Leslie die in 1828 voor het eerst het woord ‘cupcake’ gebruikte in haar boek Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes and Sweatmeats.
Cake in cupformaat
Wist je dat ‘cup’ verwijst naar de Amerikaanse cupmaten? Een cupcake is dus eigenlijk een fijne cake in cupformaat. En dat is best logisch, vind je niet?
Hoe maak je vanille cupcakes?
Vanille cupcakes maak je door meel, suiker, bakpoeder, melk en vanille extract te mengen. En daarna te bakken in de oven.
Cupcakes in een gezonder jasje
Met de bovenstaande ingrediënten maak je het standaardrecept voor vanille cupcakes. Uiteraard heb ik ze voor je vervangen om de cupcakes in een gezonder jasje te steken. Je vervangt:
- tarwebloem door boekweitmeel;
- suiker door dadels;
- melk door plantaardige melk.
Je eigen draai
Zelf vind ik een standaardrecept voor vanille cupcakes wat saai. Daarom voeg ik altijd wat extra’s toe aan het beslag. Zo helpen zout en kaneel de cupcakes nóg lekkerder te maken. Of denk eens aan geweekte rozijnen en stukjes chocolade. Kortom: Er zijn eindeloos opties om cupcakes je eigen draai te geven.
Vegan cupcakes zonder suiker
Na een paar keer experimenten, rolden deze vegan vanille cupcakes uit de oven. Ik maakte ze zonder suiker, maar wel met dadels. Waarom? Omdat cupcakes ronduit niet lekker zijn zonder welke zoetstof dan ook. Geloof me: die wil je niet proeven! ;)
Dadels bevatten voedingsstoffen
Geraffineerde suiker heeft zero voedingsstoffen in zich. Daarentegen bevatten dadels veel kalium, een wat calcium en magnesium. Dus wat kies je dan als je suiker nodig hebt voor een recept? Dadels!
Vegan slagroom en gekleurde hagel
Voordat we samen gaan bakken, wil ik je nog een tip geven. Nou, 2 eigenlijk. Deze vegan vanille cupcakes zijn onwijs lekker met vegan slagroom. Deze staat standaard bij ons in de koelkast en is ook lekker bij deze zwarte bonen brownies.
Vergeet ook de gekleurde hagel niet. Let wel op: Niet alle gekleurde hagel is vegan. Die van Appie eigen merk in ieder geval wel!
Recept
Vegan vanille cupcakes
Benodigdheden
- cupcaketray
- muffinvormpjes
- foodprocessor
- eetlepel
Ingrediënten
Beslag
- 9 dadels
- ¾ kopje water
- 1 kopje boekweitmeel
- 1 eetlepel vanille extract
- 1 eetlepel bakpoeder
- ¼ kopje plantaardige melk (het liefst ongezoete sojamelk)
- snuf zout
- snuf kaneel
Topping
- vegan slagroom
- gekleurde hagel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 160 °C. Leg de muffinvormpjes alvast in de cupcaketray.
- Mix de dadels met het water in de foodprocessor.
- Voeg vervolgens het boekweitmeel, vanille extract, bakpoeder, plantaardige melk, zout en kaneel toe.
- Mix alle ingrediënten tot een smeuïg beslag.
- Verdeel het beslag met de eetlepel tussen de muffinvormpjes.
- Bak de vegan vanille cupcakes 25 minuten in het midden van de oven. Of totdat ze goudbruin zijn.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.
- Serveer de cupcakes met vegan slagroom en fruithagel.
Notities
Wat is jouw favoriete cupcake-smaak?
Geef een reactie