6 soorten vegan proteïnepoeder waarmee je spierballen kweekt!

Vegan proteinepoeder

Tegenwoordig zijn er veel soorten vegan proteïnepoeder te koop. Puur natuur, met een smaakje of een mengsel van poeder en zaden. Ook ik gebruik deze poeders graag naar een flinke workout in de sportschool. Maar welke soort moet je kiezen en welke is het beste? In dit artikel lees je alles over 6 soorten vegan proteïnepoeder die ik in de afgelopen jaren heb geprobeerd!

1. Amandelproteïne

Amandel proteïnepoeder is één van mijn favoriete plantaardige eiwitbronnen. Om dit poeder te maken, worden amandelen koudgeperst, olie verwijderd en de noot vermalen tot poeder. Vervolgens wordt het eiwit uit het poeder gescheiden van de andere bestandsdelen. Jeetje wat een werk! Hoeveel proteïne bevat amandel eiwitpoeder? Ongeveer 49 gram per 100 gram. Daarnaast heeft het poeder veel vezels, wat goed is voor je stoelgang. Ik zeg dus een win-winsituatie!

Zachte, zoete smaak

Amandelproteïne heeft een zachte, zoete smaak, waardoor ik ‘m onwijs lekker vind. ’s Ochtends meng ik een schepje door mijn havermoutpap om wat extra eiwitten binnen te krijgen. Je kunt het poeder ook gebruiken voor in baksels. Voeg dan wel meer vocht aan het beslag toe, omdat amandelproteïne meer vocht opneemt dan bloem.

In het kort:

  • ongeveer 49 gram eiwitten per 100 gram
  • zacht van smaak
  • veel vezels

2. Hennepproteïne

Hennep is tegenwoordig heel populair. Denk maar aan hennepzaad en CBD-olie. Maar wist je dat er ook hennepproteïne bestaat? Dit poeder wordt gemaakt door hennepzaden koud te persen en dan te vermalen. Hennepproteïne bevat 50 gram eiwitten per 100 gram en bevat veel vezels.

Aardse, grasachtige smaak

Hennepproteïne heeft een aardse, grasachtige smaak, waardoor je even moet wennen. Uit mijn eerste ervaring met hennepproteïne dacht ik: wie wil er nou zoiets drinken?! Gelukkig kan ik de smaak nu redelijk waarderen. Voor het lekkerste resultaat combineer je hennepproteïne met andere eiwitpoeders en wat zoetstof, zoals stevia. Zelf maak ik een shake van hennep-, erwten- en rijstproteïne met cacaopoeder, stevia en wat water.

Nog even alles op een rijtje:

  • ongeveer 50 gram eiwitten per 100 gram
  • aardse, grasachtige smaak
  • veel vezels

3. Sojaproteïne

De bekendste vegan proteïnepoeder is soja. Dit poeder bevat 9 essentiële aminozuren die je niet zelf kunt aanmaken. Daarnaast heeft sojaproteïne de meeste eiwitten van alle plantaardige varianten: ongeveer 93 gram per 100 gram. Dat is dus meer dan wheyproteïne! Doordat sojaproteïne weinig vet en suiker bevat, is hij onwijs populair onder sporters.

Neutrale smaak

Sojaproteïne heeft een neutrale smaak, zodat je ‘m vrijwel voor alles kunt gebruiken: door yoghurt, smoothies en baksels. Zelf gebruik ik geen sojaproteïne, omdat ik ook sojayoghurt en tofu eet. Ik wil namelijk niet te veel soja binnenkrijgen. Maar als je zelf niet veel soja eet, kun je uiteraard voor dit poeder gaan.

In het kort:

  • ongeveer 93 gram eiwitten per 100 gram
  • neutrale smaak
  • weinig vet en suikers

4. Rijstproteïne

Naast de bovenstaande 3 soorten vegan proteïnepoeder bestaat er rijstproteïne. Rijst wordt op een lage temperatuur tot poeder verwerkt, zodat voedingsstoffen bewaard blijven. Rijstproteïne bevat ongeveer 81 gram eiwitten per 100 gram, wat betekent dat dit één van de plantaardige eiwitpoeders is met veel proteïne.

Muffige smaak

Rijstproteïne komt het best tot zijn recht in baksels. Ik gebruik ‘m graag in dit spelt bananenbrood. Waarom baksels? Als je ‘m puur drinkt met alleen water, lijkt het net alsof je zand naar binnen werkt! Dat is echt niet lekker. Ook is de smaak een beetje muffig. Daarom zou ik dit poeder combineren met andere soorten of écht alleen gebruiken als je iets gaat bakken.

Nog even alles op een rijtje:

  • ongeveer 81 gram eiwitten per 100 gram
  • muffig smaakje
  • zanderige structuur

5. Erwtenproteïne

Dat bonen van nature veel eiwitten bevatten weten we allemaal, maar wist je dat erwtenproteïne nóg meer eiwitten bevat? Namelijk ongeveer 86 gram per 100 gram. Dat is veel!

Smaakje waar je aan moet wennen

Erwten proteïnepoeder heeft een dikke, romige structuur, waardoor het poeder geschikt is voor… chocoladepudding! Ik meng 30 gram met havermelk, cacaopoeder en stevia, totdat er een puddingachtige structuur ontstaat. Geloof me: deze pudding is lekker en goed om spierballen te kweken. Uiteraard kun je ook een shake maken van erwtenproteïne. Je moet wel even wennen aan de smaak van erwtenpoeder, maar het is niet zo aanwezig als henneppoeder.

In het kort:

  • ongeveer 86 gram eiwitten per 100 gram
  • dikke, romige structuur
  • smaakje waar je aan moet wennen

6. Pompoenproteïne

Ten slotte bestaat er ook pompoen proteïnepoeder. Dat kende je vast nog niet, want dit poeder is vrij nieuw. Ik ken ‘m ook pas sinds kort. Pompoenproteïne bevat ongeveer 16 gram eiwitten per 100 gram en is daarmee gelijk het vegan proteïnepoeder met het minste aantal eiwitten.

Zoete smaak

Daarentegen bevat dit poeder de meeste vezels en heeft het een zoete smaak. Hierdoor is het heel geschikt om mee te bakken of door je ontbijt te mengen. Ik gebruik pompoenproteïne vaak door pannenkoekenbeslag, zodat ik lekkere pannenkoeken als ontbijt kan eten en genoeg vezels binnenkrijg.

Nog even alles op een rijtje:

  • ongeveer 16 gram eiwitten per 100 gram
  • relatief weinig eiwitten
  • veel vezels
  • lekker zoet smaakje

Waar koop je vegan proteïnepoeder?

Het maakt eigenlijk niet uit waar je vegan proteïnepoeder koopt. Ik koop mijn zakjes graag bij de Body & Fit, omdat deze plantaardige eiwitpoeders 100% natuurlijk zijn én een redelijke prijs hebben. Maar je kunt ook eens kijken bij Holland & Barrett of zelfs bij de AH. Ik raad je wel aan om voor een pure eiwitpoeder te gaan en soorten te combineren, zodat je het beste uit de poeders haalt.

Vegan vervangers

Ben je op zoek naar vegan vervangers voor bijvoorbeeld kaas? Check dan:

Wat is jouw favoriete vegan eiwitpoeder?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *