Deze glutenvrije biscuitjes met knapperig kaneellaagje eet ik graag bij een flinke kop thee. Oke, ik doop ze in de thee en eet ze daarna op. Dat gaat niet altijd goed: soms belandt er een stuk als een zompig hoopje op de bodem. Alsnog zijn ze heerlijk, vegan en bevatten weinig suiker. Kom, we gaan ze samen bakken voor bij de thee.
Wat zijn biscuitjes?
Biscuitjes zijn eenvoudig koekjes. Ze heten ook wel kaakje of meelkoekje. Een voorbeeld hiervan zijn Mariakoekjes: eenvoudig, maar lekker.
Een (thee)wereld van smaak
Biscuitjes zijn op zichzelf een beetje saai. Maar als je ze in je thee doopt, gaat er een wereld van smaak voor je open. Dat doe ik al sinds mijn 14e. Toen at ik biscuitjes met thee als ik huiswerk maakte voordat ik naar dansen ging. Dat is eigenlijk een heel leuke herinnering als ik er aan terugdenk!
Zijn biscuitjes glutenvrij?
Biscuitjes zijn niet glutenvrij. De koekjes worden namelijk gemaakt met tarwebloem.
Zelf glutenvrije biscuitjes bakken
Gelukkig is het eenvoudig om zelf glutenvrije biscuitjes te maken. Bovendien zijn zelfgemaakte veel voedzamer dan de glutenvrije koekjes die je in de winkel koopt. Daar zit vaak (aardappel)zetmeel als hoofdingrediënt in. Wij gaan glutenvrije biscuitjes maken met boekweit-, rijst- en havermeel. Ook voegen we een knapperig kaneellaagje toe. Die kun je overigens weglaten als je ‘gewone’ biscuitjes wilt maken.
Psylliumvezels en wijnsteenbakpoeder kopen
In het onderstaande recept gebruik je psylliumvezels om de glutenvrije biscuitjes bij elkaar te houden. Deze kun je van het merk Peak’s kopen. Dit is een groot pak, dus de prijs valt mee. De wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel. Deze kun je van het merk Smaakt kopen. Kom, we gaan aan de slag!
Recept
Glutenvrije biscuitjes
Benodigdheden
- bakpapier
- bakplaat
- Mengkom
- deegroller
- koekjesvorm
Ingrediënten
Deeg
- 140 gram boekweitmeel + extra
- 110 gram rijstemeel
- 75 gram havermeel
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 1 eetlepel psylliumvezels
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 5 eetlepels gesmolten kokosolie
- 1 chiazaad-ei
- 1 theelepel vanille extract
- scheutje ongezoete sojamelk
Kaneellaag
- kokosbloesemsuiker
- kaneel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 170°C (boven- en onderwarmte). Leg alvast bakpapier op een bakplaat.
- Meng in een kom het boekweitmeel, rijstemeel, havermeel, kokosbloesemsuiker, psylliumvezels en wijnsteenbakpoeder.
- Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, chiazaad-ei, vanille extract en ongezoete sojamelk bij de droge ingrediënten en meng tot een geheel. Te droog? Voeg meer sojamelk toe. Te nat? Voeg meer bloem toe.
- Strooi wat bloem op een werkplaat en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 centimeter dikte.
- Steek dan met een koekjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze voorzichtig op de bakplaat.
- Strooi daarna kokosbloesemsuiker en kaneel op de koekjes.
- Bak de glutenvrije biscuitjes ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.
- Laat ten slotte de koekjes afkoelen op een rooster.
Notities
Meer glutenvrije koekjes
Kun je geen genoeg krijgen van koekjes, maar eet je glutenvrij? Geen probleem. Ik heb nog andere heerlijke recepten:
Welke koekjes doop jij graag in je thee?
Geef een reactie