Samosa is een Indiase gerecht dat ik graag bestel. Het krokante jasje, de ietwat pittige vulling: heerlijk! Omdat wij thuis graag Indiaas koken, bedacht ik me geen moment. Ik dook de keuken in en maakte dit vegan samosa recept. Mét spelt en in een gezond jasje. Natuurlijk deel ik het recept graag met jou in dit artikel!
Wat zijn samosa’s?
Samosa’s zijn gefrituurde, Indiase broodjes, gevuld met aardappel, doperwten en kruiden. Het deeg is meestal gemaakt van bladerdeeg of filodeeg. Samosa’s eet je met een dip, zoals chilisaus.
Sanbosag
Samosa is niet alleen bekend onder deze naam. Sterker nog: de broodjes werden eerst ‘samsa’ genoemd, naar de piramides in Centraal Azië. Andere namen zijn sanbusak, sanbusaq en sanbusaj die verwijzen naar het Perzische woord ‘sanbosag’.
Waar komt samosa vandaan?
Samosa mag dan wel een typisch Indiaas gerecht zijn, de broodjes zijn afkomstig van een veel groter gebied. Ze werden namelijk meegenomen op reis vanaf Egypte en Libië naar Centraal Azië en India.
Veel samosa-varianten
Doordat samosa bekend is in een groot gebied, zijn er veel varianten ontstaan. Zo bestaan er vegetarische samosa met kaas, maar ze kunnen ook gevuld zijn met kip. Alle soorten bevatten in ieder geval veel kruiden!
Hoe maak je samosa?
Samosa maak je door zelf deeg te kneden of gebruik te maken van kant-en-klaar deeg. Vervolgens bereid je de vulling en legt dit op een stuk platgerold deeg. Dan vouw je het deeg dicht en frituurt de broodjes in olie.
Vegan samosa maken
Dat klinkt makkelijk, vind je niet? Ik raad je aan om de eerste keer het onderstaande recept rustig te maken, zodat je weet hoe je een vegan samosa in elkaar zet. Bij mij duurde het ook eventjes om de juiste manier te vinden. De volgende keer dat je de samosa’s maakt, lukt het beter en sneller! Laten we samen de vegan samosa’s bakken!
Recept
Vegan samosa van spelt
Benodigdheden
- Mengkom
- pan
- hittebestendig bakje
- bakpapier
- bakplaat
- deegroller
Ingrediënten
Deeg
- 125 gram speltbloem + extra
- 100 gram speltmeel
- 1 eetlepel olie
- 125 milliliter water
- snuf zout
Vulling
- 5 grote aardappels
- 200 gram diepvriesdoperwten
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel korianderpoeder
- snufje chilipoeder
- zout en peper
- 50 gram mais
Bereidingswijze
- Meng de speltbloem, speltmeel, olie, water en zout in een kom. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat rusten.
- Snijd vervolgens de aardappels in blokjes en kook ze totdat ze zacht zijn.
- Laat ondertussen de diepvriesdoperwten in warm water ontdooien.
- Pureer dan de aardappels en voeg het komijnzaad, kurkuma, korianderpoeder, chilipoeder, zout en peper toe. Meng ook de doperwten en mais door de aardappelpuree.
- Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier op de bakplaat.
- Bestrooi daarna een schone werkplek met bloem en rol een stuk deeg uit tot een kleine, dunne lap (ovaal of vierkant).
- Leg dan de vulling in het midden van het deeg, maar zorg dat er 1 cm aan de rand vrij is.
- Vouw het deeg dicht en leg de samosa op de bakplaat.
- Herhaal bovenstaande 3 stappen totdat het deeg of de vulling op is.
- Bak de vegan samosa’s 20 minuten in de oven of totdat het deeg goudbruin is.
- Serveer direct of volg de tip hieronder.
Notities
Welke saus eet je bij samosa’s?
Bij vegan samosa’s mag saus natuurlijk niet ontbreken! Je kunt bijvoorbeeld een koriander- of yoghurtsaus maken. Of wat dacht je van:
Heb jij al eens samosa gegeten?
Geef een reactie